Ulft, Netherlands

Duitsland wil criminaliteit uit Nederland aanpakken met politiecentrum in grensregio

Foto: REGIO8
Plofkraken, drugshandel en reizende illegale vreemdelingen. Bekende fenomenen die zich de afgelopen jaren steeds meer afspelen in de grensregio, constateert het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken. Om de groeiende grenscriminaliteit aan te pakken, wordt met Nederlandse partners gewerkt aan een gezamenlijk politie- en douanecentrum.
Ruben Dales | 18 maart 2024 16:41 | Aangepast op 18 maart 2024 16:41
“Nederland is de meest toonaangevende drugsoverslagplaats en het meest toonaangevende drugsproductieland van Europa”, zo schrijft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken in reactie op vragen vanuit de Bondsdag, de tegenhanger van het Nederlandse parlement. Dit komt vooral door de Rotterdamse haven, waar veel drugs binnenkomt. Na aankomst in Nederland, wordt de drugs verplaatst naar allerlei plekken in Europa, waaronder Duitsland. Ook storen Duitse autoriteiten zich in toenemende maten aan de plofkraken in de grensregio. De meeste van deze misdrijven worden gepleegd in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, terwijl de daders vaak uit Nederland komen.

Om te voorkomen dat deze problemen verergeren, wil het Duitse ministerie samen met Nederland een gezamenlijk politie- en douanecentrum opzetten, ergens in het Duits-Nederlandse grensgebied. In dit centrum moet 24 uur per dag een speciaal politieteam klaarstaan om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Door van elkaars systemen gebruik te maken, hoopt het Duitse ministerie de georganiseerde misdaad effectiever aan te pakken. Naast het bewaken van de openbare orde, moet het centrum ook de illegale immigratie aanpakken. Bovendien zou het Openbaar Ministerie betrokken moeten worden bij het centrum.

Goede samenwerking
In bepaalde grensregio’s wordt er volgens het Duitse ministerie al ‘goed’ samengewerkt tussen de Duitse en Nederlandse politieteams. Zo wordt gewezen naar de Limburgse plaats Kerkrade, waar een speciaal politieteam van Belgische, Nederlandse en Duitse politie samenwerkt. Dit team pakt gezamenlijk misdrijven op in de regio’s Aken (Duitsland), Luik (België) en Zuid-Limburg. Daarnaast zijn er een gezamenlijke politieteams (GPT) die controleren op verschillende autosnelwegen, waaronder het GPT Elten op de Duitse snelweg A3 bij de Achterhoek. Deze politieteams zijn nu alleen nog in bepaalde grensregio’s actief.

Waar komt het centrum?
Vanuit het nieuwe centrum moeten politie- en douanemedewerkers in het hele Nederlandse en Duitse grensgebied actief worden. Criminelen zouden hierdoor hun activiteiten moeilijker kunnen verplaatsen naar een ander grensgebied. Het Duitse ministerie is samen met vertegenwoordigers van de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen in gesprek met het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie bevestigt de gesprekken, maar wil er inhoudelijk nog niet op ingaan.

Grenscriminaliteit in de Achterhoek
Ook de Achterhoek wordt regelmatig geconfronteerd met grenscriminaliteit. Zo hebben de grenscontroles van het GPT Elten al een hele reeks aan aanhoudingen opgeleverd, onder meer voor drugshandel en mensensmokkel. Daders van plofkraken in Duitsland rijden niet zelden door de Achterhoek. In 2016 crashte een lid van de ‘Audi-bende’ nog bij de snelweg A18 in Varsseveld. Vijf leden van deze criminele bende werden later veroordeeld tot jarenlange celstraffen.

Lees ook

Automobilist slaat over de kop op bedrijventerrein in Ulft

Een automobilist is zondag aan het begin van de avond over de kop geslagen in Ulft. De man vloog uit...

Motorcrosser ernstig gewond na valpartij op circuit bij Hummelo

Een motorcrosser is zondagmiddag ernstig gewond geraakt bij een valpartij op het circuit bij Hummelo...

Zadel breekt af tijdens fietsen in Doetinchem, man naar ziekenhuis

Een fietser is zondagmiddag in Doetinchem gewond geraakt bij een valpartij. Zijn zadel brak tijdens ...

Kop-staartbotsing tussen auto's op drukke kruising in Doetinchem

Twee automobilisten zijn zaterdagmiddag op elkaar gebotst bij een drukke kruising in de buurt van he...

Politie zoekt scholieren die naakte man in Doetinchem hebben zien lopen

De politie is op zoek naar jonge scholieren die woensdag mogelijk een naakte man hebben gezien. De ...

Straffen voor Achterhoekers na verkrachten en verkopen van minderjarig meisje

Twee Achterhoekers, uit Wehl en Dinxperlo, zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij mensenhandel en d...