Ulft, Netherlands

Feest met vrije gift onder druk, maar jubilerend Pontificaal in Hummelo gaat door

Op een weiland net buiten Hummelo staan zaterdagavond 1.500 feestvierders in de herkenbare rood-witte tent om de dertigste editie van het vrijegiftfeest Pontificaal te vieren. De traditionele feesten worden door de groeiende veiligheidsmaatregelen steeds lastiger om te organiseren, toch gaan ze in het Bronckhorster dorp door met een simpel ogend concept.
Tim Rondeel | Charlotte van de Kant | 2 juni 2023 15:02 | Aangepast op 2 juni 2023 15:02
"Een tent, een band op het podium, een melkbus aan de deur en dat is het", aldus Hans Nusselder, een van de grondleggers en voormalig organisator van Pontificaal. "Gezelligheid, ons kent ons en gewoon schik maken", vult de huidige organisator Victor Ebbers aan. In 1992 organiseerden Nusselder en zijn vrienden de eerste editie in een aardappelschuur, een paar honderd meter verwijderd van het huidige feestterrein. "Dat was in de tijd dat er heel veel tent- en schuurfeesten waren en daar meenden wij ook altijd bij te moeten zijn", geeft Nusselder aan. "Toen dachten we dat we zelf ook maar eens wat moesten doen. Met wat vrienden bij elkaar zijn we begonnen en dat is uitgebloeid tot dit."

Dertig jaar later is de identiteit van het feest nog hetzelfde, alleen met een uitnodiging en een gul vrij gift kom je binnen. Daarna zijn de drankjes allemaal gratis voor de bezoekers, die vaak uit de directe omgeving komen. "We proberen de mensen te sturen om minimaal dertig euro te geven, meer mag uiteraard altijd", aldus Ebbers. "We hoeven er niks aan over te houden, een keertje samen uit eten is prima. Maar we moeten wel uit de kosten kunnen komen. Het moet niet zo zijn dat we persoonlijk nog een paar honderd euro er achteraan moeten doen."

'Potige loonwerker aan de deur'
Waar de vriendengroep van Nusselder in de jaren negentig bijna elk weekend een vrijegiftfeest bezocht in de directe omgeving, zijn er in het hele jaar 2023 nog maar zeven soortgelijke evenementen in de gemeente Bronckhorst. De laatste jaren wordt er meer gevraagd van de organisaties, zo moet er een veiligheidsplan en verkeersplan ingeleverd worden bij de gemeente. "Het eerste jaar hadden wij helemaal geen beveiliging, maar hadden we een potige loonwerker aan de deur staan", herinnert Nusselder zich.

Aanscherping regelgeving
Na de cafébrand in Volendam in 2001 werden de regels aangescherpt en dat merkte Nusselder ook: "Later moest er beveiliging komen en vergunningen via de gemeente. Aan de ene kant denk je, is dat nou wel allemaal nodig? Maar aan de andere kant, als er een keer wat is, kun je wel zeggen dat ze het op moeten lossen. Dus het heeft ook wel zijn voordelen."

Aanmelden
De huidige organisator moet naast vergunning bij de gemeente ook het feest bij de provincie aanmelden aangezien het aan de provinciale weg ligt, de N314. "Die moeten ook borden neerzetten en vergunningen afgeven", zegt Ebbers. "Er zit wel een beetje tijd in, maar we weten het van te voren, dus op tijd mee beginnen en dan komt het wel goed."

Jeugd heeft de toekomst
Om de traditie ook de komende jaren in stand te houden heeft de organisatie de minimale leeftijd op zestien jaar liggen om zo de jeugd te binden aan het feest. "We merken ook dat er elk jaar zich jonge jongens zich aanmelden om te helpen opbouwen", vertelt Ebbers. "Hopelijk blijft Hummelo het feestje houden."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Hummelo|Bronckhorst|Tentfeest|

Meest gelezen

Man in boeien geslagen na woningbrand in 's-Heerenberg

Redactie REGIO8 | 28 mrt 2024 09:44

Lees ook

Kunstwandelroute Hummelo brengt kunst en natuur samen

Verstopt in de bossen bij Hummelo staan meer dan dertig bijzondere objecten. Landgoed Enghuizen is d...

Vitale Kern Zelhem gaat als zelfstandige stichting verder

Ondanks dat de oorspronkelijke samenwerking met de gemeente Bronckhorst is afgelopen, gaat de werkgr...

Vraagstuk windmolens blijft boven Bronckhorst hangen

De energietransitie in Bronckhorst staat voorlopig stil. De gemeenteraad stuurde wethouder Wilko Pel...

Aanpassingen aan oever in Bronkhorst moet zorgen voor verbeterd natuurgebied

Rijkswaterstaat wil de natuur in de Bronkhorsterwaarden aan de IJssel nabij het stadje Bronkhorst ve...

Nog geen besluit over windmolens in Bronckhorst, raad zet wethouder aan het werk

Bronckhorst kan voorlopig niet verder met de plannen voor grote windmolens langs de Oude IJssel bij ...

Provincie ziet niks in doortrekken Sliekstraat, twee nieuwe proeven in Laag-Keppel en Hummelo

De Provincie Gelderland komt met twee nieuwe proeven om tot een oplossing te komen voor de verkeerss...