Ulft, Netherlands

Eibergen is even het epicentrum van het Europese touwtrekken

Foto: REGIO8
Het terrein van Touwtrekvereniging (TTV) Eibergen is vrijdag en zaterdag het epicentrum van de Europese touwtrekwereld. Onder een stralend zonnetje strijden honderden deelnemers uit negen verschillende Europese landen om de medailles tijdens het Countus Internationaal Touwtrektoernooi.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 10 mei 2024 15:22 | Aangepast op 10 mei 2024 15:22
“Het is eigenlijk één grote familie, de hele touwtrekwereld”, zegt voorzitter Mark Wilderink van TTV Eibergen, die glimt van trots dat zijn vereniging het toernooi mag organiseren. Eigenlijk zou het drie jaar geleden al plaatsvinden rond het vijftigjarig bestaan, maar door de coronapandemie is het enkele jaren opgeschoven. Dat mag de pret niet drukken, want onder meer de Britse, Duitse, Italiaanse en Zweedse deelnemers genieten zichtbaar. “Zowel uit binnen- als buitenland, iedereen kent elkaar”, geeft voorzitter Wilderink aan. “En het publiek gaat ook moeiteloos mee in de gezelligheid.”

De regels zijn simpel. Twee teams van acht personen staan tegenover elkaar, de eerste ploeg die het andere team vier meter naar voren trekt, wint. “Het valt onder de krachtsporten, maar wat er zo uniek aan is, is dat het ook een teamsport is”, legt deelnemer Nanda Oude Egberink uit. “Dat zie je eigenlijk nergens, die combinatie.” Tijdens het trekken bulderen de stemmen over het terrein aan ’t Wievenveld. “Daarmee geef je het ritme aan”, geeft de fanatieke touwtrekker Jeroen Waanders aan. “Als je met z’n achten hetzelfde doet op hetzelfde moment, ben je heel sterk. Je moet dus zorgen dat je als één aan het touw staat.”

Eelt op eelt, op eelt
Vlak na de start valt het nog mee met de pijnlijke handen, maar dat zal in de loop van vrijdag en zaterdag veranderen. “Het is echt heel pittig”, vindt Rudie Lammers. “Het is kort en explosief en je hebt heel veel wedstrijden op een dag. Elke keer heb je weer die explosie.” Het thuisteam van Waanders en Lammers werd vrijdagochtend al uitgeschakeld in de poulefase, maar TTV Eibergen mag blijven hopen op succes. “We verwachten wel wat van de mixed-klasse, van dames en heren samen", zegt Lammers. "Ik hoop dat die hoge ogen gooien.”

‘Je weet niet wat je ziet!’
Tegelijkertijd moet het touwtrektoernooi de sport onder de aandacht brengen. Want nieuwe leden, zeker vrouwelijke, zijn altijd welkom in Eibergen. “Het is fantastisch, mensen moeten maar eens komen kijken”, zegt de enthousiaste Oude Egberink. “Ik denk dat ze hun ogen uit de kop kijken. Je weet echt niet wat je ziet! Dus kom eerst kijken, dan eens meedoen en een beetje voelen. Want dat is ook belangrijk.”

Lees meer over:

Eibergen|Touwtrekken|

Lees ook

Fietser raakt ernstig gewond bij inhaalactie van trekkerrijder in Eibergen

Een fietser is donderdagmiddag ernstig gewond geraakt na een aanrijding met een trekker in het buite...

Speelautomatenhal Eibergen speelbal in handen van verdeelde gemeenteraad

De speelautomatenhal in Eibergen is een speelbal in handen van een verdeelde gemeenteraad. Sommige r...

Automobiliste gewond na botsing op kruising in Eibergen

Een automobiliste is woensdagavond gewond geraakt bij een botsing in Eibergen. Ze werd geraakt door ...

Dilemma Berkelland: geen probleem met speelhal, maar Kansspelautoriteit wél

De toekomst van speelautomatenhal King Casino’s in hartje Eibergen staat op het spel. Het college va...

Obligaties moeten dorpshuis De Huve in Eibergen uit handen van projectontwikkelaar houden

Er ligt een bom onder het sociale en het culturele leven in Eibergen. Dorpshuis De Huve sluit per 1 ...

Mogelijke komst blauwe bak bedreigt voortbestaan muziekvereniging Euphonia

Muziekvereniging Euphonia uit Eibergen vreest voor het voortbestaan als de gemeente Berkelland geen ...