Ulft, Netherlands

Definitieve uitspraak in zaak 'Posbankmoord'

De Hoge Raad heeft dinsdag besloten dat de celstraf van achttien jaar voor Souris R., voor de moord op Alex Wiegmink in 2003, definitief is. Peter Wiegmink, de broer van het slachtoffer, is blij met de uitspraak.
Tim Rondeel | 22 april 2022 13:53 | Aangepast op 22 april 2022 13:53
"Dit betekent heel wat voor mij. Eindelijk, na negentien jaar, verlost van verschrikkelijke ellende", verzucht Peter Wiegmink tegen Omroep Gelderland. "We werden van hoger beroep naar hoger beroep geslingerd. En dan nog de cassatie bij de Hoge Raad. Het laat je niet los. Nu kunnen we er na negentien jaar eindelijk een klap op geven. In de open haard gooien en laten smeulen", aldus Wiegmink. Alex Wiegmink uit Drempt werd op 20 januari 2003 doodgeschoten op de Posbank bij Rheden. Zijn lichaam werd korte tijd later teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp.

De dood van Wiegmink bleef jarenlang onopgelost. In november 2016 kreeg Frank S. uit Boekel last van zijn geweten en legde hij bij de politie een bekentenis af. Later werd ook Souris R. opgepakt, na de inzet van undercoveragenten. De verdachten werden na hoger beroep tot achttien jaar cel veroordeeld. Frank S. en Souris R. kunnen nu geen beroep meer aantekenen of cassatie instellen tegen de gevangenisstraffen van achttien jaar.

Geen ontoelaatbare druk
Souris R. legde zich er niet bij neer, omdat zijn bekentenis zou zijn afgedwongen bij een undercoveroperatie, de zogenoemde Mr. Big-methode. Het OM oordeelde echter al eerder dat er geen sprake was van ontoelaatbare druk op Souris R. "Zijn verweer was veel te mager, er was dermate veel bewijsmateriaal. De Mr. Big-methode is niet gebruikt voor de bewijsvoering", stelt Peter Wiegmink. "Hij had geen schijn van kans."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Posbankmoord|

Meest gelezen

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 28 sep 2023 11:07

Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 28 sep 2023 16:59