Ulft, Netherlands

Drie grensgemeenten vinden elkaar als EMOJI

Emmerik, Oude IJsselstreek en Montferland willen de banden aanhalen en hebben daarom een eerste grensoverschrijdende burgerconferentie georganiseerd. De fictieve gemeente EMOJI werd uitgeroepen, maar belangrijker is dat verenigingen en andere partijen aan weerszijden van de grens elkaar meer weten te vinden.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 23 september 2022 10:30 | Aangepast op 23 september 2022 10:30
“Juist op dit soort informele middagen, komen er betere gesprekken tot stand dan dat je formeel met elkaar praat”, vertelt wethouder Henk Groote uit Montferland. “En omdat hier een breder publiek is zullen er wel weer nieuwe en mooie ideeën geboren worden, waarvan we samen kunnen zeggen dat we die moeten oppakken en uitwerken.” Volgens de burgemeester van Emmerik, Peter Hinze, is het op het gebied van toerisme makkelijk om met elkaar in gesprek te komen. “Over fietsroutes bijvoorbeeld”, geeft Hinze aan. “Maar ook over andere onderwerpen, zoals sportverenigingen, de politiek en contact hebben met verenigingen zelf.” De burgemeester ziet daar nog een kans om te verbeteren.

De samenwerking werkt op het gebied van toerisme goed, met als mooi voorbeeld het grensoverschrijdende gebruik van de OV-chipkaart en de gezamenlijke toerisme bij de Eltenberg en het Bergherbos. Met dit soort netwerkbijeenkomsten hoopt Groote sectoren waar de samenwerking minder loopt, beter met elkaar te verbinden. “Op logistiek gebied hebben wij Emmerik met de haven, Montferland met z’n logistiek, maar ook Oude-IJsselstreek met een hele grote goede maakindustrie in Varsseveld. Misschien kunnen die elkaar beter verbinden.”

Versterking 
Volgens wethouder Groote is de samenwerking een logische stap. “We versterken elkaar alleen maar. De mensen uit Montferland en Oude IJsselstreek gaan in Duitsland kopen en de mensen uit Emmerik en omgeving doen dat ook in Ulft en in ‘s-Heerenberg. Want die zijn al jaren, bijna eeuwen, op elkaar aangewezen”, geeft de wethouder aan.

Taal
In gesprekken op thematafels kwamen onderwerpen als traditie, samenwerking op politiek en bestuurlijk niveau en toerisme aan bod. Het niveau van het spreken van elkaars taal is volgens de Duitse burgemeester een aandachtspunt. “Wij hebben vastgesteld dat op Duitse kant weinig mensen Nederlands spreken en op de Nederlandse kant ook meer mensen geen Duits meer spreken”, geeft de burgemeester aan. “Het onderwijs in de Duitse taal is minder geworden en eik denk dat dat we daar veel meer van elkaar moeten hebben.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Antenne Niederrhein
Foto: REGIO8

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Önal terug in basis De Graafschap na blessure, Hillen start op de bank

Met Basar Önal op de linkervleugel en verdediger Rio Hillen op de bank gaat De Graafschap vrijdagavo...

Kunstwandelroute Hummelo brengt kunst en natuur samen

Verstopt in de bossen bij Hummelo staan meer dan dertig bijzondere objecten. Landgoed Enghuizen is d...

Obligaties moeten dorpshuis De Huve in Eibergen uit handen van projectontwikkelaar houden

Er ligt een bom onder het sociale en het culturele leven in Eibergen. Dorpshuis De Huve sluit per 1 ...

Het Balrijk neemt afscheid, Bart Meijer nieuwe dj bij REGIO8

Dj Bart Meijer is de opvolger van Balthazar van Puffelen in de middagprogrammering van radiozender R...

Man in boeien geslagen na woningbrand in 's-Heerenberg

In een woning in ’s-Heerenberg heeft donderdagochtend een brand gewoed. De politie heeft een aanhoud...

Hongerig Orion kan eerste hoofdprijs in vijf jaar tijd bijna ruiken

Na vijf jaar is het hoog tijd voor de volleyballers van Active Living Orion om weer een hoofdprijs t...