Ulft, Netherlands

Eerste Achterhoek Pride officieel afgetrapt

De eerste Achterhoek Pride is woensdag officieel van start gegaan. De komende maand staat bol van feesten, lezingen en exposities, waarbij de boodschap is dat iedereen zichzelf mag zijn.
Davie Klein Gunnewiek | 3 juni 2022 12:45 | Aangepast op 3 juni 2022 12:45
“Daar moet je ook trots op kunnen zijn”, zegt initiatiefnemer Michiel Wopereis. “Natuurlijk heeft de Achterhoek Pride te maken met LHBTIQ+, maar daarnaast gaat het over iedere Achterhoeker die bezig is met jezelf te zijn.” Dat kan volgens Wopereis ook de buurvrouw zijn die altijd na moet denken over wat ze aan doet naar een feestje. “Je mag vieren wie je bent en laten zien dat je daar trots op bent.” Volgens wethouder Elvira Schepers van Winterswijk is de Achterhoekse Pride maand meer dan een maand om alleen de gemeenschap van LHBTIQ+’ers te markeren. “Oost Gelre en Winterswjik zijn twee Regenbooggemeenten en dat betekent veel meer”, zegt Schepers. “Wij zijn het hele jaar door bezig om uit te dragen waar we voor staan.” Wethouder Jos Hoenderboom van Oost Gelre ziet dat de afgelopen jaren veel stappen zijn gezet. “Als ik drie jaar geleden in Zieuwent zou hebben gezegd dat we een Achterhoek Pride zouden organiseren, dan hadden ze mij waarschijnlijk voor gek verklaard”, zegt Hoenderboom. “Nu ontkom je er niet meer aan.”

Wopereis ziet ook dat de Achterhoek er klaar voor is. “Heel veel gemeenten in de Achterhoek zijn bezig om een Regenbooggemeente te worden. Daarin draait alles om diversiteit en inclusie.” Dat ziet Wopereis ook steeds meer terug komen bij jongeren. “Ze zijn bezig met hun genderidentiteit en dat maakt dat deze Achterhoek Pride perfect getimed is nu.” De komende maand worden er door de hele Achterhoek heen verschillende activiteiten georganiseerd. Komend weekend worden deze activiteiten afgetrapt tijdens het Over de Top festival in Lichtenvoorde. Later deze maand zal Splinter Chabot een lezing geven in de Koppelkerk in Bredevoort, komt er een literair café, een Regenboogdienst in de Zuiderkerk in Aalten en worden er regenboogsjaals gehaakt in Neede.

Achterhoek Pride krijgt een vervolg
De Achterhoek Pride moet volgend jaar volgens Wopereis zeker een vervolg krijgen. “De beweging die je ziet is nu al zo enorm”, aldus Wopereis. “Zoveel organisaties, verenigingen of gemeenten voelen zich verbonden met het thema dat iedereen zichzelf mag zijn. Dat kan alleen maar groeien en groter worden.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Achterhoek Pride|

Meest gelezen

Politieauto in vlammen tussen Vorden en Hengelo

Redactie REGIO8 | 24 nov 2022 13:44

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

Serena Speet | 24 nov 2022 10:04

Meerdere gewonden bij frontale aanrijding in De Heurne

Redactie REGIO8 | 23 nov 2022 09:26

Lees ook

Marvin wil meer acceptatie in het onderwijs

De 25-jarige student Marvin Timmermans maakt zelf geen onderdeel uit van de LHBTIQ+-gemeenschap, maa...

Aandacht voor pridemaand in Montferland

Burgemeester Harry de Vries heeft donderdagavond samen met fractievoorzitter Freddy van Dijken (D66)...