Ulft, Netherlands

Doetinchem neemt maatregelen op 'gevaarlijke rotonde'

Met betere verlichting en extra verkeersborden hoopt Doetinchem de rotonde waar een veertienjarige scholier uit Wehl omkwam veiliger te maken. De gemeente voert het werk uit zodra de bouw van woningen start bij de rotonde op de Energieweg.
Davie Klein Gunnewiek | 9 november 2023 15:53 | Aangepast op 9 november 2023 15:53
Een maand geleden werd de veertienjarige scholiere van het Metzo College aangereden op de rotonde tussen de Energieweg en het Zaagmolenpad. Op de plek van het ongeval werden meerdere bloemen en knuffels neergelegd. Ook werden er kaarsen aangestoken. Het onderzoek naar de toedracht van het ongeval loopt, maar raadsleden roepen nu al om actie. "We begrijpen de roep om actie", laat de gemeente Doetinchem in een reactie weten op vragen van de PvdA-fractievoorzitter Maarten op de Weegh. "Toch is het belangrijk om eerst te weten wat zich precies heeft afgespeeld. Hiervoor wachten we het politieonderzoek af", aldus de gemeente.

Wel lagen er al meerdere maatregelen klaar, die op korte termijn worden uitgevoerd als de bouw van woningen voor het project Keppeloord start. Dan gaat het om het plaatsen van extra verlichting en borden om weggebruikers te wijzen op de verkeersstromen, ook omdat er dan nóg meer verkeer gebruik maakt van de rotonde. Door de bebording worden automobilisten ook gewezen op de fietsers, die voorrang hebben op de rotonde.

Relatie met proef landbouwsluis?
Na het tragische ongeval laaide de discussie over gevaarlijke rotondes in de stad weer op. Door de afsluiting van de Dorpsstraat bij Laag Keppel, met behulp van een landbouwsluis op de weg richting Wehl, maakt meer verkeer gebruik van de Energieweg dan voorheen. "Wij willen andere ontwikkelingen op dit moment niet relateren aan het ongeluk op deze rotonde", laat de gemeente weten.

Doetinchem zegt nog te wachten op cijfers van de proef met de sluis en het aantal motorvoertuigen dat nu gebruikmaakt van de Energieweg. "Op de Energieweg rijden gemiddeld 11.000 motorvoertuigen per etmaal”, schrijft de gemeente, over de situatie voor de landbouwsluis werd geplaatst. “Voordat de proef van start ging was de inschatting van de provincie dat er 2500 extra motorvoertuigen op de Energieweg zouden rijden."

Rotonde Mercuriusstraat
De Fietsersbond voert in Doetinchem al jaren actie voor meer veiligheid op rotondes. Mede daardoor zijn aanpassingen gedaan. Zo is een andere rotonde aan de Energieweg, bij het bedrijventerrein aan de kruising met de Mercuriusweg, deels afgesloten na een eerder ongeval.

"Een onderzoek naar hoe deze rotonde veiliger kan worden gemaakt is inmiddels afgerond”, schrijft de gemeente over de rotonde met de Mercuriusstraat. "We hopen daar binnenkort een besluit op te nemen." Wanneer deze rotonde echt wordt aangepakt is volgens Doetinchem nog niet bekend: "Dat is afhankelijk van de gekozen definitieve oplossing."

Foto: REGIO8

Lees ook

Verhalen verzetsstrijders vertelt vanuit cellen De Kruisberg

Op 2 maart 1945 werden 46 mannen 's ochtends vroeg uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald...

Vier gewonden na botsing tussen meerdere voertuigen op de N315

Het is zaterdagmiddag flink misgegaan op de N315 tussen Doetinchem en Zelhem. Meerdere automobiliste...

Ruim 150 mensen oefenen crisissituatie bij Slingeland Ziekenhuis

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem houdt zaterdagochtend een grote crisisoefening om medewerker...

Verkeerschaos in Doetinchem na aanrijding op kruising met verkeerslichten

Een scooterrijder is donderdagavond gewond geraakt bij een aanrijding op de Oostelijke Randweg in Do...

Vitesse-fan krijgt Doetinchemse schrikkeldagbaby

Donderdagochtend in alle vroegte werd Flore Lise geboren in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem....

Jurken met ‘De Kist’ en sigaren, De Graafschap verliest met Theo Vergeer een cultheld

De Graafschap-clubicoon Theo Vergeer is in de nacht van woensdag op donderdag op 69-jarige leeftijd ...