Ulft, Netherlands

Fietskluizen bij bushaltes Hengelo geen optie, in Keijenborg wel

De fietsenstallingen bij de drie bushaltes van Hengelo zijn al enkele tijd het decor van gestolen zadels, handvaten en volledig in elkaar getrapte fietsen. Vooral bij de halte aan de Banninkstraat is het vaak raak. Een aantal inwoners van het dorp willen camera's bij de fietsenstallingen, maar dit is volgens de provincie Gelderland geen optie.
Viggo Zweverink | 8 december 2023 14:16 | Aangepast op 8 december 2023 14:16
"Het is maar de vraag of camerabewaking dan helpt, want die kun je ook weer vernielen", laat Gelderland schriftelijk weten. De provincie is verantwoordelijk voor het beheer van bushaltes en fietsenstallingen die langs provinciale wegen staan. "Een camera ophangen betekent ook dat er mensen moeten zijn om naar de camera te kijken of om beelden uit te lezen." Ook laat een woordvoerder van Gelderland weten dat het voorkomen een flinke opgave is omdat het gaat om asociaal gedrag, veelal uit verveling of onder invloed van drankmisbruik.

Een alternatief zou beveiligde fietskluizen kunnen zijn. Hier zegt de provincie het volgende over: "Fietskluizen plaatsen we niet langs de provinciale weg." Deze reactie is bijzonder opmerkelijk. Want bij de, in 2019 nieuw geplaatste, bushalte bij Keijenborg, welke ook langs diezelfde provinciale weg staat, staan wèl fietskluizen. "De keuze daarvoor is afhankelijk van de functie van de halte in het ov, het aantal instappers en of deze in het landelijke gebied of stedelijk gebied ligt en welke meer voorzieningen er al dan niet aanwezig zijn. Dat er dus bij de ene bushalte wel een paar fietskluizen staan en bij een andere aan diezelfde weg niet is hieruit te verklaren", laat de provincie weten.

Buurtbewoonster
Een buurtbewoonster, die anoniem wil blijven, zegt het volgende: "Dat is erg vreemd, je kan geen onderscheid maken tussen dorpen. Op de vraag waarom er in Keijenborg wel fietskluizen kunnen staan en in Hengelo niet, blijft de provincie ook bijzonder onduidelijk: "Op enkele plekken staan fietskluizen, dat klopt. We zijn bezig met het inventariseren wat allemaal waar staat."

Geen toezicht
Daarnaast geeft een buurtbewoner aan dat er geen toezicht is bij de bushaltes, wat voor frustratie zorgt bij omwonenden. "Ik zie nooit controle, mensen kunnen doen wat zij willen", aldus een gefrustreerde inwoner. "Er wonen hier veel alleenstaande senioren, wij zetten onze fietsen hier absoluut niet meer neer."

Bushaltes voorlopig onbeveiligd
Voorlopige blijven de bushaltes Gemeentehuis, Banninkstraat en Vordenseweg in Hengelo onbeveiligd. "Als er bij een bepaalde bushalte steeds vernielingen zijn dan kunnen we vanuit beheer of eigenaar van de bushaltes niet zoveel aan doen", laat de provincie weten.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees ook

Weer een botsing op Drieheuvelenweg bij Zeddam

Voor de derde keer in korte tijd heeft er een botsing plaatsgevonden op de weg van Zeddam naar 's-He...

De Graafschap wint op eigen Vijverberg nipt van TOP Oss

Overtuigend was het niet, maar De Graafschap heeft vrijdagavond in eigen huis met 2-1 van TOP Oss ge...

Antoon, De Jeugd Van Tegenwoordig en Davina Michelle komen naar Huntenpop

De organisatie van Huntepop heeft vrijdag de line-up voor de zaterdag van het festival bekendgemaakt...

Twee personen gewond na 'geweldsincident' bij huis in Wehl

Twee personen zijn vrijdagmiddag gewond geraakt bij een geweldsincident bij een huis in Wehl. De pol...

Tranen bij afscheid Van Dijk als burgemeester Oude IJsselstreek

Met een kleine traan heeft Otwin van Dijk donderdagavond na acht jaar voor het laatste als burgemees...

Ruim 150 mensen oefenen crisissituatie bij Slingeland Ziekenhuis

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem houdt zaterdagochtend een grote crisisoefening om medewerker...