Ulft, Netherlands

Dani (11) uit Halle na drie wedstrijden al duivenkampioen

Duivensport iets voor oude mannen met platte petten en stofjassen? Niet als het aan Dani van Lier (11) uit Halle ligt. Hij loopt in zijn De Graafschap-shirt tussen zijn eigen postduiven. Sinds kort vliegt hij er ook wedstrijden mee en niet geheel onfortuinlijk.
Tim Rondeel | Bart Sollman | 17 augustus 2023 13:42 | Aangepast op 17 augustus 2023 13:42
Bij zijn eerste wedstrijd werd hij derde, bij de tweede werd hij tweede en, je voelt hem al aankomen, hij won zijn derde wedstrijd. Dit tot verbazing van zijn clubgenoten van Postduivenvereniging CPL in Silvolde. “Het is een bijzondere prestatie en het komt bijna nooit voor", zo schetst secretaris Jan Rademaker. "Normaal gesproken is het in het begin vooral vallen en opstaan, maar bij hem lijkt het gelijk goed te gaan."Dani is opgegroeid tussen de duiven en lijkt er dan ook een natuurlijke aanleg voor te hebben: “Vanaf mijn vierde heb ik al duiven om me heen. Papa is ermee begonnen en ik ben er echt mee besmet”, zegt Dani. “Ik vind het gewoon prachtig om bij ze in het hok te zitten en ze tam te maken.”

De familie Van Lier heeft zo’n 250 duiven en elf katten waaronder een nestje kittens. Of dat wel samen gaat? “Nou, eigenlijk niet, die katten grijpen soms een duif.” Zo ook bijna tijdens het interview, gelukkig was Dani scherp en wist te voorkomen dat een vogel zou eindigen als hapje van de kat.

Duiven van Dani
Dani heeft twaalf wedstrijdduiven, ook wel jongelingen genoemd. “Die komen van Hans Eijerkamp (Een grootheid in de duivensport, red.) Papa is ook ooit begonnen met duiven van hem, door het fokken worden ze steeds beter”, zegt Dani. Het succes van zijn duiven? “Hans Eijerkamp”, zegt de jonge duivenmelker vastbesloten.

‘Beste duiven’
"Het zijn echt de beste duiven die je kunt krijgen", vader Rutger van Lier vult aan: "Voor veel mensen zal het een onbekende zijn, maar in China maken ze echt een diepe buiging voor Eijerkamp." Dan beginnen de anekdotes van vader Van Lier, over de eerste ontmoeting, de magazines die hij vroeger van hem had en zijn eerste duiven. Het wordt meteen duidelijk waar de passie van Dani vandaan komt.

Passie
Dani vliegt bij Postduivenvereniging CPL in Silvolde. Daar kennen ze twee jonge leden en zijn ze blij met de fanatieke junioren: "Het is bijzonder dat de jongens van die leeftijd zich aanmelden want er is een ontzettende vergrijzing in de duivenwereld." De jonge Hallenaar hoopt dat er meer leeftijdsgenoten bij komen: "Als je het leuk vindt en je hebt er je passie in dan kan iedereen doen, hoe oud je ook bent."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

Jasper Hazelaar | Bart Sollman | 20 feb 2024 12:42

Lees ook

Man (44) uit Zelhem overleden bij val uit hoogwerker in Halle

Een 44-jarige man uit Zelhem is dinsdagmiddag overleden bij een ongeval in Halle. Hij was in een hoo...

Bronckhorst stopt half miljoen in verbouwing sporthal Halle

Bronckhorst wil een half miljoen beschikbaar stellen voor de verbouwing van sportzaal De Meisterkamp...

Bronckhorst wil nieuwe school op plek zalencentrum Nijhof in Halle

Bronckhorst wil zalencentrum Nijhof aankopen om daar een nieuwe locatie voor de Dorpsschool Halle te...

Halle zet zich massaal in zodat het Knalbal door kan gaan

De jubileumeditie van het Knalbal in Halle op oudjaarsdag gaat gewoon door. Met man en macht is gewe...

Nieuwenhuis ondanks breuk in vinger in strijd met wereldtop

In de modder van het Belgische Gavere heeft de Zelhemse veldrijder Joris Nieuwenhuis dinsdag tijdens...

Halle aangeslagen door stormschade bij Knalbal

Ruim tweeduizend mensen stonden zondag nog in de feesttent tijdens het 25-jarig jubileumfeest van He...