Ulft, Netherlands

CU-kandidaat Holtman wenst meer Rijksgeld voor de Achterhoek

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november krijgen Achterhoekse kandidaten bij REGIO8 de kans om zich te profileren. Met een zevende plek op de kieslijst van de ChristenUnie mag Tobias Holtman uit Aalten hopen op een stap naar de Haagse politiek. Vanuit het Nationaal Onderduikmuseum roept hij op om meer Rijksgeld te steken in basisvoorzieningen in regio’s als de Achterhoek.
Domien Esselink | Nick Hermsen | 17 november 2023 15:02 | Aangepast op 17 november 2023 15:02
“Ik heb deze locatie gekozen omdat het een Aaltense trots is, het is een parel als het gaat om het museum en de geschiedenis”, vindt de 35-jarige Holtman, die zelf opgroeide in het buurtschap Barlo in de gemeente Aalten. “Een ander aspect is dat dit museum ook een beeld geeft van de gastvrijheid die we als Achterhoek in de oorlog hebben gehad, zeker in de Tweede Wereldoorlog toen heel veel Scheveningers deze kant op kwamen. We weten dat dat ook wat heeft geschuurd. Er waren wat kloven als je het hebt over west en oost. Volgens mij is dat een symbolisch onderwerp, als het gaat over de kloof tussen Den Haag en de Achterhoek.”

Want die kloof bestaat nu nog en moet in de ogen van de 35-jarige Holtman worden verkleind, mede op basis van het rapport 'Elke Regio Telt'. “Een van de aanbevelingen is: ‘herijk de investeringslogica”, dreunt Holtman op, om daarna zijn vertaling in normale mensentaal te geven. “Rijksoverheid, kijk goed waar je investeert. Doe dat niet alleen op plekken die al sterk zijn, maar doe dat vooral op plekken, zoals de Achterhoek, die juist een steun in de rug goed kunnen gebruiken. We zijn daarin wel een beetje achtergesteld. Niet om huilie huile te doen, maar wel om te zeggen: ‘wij tellen ook mee’. Iedere regio telt!”

Naoberschap als voorbeeld
Volgens Holtman kan Den Haag nog wat leren van het naoberschap in zijn Achterhoek, en mag het wel wat minder met het liberale denken in Nederland. “Zorg voor sterke gemeenschappen staat in ons verkiezingsprogramma”, zegt de ChirstenUnie-kandidaat. “We moeten omzien naar elkaar, zorgen dat we er zijn voor allemaal. Dus asjeblieft, leer wat van gebieden zoals de Achterhoek die dat soort aspecten van het samenleven, het collectief zijn met elkaar. Daar geloof ik echt in.”

‘Aannemelijke kans’
Bij de vorige landelijke verkiezing stond Holtman nog op plek 24. Met zijn zevende plek is een overstap naar het Haagse een stuk dichterbij dan een paar jaar geleden. “Er is best een aannemelijke kans ik dat ik in de Tweede Kamer terecht kom”, zegt Holtman, die het goed vindt dat de regio meer wordt vertegenwoordigd in Den Haag. “De ChristenUnie pleit ook voor een ophoging van het aantal Kamerzetels, juist om dat regionale geluid beter te laten horen. Dus ik zou zeggen: ‘stem mij de Kamer in’. Dan zal ik ons geluid goed laten horen!”

Bekijk ook andere kandidaten:

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Aalten|Tweede Kamer|Verkiezingen|

Meest gelezen

De Graafschap presenteert nieuwe shirts, sponsor wil jaar langer door

Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 11 jul 2024 15:10

Lees ook

De Graafschap verslaat Duitsers in doelpuntrijke oefenwedstrijd

De Graafschap heeft zaterdag het tweede oefenduel in aanloop naar het nieuwe seizoen in de eerste di...

Zolderbrand in Aalten, hoogwerker komt met moeite op locatie

Op de zolder van een woning in een woonwijk in Aalten is zondagavond laat brand ontstaan. De bewoner...

Automobilist schrikt van spin en botst op vrachtwagen bij Aalten

Een automobilist is vrijdagochtend op de zijkant terecht gekomen na een botsing met een vrachtwagen ...

Tientallen dode varkens aangetroffen in Aaltense stal

Een varkensboer heeft dinsdagmiddag een groot aantal dode varkens aangetroffen in één van zijn stall...

Topdrukte bij aanvragen paspoort bij nieuwe Achterhoekse grensgemeente

Nederlanders die in het buitenland wonen, vragen massaal een nieuw paspoort of identiteitsbewijs aan...

Automobilist met twee kinderen in het voertuig botst op boom in Aalten

Een automobilist is zondagmiddag in het buitengebied van Aalten op een boom gebotst. In de auto zate...