Ulft, Netherlands

CU-kandidaat Holtman wenst meer Rijksgeld voor de Achterhoek

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november krijgen Achterhoekse kandidaten bij REGIO8 de kans om zich te profileren. Met een zevende plek op de kieslijst van de ChristenUnie mag Tobias Holtman uit Aalten hopen op een stap naar de Haagse politiek. Vanuit het Nationaal Onderduikmuseum roept hij op om meer Rijksgeld te steken in basisvoorzieningen in regio’s als de Achterhoek.
Domien Esselink | Nick Hermsen | 17 november 2023 15:02 | Aangepast op 17 november 2023 15:02
“Ik heb deze locatie gekozen omdat het een Aaltense trots is, het is een parel als het gaat om het museum en de geschiedenis”, vindt de 35-jarige Holtman, die zelf opgroeide in het buurtschap Barlo in de gemeente Aalten. “Een ander aspect is dat dit museum ook een beeld geeft van de gastvrijheid die we als Achterhoek in de oorlog hebben gehad, zeker in de Tweede Wereldoorlog toen heel veel Scheveningers deze kant op kwamen. We weten dat dat ook wat heeft geschuurd. Er waren wat kloven als je het hebt over west en oost. Volgens mij is dat een symbolisch onderwerp, als het gaat over de kloof tussen Den Haag en de Achterhoek.”

Want die kloof bestaat nu nog en moet in de ogen van de 35-jarige Holtman worden verkleind, mede op basis van het rapport 'Elke Regio Telt'. “Een van de aanbevelingen is: ‘herijk de investeringslogica”, dreunt Holtman op, om daarna zijn vertaling in normale mensentaal te geven. “Rijksoverheid, kijk goed waar je investeert. Doe dat niet alleen op plekken die al sterk zijn, maar doe dat vooral op plekken, zoals de Achterhoek, die juist een steun in de rug goed kunnen gebruiken. We zijn daarin wel een beetje achtergesteld. Niet om huilie huile te doen, maar wel om te zeggen: ‘wij tellen ook mee’. Iedere regio telt!”

Naoberschap als voorbeeld
Volgens Holtman kan Den Haag nog wat leren van het naoberschap in zijn Achterhoek, en mag het wel wat minder met het liberale denken in Nederland. “Zorg voor sterke gemeenschappen staat in ons verkiezingsprogramma”, zegt de ChirstenUnie-kandidaat. “We moeten omzien naar elkaar, zorgen dat we er zijn voor allemaal. Dus asjeblieft, leer wat van gebieden zoals de Achterhoek die dat soort aspecten van het samenleven, het collectief zijn met elkaar. Daar geloof ik echt in.”

‘Aannemelijke kans’
Bij de vorige landelijke verkiezing stond Holtman nog op plek 24. Met zijn zevende plek is een overstap naar het Haagse een stuk dichterbij dan een paar jaar geleden. “Er is best een aannemelijke kans ik dat ik in de Tweede Kamer terecht kom”, zegt Holtman, die het goed vindt dat de regio meer wordt vertegenwoordigd in Den Haag. “De ChristenUnie pleit ook voor een ophoging van het aantal Kamerzetels, juist om dat regionale geluid beter te laten horen. Dus ik zou zeggen: ‘stem mij de Kamer in’. Dan zal ik ons geluid goed laten horen!”

Bekijk ook andere kandidaten:

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Aalten|Tweede Kamer|Verkiezingen|

Meest gelezen

Gaanderenaar Quint sluit winkel en volgt hart naar Defensie

Hidde Vinkenvleugel | 29 nov 2023 14:53

Honderden mensen nemen in Gendringen afscheid van 9-jarige jongen

Remco Geurts | Bart Sollman | 1 dec 2023 15:50

Lees ook

Vier Achterhoekers lijken zeker van plek in nieuwe Tweede Kamer

Op basis van de uitslagen tot nu toe lijken vier geboren Achterhoekers zeker van een plekje in de ni...

Aardverschuiving in de Achterhoek, PVV bijna overal de grootste

De PVV is in de meeste Achterhoekse gemeenten de grootste partij geworden bij de Tweede Kamerverkiez...

Saris wil Achterhoekse stem van NSC in de Tweede Kamer zijn

Ilse Saris, namens het CDA in Winterswijk hét stemmenkanon bij de gemeenteraadsverkiezingen, hoopt o...

Proefstemmen Oude IJsselstreek loopt niet storm, maar helpt wel

De stembiljetten lagen donderdagmiddag al klaar, de bureauleden zaten op hun plek en de hokjes stond...

BBB'er Eppink wil met 'zijn' rapport de Achterhoek een stem geven

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november krijgen Achterhoekse kandidaten bij REGIO...

Lisa Westerveld voelt het vertrouwen van GroenLinks-PvdA

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november krijgen Achterhoekse kandidaten bij REGIO...