Ulft, Netherlands

Emmerik haalt als eerste Duitse stad zélf bevrijdingsvuur op

De organisatie bij de vrijheidsbank in Netterden. V.l.n.r. Christa van Dee, Tim Terhorst, Henk Groote, Toon Masselink. REGIO8
Emmerik heeft de primeur in de nacht van 4 op 5 mei, als eerste Duitse stad ooit halen ze het bevrijdingsvuur op in Wageningen. Met dank aan de fictieve gemeente EMOJI, een samenwerking tussen Oude IJsselstreek, Montferland en Emmerik komt het vuur naar de Duitse stad.
Bart Sollman | 16 februari 2024 09:25 | Aangepast op 16 februari 2024 09:25
Het symbolische vuur ging twee jaar geleden voor het eerst de grens over naar Kleef, maar zij haalden hem niet zelf op. “Ik ben heel trots dat wij als Emmerik de eerste Duitse gemeente zijn die met een bord in Wageningen staan om het bevrijdingsvuur op te halen”, aldus Tim Terhorst namens de gemeente Emmerik. Op dit moment zijn de Oosterburen volgens Terhorst nog niet zo op de hoogte van de Nederlandse traditie van het bevrijdingsvuur. “Maar door onze deelname hopen we er bekendheid aan te geven. Het zou mooi zijn als er volgend jaar meer Duitse steden meedoen en ons voorbeeld volgen”, zegt de Duitser.

Het idee om het bevrijdingsvuur naar de drie gemeenten te halen komt uit de koker van Christa van Dee, één van de oprichters van EMOJI. Zij heeft vervolgens mensen bij het project betrokken met ieder een eigen expertise. Oud-wethouder Henk Groote zit namens Montferland in de organisatie van de estafetteloop van EMOJI. “Ik ben veertig jaar militair geweest en heb onder andere in brandhaarden gezeten. Ik heb persoonlijk ondervonden wat het belang van vrijheid is”, zegt Groote.

‘Gezamenlijk uitdragen’
Volgens Groote is het juist nú heel belangrijk om die vrijheid te vieren: “Aan de Oost-Europese grenzen en op andere plekken in de wereld is de vrijheid heel broos. Het is belangrijk dat we daarom met onze buren samenwerken en grensoverschrijdend die vrijheid uitdragen en laten zien aan de jeugd. Dat moeten we koesteren.” Toon Masselink, mede-organisator, is het met Groote eens: “We moeten laten zien dat we als buren samen kunnen werken. Of je nu aan de ene of andere kant van de grens woont, dat maakt niet uit.”

150 lopers
Masselink is verantwoordelijk voor het werven van hardlopers die de tocht gaan afleggen. Hij organiseert al een aantal jaar de estafetteloop ‘Rondje Oude IJsselstreek’, dus aan netwerk in die wereld geen gebrek. Toch heeft hij grootse plannen: “We gaan voor maximaal honderdvijftig hardlopers. Vijftig uit Montferland, vijftig uit Oude IJsselstreek en vijftig Duitsers.” Of dat ook een realistisch aantal is? “We gaan het zien, het is de eerste keer. We gaan er wel ons best voor doen, het is in ieder geval een heel mooi streven”, aldus Masselink. “Burgemeester de Vries wil al meelopen als het in zijn agenda past, ook wethouder Eleveld is fervent hardloper. Het zou mooi zijn als die mee gaan doen.”

Lees ook

Schreurs in tranen door eerste erepenning van Oude IJsselstreek

De allereerste erepenning van de gemeente Oude IJsselstreek is voor Herman Schreurs. Donderdagochten...

Wegdek van Duitse snelweg A3 aangepakt in 'grootste project van het jaar'

De komende maanden neemt de Duitse wegbeheerder het asfalt op de snelweg A3 tussen de knooppunten Em...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Duitse grensplaats herleeft middeleeuwen met Hanzefeest

De middeleeuwen komen komend weekend tot leven tijdens het Hanzefeest in de Duitse grensplaats Emmer...

Triatleet en kickbokster in de prijzen bij Sportverkiezing Oude IJsselstreek

Triatleet Ralf Scholten en kickbokster Romy Loevering zijn vrijdagavond in de prijzen gevallen tijde...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...