Ulft, Netherlands

 

Eerste regenboogpad van Bronckhorst komt in Vorden

Het eerste regenboog(zebra)pad van de gemeente Bronckhorst komt in Vorden. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met het plan tijdens de raadsvergadering, hoewel CDA, VVD en CU-SGP wel vragen hebben over het initiatief.
Jasper Hazelaar | 31 maart 2023 09:57 | Aangepast op 31 maart 2023 09:57
Het veelkleurige pad is een tastbare uitvoering van de keuze van Bronckhorst om een regenbooggemeente te zijn. Het zebrapad moet in Vorden komen te liggen. "De enige plek in Bronckhorst waar een middelbare school staat", aldus Karin Klein Lebbink van GBB, samen met GroenLinks, PvdA en D66 indiener van de motie, over deze keuze. "Hoe mooi is het dan als je als middelbare schoolleraar daar een handvat krijgt om in een klas met vijftien- zestienjarigen het gesprek aan te gaan, dat was onze overweging."

Onder meer in Winterswijk en Lichtenvoorde ligt al een dergelijk regenboog(zebra)pad. Ook buurgemeenten Zutphen en Lochem zijn bezig met de aanleg daarvan. "Wanneer ik in een andere stad op een regenboogzebrapad loop, heeft dat effect op mij", aldus raadslid Ulrike ter Braak van GroenLinks, die een persoonlijk betoog hield over de muren die homoseksuelen ervaren in de maatschappij. "Het doet iets met me. Ik hoop dat wij andere mensen ook dat gevoel gaan geven."

'Helpt niet bij acceptie'
ChristenUnie-SGP, VVD en CDA stemden tegen het plan. "Zolang het woord homo gebruikt wordt als scheldwoord, is er nog het nodige te doen", beaamde raadslid CU-SGP-raadslid Dick Ebbers. "Maar wij denken dat het aanleggen van een regenboogzebrapad de sociale veiligheid voor en acceptatie van deze groep niet gaat vergroten." Het CDA wil vooral dat het initiatief uit de samenleving komt, bijvoorbeeld door een petitie. "Het is een prima idee, mits het gedragen wordt door onze inwoners", aldus Bengt Stegeman.

Regenboog in openbare ruimte
Bronckhorst wil in 2023 het zijn van een regenbooggemeente, waar de gemeenteraad in 2017 voor koos, meer zichtbaar maken in de openbare ruimte. Naast het pad in Vorden staan partijen ook open voor andere ideeën. Klein Lebbink van GBB deed een open uitnodiging aan andere kernen om ook een aanvraag te doen voor regenboogsymbolen in de openbare ruimte: "Dit is niet het einde van dit proces."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Burgerpartij Berkelland wordt opgericht

Burgerpartij Berkelland wordt volgens Jan Zappeij alsnog opgericht. Twee weken geleden liep hij met ...

Onderzoek naar basisscholen in Zelhem

De toekomst van het basisonderwijs in Zelhem wordt de komende tijd onderzocht voor de gemeente Bronc...

Orion blijft koploper na winst op Lycurgus

Active Living Orion heeft zaterdagavond de topper tegen Abiant Lycurgus gewonnen. In de eigen Topspo...

Kortste dag startpunt voor het Oosterlicht

De lampen van het Oosterlicht zijn dinsdagavond ontstoken op 24 verschillende plekken, waarvan eentj...

Gewonde na ongeval op weg bij Zelhem

Een auto is maandagochtend in een sloot terecht gekomen naast de weg tussen Doetinchem en Hengelo. T...

Vordenaar speurt naar nieuwe fruitrassen

Er bestaan honderden oude en zeldzame soorten appels en peren. Vordenaar Hennie Rossel speurt al mee...