De huidige buurtschapsschool in Woold vormt al een centraal punt voor kinderen uit de omliggende buurtschappen sinds de sluiting van de basisschool in Miste-Corle bijna twee jaar geleden. Wethouder onderwijs Elvira Schepers benadrukt het belang van deze locatie: “De buurtschapsschool in Woold neemt een prominente plek in. De meeste kinderen uit Miste en Corle gaan er inmiddels al naar school. Een nieuwe school op deze plek is dus geen formaliteit omdat die gang al is gemaakt”, zegt Schepers.
Niet zomaar een schoolgebouw
Volgens de wethouder was dit aanvankelijk de cruciale vraag waarmee de gemeente en de Werkgroep Behoud Buurtschaponderwijs intensief mee bezig hebben gehouden: gaan leerlingen uit deze buurtschappen naar Woold naar school? En dat blijkt in de praktijk zo te zijn.
De scholen in het buitengebied van Winterswijk werden al enkele jaren geleden onder de loep genomen. Gebrekkige gebouwen en dalende leerlingaantallen maakten ingrijpen noodzakelijk. Het opheffen van Miste-Corle in 2023 was de eerste zichtbare stap. Nu volgt dus de volgende fase.
Groei aantal leerlingen
Ondanks eerdere zorgen over krimp, blijken de scholen in Woold en Kotten de afgelopen jaren juist te groeien. Het gezamenlijke leerlingaantal steeg van 109 in 2021 naar 144 nu. Dat sterkt de gemeente in haar keuze om te investeren op deze locatie. Door ook de aangrenzende woning aan Schoolweg 11 aan te kopen, hoopt de gemeente juridische bezwaren tegen toekomstige uitbreidingsplannen te beperken.
In het samenwerkingsverband met het schoolbestuur en de werkgroep Behoud Buurtschapsonderwijs ziet Schepers meer in de school dan alleen een onderwijsvoorziening: „Een buurtschapsschool draagt bij aan de leefbaarheid. Het gaat niet alleen om onderwijs dichtbij huis, maar ook om het behoud van lokale tradities en cultuur. Denk aan de volksfeesten die diepgeworteld zijn in de buurtschappen.”
Hand in hand met de buurtschappen
De plannen zijn tot stand gekomen in intensieve samenwerking tussen de gemeente, de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Winterswijk (SOPOW) en de Werkgroep Behoud Buurtschaponderwijs. Hun gezamenlijke uitgangspunt: een kwalitatief sterke school in het buitengebied, die recht doet aan de identiteit van de buurtschappen.
Eerder waren meerdere scenario’s in beeld, waaronder een geheel nieuwe school aan de rand van Winterswijk. Die optie is bewust van tafel geveegd. “De school hoort midden in de buurtschappen te staan, niet aan de rand van de kern,” aldus Schepers. „Dat is beter voor de kinderen én voor de gemeenschap.”
In 2027 klaar?
Of de nieuwe buurtschapsschool geheel nieuw gebouwd wordt of dat het bestaande gebouw aan de Schoolweg grondig wordt gerenoveerd, is nog niet beslist. De komende periode moet dat duidelijk worden met behulp van het vrijgemaakte voorbereidingsbudget. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar bouwtechnische eisen, maar ook naar duurzaamheid en geschiktheid voor toekomstgericht onderwijs.
De verwachting is dat eind 2027 het nieuwe schoolgebouw gereed is. Dan zullen de scholen in Woold en Kotten opgaan in één gezamenlijke buurtschapsschool, waarmee ook formeel een eind komt aan het tijdperk van drie afzonderlijke scholen in het buitengebied.„Ik ben trots dat we nu echt van start kunnen,” zegt Schepers. “Deze school biedt kinderen uit alle buurtschappen een fijne, centrale plek om te leren. Een school die past bij deze tijd én bij de omgeving.”