Ulft, Netherlands

Duitse pomphouder wacht 'grote uitdaging'

Nederlanders in de grensstreek tanken nu al vaak in Duitsland, maar zullen dat vanaf woensdag massaal gaan doen. De prijs van benzine gaat over de grens naar verwachting ruim dertig cent per liter omlaag.
Domien Esselink | 3 juni 2022 10:19 | Aangepast op 3 juni 2022 10:19
Pomphouder Heinz Derksen in het Duitse grensdorp Elten verwacht dat het woensdag storm zal lopen met Nederlandse automobilisten. "Daar ga ik wel vanuit, het wordt een grote uitdaging voor ons", zegt Derksen. "De benzine zal sowieso 35, 36 cent goedkoper worden. Vijftig cent? Nee, dat zit er niet in." Piet Majoor, pomphouder in Velp, ziet op zijn beurt de bui al hangen. "Het wordt problematisch voor ons", zegt Majoor. "We hebben veel vaste klanten en we proberen altijd de goedkoopste zijn in de regio. Maar nu de prijs zó omlaag gaat in Duitsland, dan loont het om naar Duitsland te rijden. Dan doen ze daar ook boodschappen en gaan ze een hapje eten. Ze maken er een dagje uit van."

Hij is blij onderdeel te zijn van een grote organisatie, zodat de pomp en de shop in Velp het hoofd wel boven water zal houden. Desondanks zou Derksen extra tegemoetkomingen in de prijs van hogerhand toejuichen: "De prijs op accijns meer laten zakken, zeker in deze regio, of de btw op brandstof verlagen. De brancheorganisatie is er mee bezig. De marge op de prijs voor benzine is al zo klein, daar kunnen we niet zomaar tien cent vanaf doen."

Marktwerking
De benzineprijs is inmiddels in Duitsland ook gestegen. Marktwerking, stelt Derksen: "De prijs is iets hoger momenteel, want de vraag naar woensdag werkt nu al door in de prijs. Als de vraag groot is, gaat de prijs omhoog." De Duitse pomphouder verwacht dat de prijs vanaf woensdagmorgen 06.00 uur omlaag gaat, omdat de tankwagens van de raffinaderij de pompstations eerst nog moeten bevoorraden.

Weg naar Beek stroomt vol
Derksen sluit niet uit dat de weg van Elten naar Beek zal volstromen met Nederlandse auto's. "Dat hebben we af en toe al vaker meegemaakt", zegt Derksen. "Misschien dat de gemeente waarschuwingsborden plaatst om langzamer te rijden en niet te parkeren. We zullen zien." Majoor daarentegen verwacht dat zijn klanten woensdag nog wel komen: "Maar vanaf zaterdag gaan ze wel naar Duitsland om te tanken en boodschappen te doen. Dat is wel zeker. We wachten in spanning af."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Benzine|pompstation|tanken|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Shell Anholt bijna een maand dicht

Inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek hoeven de komende vier weken niet naar Anholt te rijden v...

Korting valt weg, brandstof in Duitsland wordt weer goedkoper dan in Nederland

Tot onvrede van Achterhoekse pomphouders langs de grens vervalt zaterdag de tijdelijke korting op br...

Korting bij Duitse pompstations bijna voorbij

De 'tankrabatt' die sinds juni drie maanden lang van kracht is in Duitsland, waardoor de prijs van b...

Tankdrukte blijft voortduren in Duitsland

De brandstofprijzen in Duitsland zijn sinds vrijdag gestegen tot rond de twee euro, maar toch staan ...

Gele kentekens keren terug bij Duitse pomp

Duitse tankstations kunnen zich opmaken voor een toeloop van auto’s met gele nummerborden uit Nederl...