Ulft, Netherlands

 

Eerste Achterhoekse Pride Maand in 2022

De klankbordgroep Regenbooggemeentes Oost Gelre en Winterswijk wil de maand juni volgend jaar met een groep jongeren omdopen tot Achterhoekse Pride Maand onder de naam ‘Trots in de Achterhoek’. De planning is volgens initiatiefnemer Michiel Wopereis nog onduidelijk, maar hij hoopt dat het in de regio veel aandacht krijgt.
Tim Rondeel | 4 januari 2022 16:36 | Aangepast op 4 januari 2022 16:36
“Ik denk dat het belangrijk is om te laten zien hoe mooi en kleurrijk wij zijn in de Achterhoek”, laat initiatiefnemer Wopereis weten. “En dat we dat ook trots mogen uitdragen.” Tijdens de Achterhoekse Pride Maand hoopt hij dat er net als bij de Pride in het westen van het land veel lezingen, exposities en feesten georganiseerd worden. “Gewoon in de breedste zin van het woord om elkaar te informeren en te laten zien hoe mooi en kleurrijk mensen in de Achterhoek zijn”, aldus Wopereis, die in de regio bekendheid geniet als dragqueen 'Mary Miracle'. "Dat iets dat bij me hoort en dat past bij het jezelf zijn, dat is de onderliggende gedachte van deze pride maand is. Het initiatief komt wel vanuit de klankbordgroep en niet vanuit 'Mary Miracle'."

Het aankondigen van de Achterhoekse Pride Maand maakte volgens Wopereis gelijk het belang duidelijk: “Dan zie je toch dat er links en rechts weer wat negatieve reacties komen. Juist daarom is het zo belangrijk om zichtbaar te blijven." Volgens Wopereis gaat de Pride maand niet alleen over de rechten van LHBTIQ+’ers, de verzamelnaam voor de regenboogcommunity: “Het gaat tegenwoordig natuurlijk over die groep, maar het is tegenwoordig al veel meer over genderidentiteit en genderexpressie. Die hetero jongen die nagellak wil opdoen of dat stoere meisje dat jongens kleren wil dragen. Gewoon dat je jezelf mag zijn en ik denk dat dat het hoofdthema is.”

Planning nog onbekend
De initiatiefnemers hebben al veel verschillende ideeën voor de eerste editie. “Waar we aan denken is dat filmhuizen mooie roze films kunnen gaan vertonen en dat er voorlichtingen zijn op scholen of binnen zorginstellingen”, aldus Wopereis, die laat weten dat iedereen met een idee zich kan melden om er een regionaal event van te maken. “Als we het met z'n allen in de Achterhoek gaan doen is er veel draagvlak en kunnen we op die manier laten zien hoe trots we op, maar ook vooral ín de Achterhoek zijn.”

Foto: Pixabay

Meest gelezen

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Lees ook

Gift van Winterswijk zorgt voor verbazing

Aart de Leeuw betitelt de gemeentelijke gift van 75.000 euro voor het onderhoud van de synagoge in W...

Drie gewonden na frontale botsing in Winterswijk

Twee automobilisten zijn maandagavond op elkaar gebotst in Winterswijk. Alle betrokkenen zijn met on...

Wethouders van Winterswijk geven noodfonds vorm

Wethouder Elvira Schepers van Winterswijk plaatst vraagtekens bij de daadkracht vanuit 'Den Haag'. "...

Werelduurrecord verbroken op schaatsbaan in Winterswijk

Marathonschaatser Bart Vreugdenhil heeft dinsdagochtend het werelduurrecord schaatsen op natuurijs v...

Duitse studenten testen leerlingen in Villa Mondriaan

In Villa Mondriaan in Winterswijk kunnen middelbare scholieren binnenkort Duits spreken tegen studen...

Duizend knuffeltjes voor ziekenhuis SKB Winterswijk

De spoedeisende hulp (SEH) van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix gaat voortaan troostknuffeltjes...