Ulft, Netherlands

Dit zijn de Haagse ambities van Vossers en Van Dijk

Met de Tweede Kamerverkiezingen in het vooruitzicht rijst de vraag welke nieuwe namen we op de landelijke kieslijsten gaan zien. Zijn dit toevallig raadslid Gerrit Vossers (DePB/BBB) en burgemeester Otwin van Dijk (PvdA)? Een gesprek met beide heren over persoonlijke ambities, de partij en een voorspelling.
Charlotte van de Kant | Bart Sollman | 2 augustus 2023 16:35 | Aangepast op 2 augustus 2023 16:35
Waarom een gesprek met juist Van Dijk en Vossers? Burgemeester Van Dijk was tussen 2012 en 2016 Kamerlid voor de PvdA. Hij is direct van Den Haag naar de gemeente Oude IJsselstreek gegaan, waar hij vorig jaar aan een nieuwe zesjarige termijn begon. Ook was hij al vroeg uitgesproken voorstander van een samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks, hij werd ook lid van de andere politiek partij. Wellicht dat deze nieuwe combinatie hem triggered om terug te keren naar de Tweede Kamer.

Gerrit Vossers heeft geen verleden in politiek Den Haag. Wel is hij de nestor van de gemeenteraad van Oude IJsselstreek en een bekendheid door zijn weerberichten. Hij heeft zo’n zeventien jaar bij Lokaal Belang gezeten. Kort na de verkiezingen in 2022 stapte hij over naar de Dorp en Platteland Beweging, een bondgenoot van de BBB. Sindsdien is Vossers ook steeds actiever geworden voor de BBB. Bij de provinciale verkiezingen stond hij zelfs bij BBB op de kieslijst. Is dit een opmaat naar een plek op de landelijke kieslijst?

‘Het wordt tijd voor wat nieuws’
Vossers is stellig, hij gelooft echt dat de BBB een goede kans heeft bij de landelijke verkiezingen in november. “Mensen zijn klaar met zoveel jaar Rutte. Het wordt tijd voor wat nieuws”, aldus Vossers. De weerboer is vol verwachting: “Het gaat allemaal beter worden. Er komt een ommezwaai in het hele politieke klimaat. De boeren zijn elke keer aan de beurt, dat gaat anders worden.”

Polarisatie tegengaan
Van Dijk hoopt ook op een verandering van het politieke klimaat: “Ik hoop dat andere partijen een voorbeeld nemen aan wat de PvdA en GroenLinks hebben gedaan. Kijk naar de punten waar je het wél op eens bent met de ander.” Hij hoopt zo de polarisatie en versplintering tegen te gaan: “Ik sta als burgemeester boven de partijen, maar ik ben natuurlijk ook lid van een partij. Ik ben naast PvdA-lid, ook lid van GroenLinks geworden.”

Lastig te voorspellen
Hoewel BBB jong is en de verkiezingen eerder komen dan gedacht, denkt Vossers dat de partij er klaar voor is: “Maar er veranderen veel dingen bij bijna alle partijen, dus je weet niet wat er gaat gebeuren.” Van Dijk is het met Vossers eens: “Het is deze keer heel moeilijk te voorspellen. Het ligt deze keer écht helemaal open.” Hiermee doelt de burgemeester vooral op het feit dat veel ervaren Kamerleden en zelfs lijsttrekkers het voor gezien houden: “De BBB kan de grootste worden, de VVD of PvdA/GroenLinks. Maar vlak ook zeker het CDA en D66 niet uit. Alles hangt af van de nieuwe lijstrekkers.”

Nieuwe bestuurscultuur
Uit het feit dat er veel ervaren politici Den Haag verlaten haalt Van Dijk ook iets positiefs: “Er kan nu echt een nieuwe bestuurscultuur ontstaan.” Een frisse winde in de Tweede Kamer is volgens hem dan ook wel bevorderlijk. “Ik hoop echt op een soort opleving van de democratie”, aldus de burgemeester. Ook huidige Kamerleden uit de Achterhoek geven aan kansen te zien door de exodus van politici.

Vossers blijft raadslid
Hoewel Vossers een flink aantal stemmen haalde bij de provinciale verkiezingen en actief campagne voert voor de BBB, heeft hij geen ambities om de Tweede Kamer in te gaan. “Ik las al dat je dan Nederlands en Engels moet kunnen spreken. Dat eerste gaat me met een beetje moeite wel lukken, het tweede wordt lastiger.” De DePB waar Vossers raadslid van is, gaat over naar de BBB, daar wil Vossers zich nu hard voor maken: “In de lokale politiek sta je echt dicht bij de burger, dat vind ik veel leuker. Laat mij maar in de gemeente blijven.”

Minister Van Dijk?
Burgemeester Van Dijk voelt zich goed in Oude IJsselstreek. Hij is ook net begonnen aan zijn nieuwe ambtstermijn. “Ik sta niet op de kieslijst, ik heb ook geen ambitie om nog een keer Kamerlid te worden”, zegt Van Dijk stellig. Toch is er één positie waar ze de burgemeester voor kunnen bellen: “Mensen weten dat ik erg begaan ben met de gezondheidszorg. Ik zou heel wat kopjes koffie met mijn vrouw moeten drinken, maar als ze me echt zouden vragen als Minister van Volksgezondheid, dan zou ik daar zeker over nadenken, maar dan moet ik natuurlijk altijd zeggen dat die kans heel klein is.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Waaghalzen storten zich van metershoge schans naar beneden in Silvolde

Jasper Hazelaar | Viggo Zweverink | 13 mei 2024 14:30

Lees ook

Weerboer Gerrit Vossers voorspelt 'echt Hollands weer' tijdens Pinksteren

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Waaghalzen storten zich van metershoge schans naar beneden in Silvolde

Dertig waaghalzen hebben zich zaterdag van een metershoge schans naar beneden gestort tijdens de zee...

Weerboer Gerrit voorspelt een stralende en warme Moederdag in de Achterhoek

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Paraplu blijft nodig in Achterhoek, voorspelt weerboer Gerrit vanuit Halle

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Noodweer in de Achterhoek, streep door traditionele Trekkertrek in Anholt

De overvloedige neerslag van donderdag en vrijdag zorgde voor een heus waterballet in grote delen va...

Onze weerkoning Gerrit voorspelt een droge maar bewolkte Koningsdag

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...