Ulft, Netherlands

Doetinchem scoort rampzalig op fietsveiligheid, Fietsersbond luidt noodklok

Foto: REGIO8 (archief)
Doetinchem heeft uitermate slecht gescoord in de verkiezing van Fietsgemeente van het jaar. De gemeente eindigde als 324 van de 342 deelnemers. Bij de Fietsersbond Doetinchem komt dit resultaat niet als een verrassing.
Tim Rondeel | 20 juni 2024 14:30 | Aangepast op 20 juni 2024 14:30
"Het verbaast ons niet, maar we hadden gehoopt dat we nu toch eens van de rode plek afkwamen", aldus voorzitter Pieter Koning van de Doetinchemse afdeling van de Fietsersbond. “Dat we weer in de rode categorie zouden komen hadden wij niet verwacht. Wij vinden het jammer dat we slecht scoren en dat we niet de urgentie merken bij de gemeente, dat vinden we teleurstellend." De verkiezing is gebaseerd op een enquête die door meer dan 46.000 fietsers is ingevuld.

Doetinchem scoorde vooral slecht omdat er weinig aparte fietspaden langs 50 km/u wegen zijn, en dat er weinig goede verbindingen in de gemeente zijn. Ook is de veiligheid van kwetsbaardere fietsers (jonge kinderen en senioren red.) een aandachtspunt. "Ook kwam bij de open vragen heel vaak het puntje rotondes naar voren”, zo schetst Koning. “Maar als het goed is komt daar nu een onderzoek naar vanuit de gemeente."

'Geen interesse'
De Fietsersbond Doetinchem heeft zelf ook onderzoek gedaan naar de knelpunten voor het fietsverkeer in de gemeente. Op een uitnodiging aan raadsleden en college van de gemeente om deze route te fietsen, kwamen maar enkele aanmeldingen. 'Voor de afdeling werd duidelijk waarom de gemeente zo laag scoorde op de fietsenquête van de landelijke bond', laat Fietsersbond Doetinchem weten in een reactie. 'Het plaatselijk bestuur toonde geen interesse naar de fietsveiligheid in hun gemeente.’

Doetinchem niet eens met bond
De fietsersbond annuleerde de geplande tocht vanwege het gebrek aan interesse. Wethouder Rens Steintjes was wel van plan mee te fietsen zo laat de gemeente weten. Ook zijn ze het niet eens met de aantijging dat er geen interesse is voor de fietsveiligheid: ‘Wij overleggen regelmatig met de Fietsersbond en betrekken hen bij ons beleid en onze projecten, zoals het mobiliteitsplan en de herinrichting van de J.F. Kennedylaan. Ook laten we zelf onderzoek uitvoeren naar verkeersstromen. Wij herkennen ons dus niet in de aantijging dat wij geen interesse hebben in fietsveiligheid.‘

Fietsstad
Koning baalt er ook van dat Doetinchem in het nieuwe Mobiliteitsplan niet expliciet uitspreekt dat de stad een fietsstad moet worden. “In het vorige Mobiliteitsplan werd die ambitie nog wel uitgesproken en toen waren de slechte scores nog niets eens bekend”, aldus de voorzitter. “Blijkbaar accepteert Doetinchem de beroerde positie als fietsersstad. En dat in de fietsvriendelijke Achterhoek.”

Achterhoek in Top 100
De andere Achterhoekse gemeentes scoorden bovengemiddeld. Winterswijk scoorde zelfs hoog als het gaat om fietsveiligheid en eindigde op plek 17. Ook Berkelland (46), Oost Gelre (48), Lochem (57), Bronckhorst (59), Aalten (75), Montferland (91) en Oude IJsselstreek (94) eindigde allemaal in de Top 100.

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Lees ook

Oranjekoorts in Achterhoek bereikt kookpunt, Doetinchemse ondernemers profiteren

De Oranjekoorts in de Achterhoek loopt flink op nu Nederland woensdagavond in de halve finale van he...

Zeven bomen in Doetinchem gekapt vanwege gevaarlijke boomziekte

Zeven markante bomen bij het gemeentehuis in Doetinchem zijn woensdagochtend gekapt. Het gaat om Iep...

De Graafschap huurt 18-jarig talent van RB Leipzig

De Graafschap heeft de eerste zomeraanwinst binnen. De Superboeren hebben de 18-jarige Nederlander Y...

Toeterende Turken in Doetinchem na winst tijdens het EK

Het stadhuisplein bij het gemeentehuis in Doetinchem kleurde woensdagavond rood. De Turken wisten bi...

Gemeente Doetinchem vindt tijdelijke vervanger voor wethouder Moors

Rabella Wiersma- de Faria is de tijdelijke vervanger van wethouder Patrick Moors in de gemeente Doet...

Pita (83) laat haar laatste en grootste wens in vervulling gaan

De 83-jarige Pita Draaisma uit Doetinchem liet donderdag haar grootste wens in vervulling gaan. In h...