Ulft, Netherlands

CU-kandidaat Holtman wenst meer Rijksgeld voor de Achterhoek

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november krijgen Achterhoekse kandidaten bij REGIO8 de kans om zich te profileren. Met een zevende plek op de kieslijst van de ChristenUnie mag Tobias Holtman uit Aalten hopen op een stap naar de Haagse politiek. Vanuit het Nationaal Onderduikmuseum roept hij op om meer Rijksgeld te steken in basisvoorzieningen in regio’s als de Achterhoek.
Domien Esselink | Nick Hermsen | 17 november 2023 15:02 | Aangepast op 17 november 2023 15:02
“Ik heb deze locatie gekozen omdat het een Aaltense trots is, het is een parel als het gaat om het museum en de geschiedenis”, vindt de 35-jarige Holtman, die zelf opgroeide in het buurtschap Barlo in de gemeente Aalten. “Een ander aspect is dat dit museum ook een beeld geeft van de gastvrijheid die we als Achterhoek in de oorlog hebben gehad, zeker in de Tweede Wereldoorlog toen heel veel Scheveningers deze kant op kwamen. We weten dat dat ook wat heeft geschuurd. Er waren wat kloven als je het hebt over west en oost. Volgens mij is dat een symbolisch onderwerp, als het gaat over de kloof tussen Den Haag en de Achterhoek.”

Want die kloof bestaat nu nog en moet in de ogen van de 35-jarige Holtman worden verkleind, mede op basis van het rapport 'Elke Regio Telt'. “Een van de aanbevelingen is: ‘herijk de investeringslogica”, dreunt Holtman op, om daarna zijn vertaling in normale mensentaal te geven. “Rijksoverheid, kijk goed waar je investeert. Doe dat niet alleen op plekken die al sterk zijn, maar doe dat vooral op plekken, zoals de Achterhoek, die juist een steun in de rug goed kunnen gebruiken. We zijn daarin wel een beetje achtergesteld. Niet om huilie huile te doen, maar wel om te zeggen: ‘wij tellen ook mee’. Iedere regio telt!”

Naoberschap als voorbeeld
Volgens Holtman kan Den Haag nog wat leren van het naoberschap in zijn Achterhoek, en mag het wel wat minder met het liberale denken in Nederland. “Zorg voor sterke gemeenschappen staat in ons verkiezingsprogramma”, zegt de ChirstenUnie-kandidaat. “We moeten omzien naar elkaar, zorgen dat we er zijn voor allemaal. Dus asjeblieft, leer wat van gebieden zoals de Achterhoek die dat soort aspecten van het samenleven, het collectief zijn met elkaar. Daar geloof ik echt in.”

‘Aannemelijke kans’
Bij de vorige landelijke verkiezing stond Holtman nog op plek 24. Met zijn zevende plek is een overstap naar het Haagse een stuk dichterbij dan een paar jaar geleden. “Er is best een aannemelijke kans ik dat ik in de Tweede Kamer terecht kom”, zegt Holtman, die het goed vindt dat de regio meer wordt vertegenwoordigd in Den Haag. “De ChristenUnie pleit ook voor een ophoging van het aantal Kamerzetels, juist om dat regionale geluid beter te laten horen. Dus ik zou zeggen: ‘stem mij de Kamer in’. Dan zal ik ons geluid goed laten horen!”

Bekijk ook andere kandidaten:

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Aalten|Tweede Kamer|Verkiezingen|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Automobilist (21) moet cel in na noodlottig ongeval bij Westendorp

Een 21-jarige man heeft volgens de rechter schuld aan het noodlottige ongeval in Westendorp waarbij ...

Fietser met hartslag naar het ziekenhuis na reanimatie op straat

Een fietser is vrijdagmiddag gereanimeerd op straat in Aalten. De man werd onwel toen hij op zijn tw...

Kat zit bekneld in raam in Aalten en wordt gered door brandweer

Een kat heeft woensdag een tijdlang vastgezeten in een kiepraam bij een woning in Aalten. De brandwe...

Automobilist overleden bij eenzijdig ongeval nabij Aalten

Bij een eenzijdig ongeval in het buitengebied van Aalten is zondagochtend een automobilist om het le...

Gewonde na aanrijding op kruising in buitengebied van De Heurne

Twee bestuurders zijn woensdagochtend op elkaar gebotst in het buitengebied van De Heurne. Een van d...

Politie veegt groep criminele jongeren op in Oude IJsselstreek

Acht jongeren tussen de zestien en 23 jaar oud uit Aalten en Oude IJsselstreek zijn opgepakt, onder ...