Ulft, Netherlands

 

Dankbare diabetespatiënt gaat 'engel' die zijn leven redde op N18 bedanken

De 43-jarige Dennis Stoelhorst uit Enschede heeft maandagmiddag een engeltje op zijn schouder gehad toen hij op de N18 tussen Eibergen en Groenlo door een andere automobilist tot stoppen is gebracht. De Enschedeër werd slingerend in zijn auto gezien door andere weggebruikers. Binnenkort gaat hij zijn redder in nood bedanken.
Davie Klein Gunnewiek | 12 mei 2023 14:42 | Aangepast op 12 mei 2023 14:42
“Ik ben diabetespatiënt en had eerder die middag een afspraak bij het ziekenhuis in Enschede”, vertelt Dennis. Na die afspraak is hij weggereden vanaf het ziekenhuis en is hij naar eigen zeggen bij toeval terecht gekomen op de N18. “Ik kan mij daar echt niks meer van herinneren”, zegt Dennis, die eigenlijk niks te zoeken had op de weg tussen Twente en de Achterhoek. “Vanaf het moment dat ik ben vertrokken in Enschede tot het moment dat ik in Groenlo in de auto tot stilstand ben gebracht ben ik kwijt. Ik heb echt twee engeltjes op mijn schouders gehad, want dit had heel anders kunnen aflopen.”

Achteraf blijkt dat Dennis onderweg een ‘hypo’ heeft gehad. “Daarbij daalt je bloedsuikerspiegel erg snel en kan je minder goed nadenken”, legt een diabetesverpleegkundige van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk, die niet met naam genoemd wil worden, uit. Een hypoglycemie is te merken aan tintelingen, moeheid of transpireren. De verschijnselen kunnen verschillen. "Maar als mensen alleen op pad zijn en ze voelen de hypo niet aan komen, dan is zelf ingrijpen lastig", aldus de diabetesverpleegkundige.

Een groot raadsel
“Mijn diabetesverpleegkundige in Enschede heeft niets aan mij gemerkt toen ik daar ben vertrokken”, vertelt Dennis. Hoe hij daarna op de N18 bij Groenlo terecht is gekomen, blijft één groot raadsel. “Ik ben chauffeur van beroep en bezorg postpakketten. Daarbij ben ik ook wel eens over de N18 gereden, maar dat kan wel een halfjaar geleden zijn geweest. Een hypo als deze heb ik ook nog nooit meegemaakt”, aldus Dennis.

Geheugenverlies komt vaker voor
De diabetesverpleegkundige van het SKB heeft vaker gehoord dat diabetespatiënten zich bepaalde momenten niet meer kunnen herinneren: “Ik heb een patiënt gehad die drie keer langs zijn eigen huis is gereden zonder dat hij het heeft opgemerkt. Zijn vrouw zag hem langs komen, maar de patiënt wist zich niets te herinneren.” De diabetesverpleegkundige heeft een aantal adviezen: "Het is goed om frequent je bloedsuikers te meten of de alarmfunctie te gebruiken van de huidige sensoren. Die kunnen je waarschuwen bij te lage en te hoge bloedsuikers, zodat je tijdig kunt ingrijpen. Als iemand niet meer aanspreekbaar is, kun je beter een ambulance bellen.”

Redder bedanken
Nadat Dennis door een automobilist tot stilstand was gebracht, kreeg hij van deze man een energiereep aangereikt en ging het snel beter. Nadat hij een aantal dagen niet wist wie zijn 'reddende engel' was, hebben ze elkaar vrijdag toch gevonden. "Hij gaat mij vanavond bellen."

Foto: Privé-foto

Lees meer over:

N18|Groenlo|

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Mañana Mañana in zwaar weer maar gaat wel door

Redactie REGIO8 | 27 mei 2023 19:50

Lees ook

Automobilist gewond na aanrijding op N18

In het buitengebied van Heelweg zijn een personenauto en een busje dinsdagmiddag op elkaar gebotst. ...

Groenlo krijgt nationaal museum over Tachtigjarige Oorlog

De Achterhoek krijgt er een nieuw museum bij. Het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog moet medio 2...

Bouw van nieuw themapark in Groenlo gestart

De bouw van een gloednieuw attractiepark aan de rand van Groenlo is gestart. Bommelwereld, zoals het...

Brand in berm langs N18 bij Lichtenvoorde

In een berm langs de N18 nabij Lichtenvoorde is zondagavond brand ontstaan. Het verkeer ondervond de...

Nachtelijke afsluiting van de N18 bij Lichtenvoorde

De N18 wordt in de nacht van vrijdag 13 januari op zaterdag 14 januari afgesloten tussen Lichtenvoor...

Alsnog examenfeest voor 'coronageslaagden'

Scholengemeenschap Marianum, met locaties in Lichtenvoorde en Groenlo, organiseert alsnog een examen...