Ulft, Netherlands

 

'Cold case rond Sem Vijverberg mogelijk verjaard'

Het is nog de vraag of de aanhouding in de cold case van de dode baby Sem Vijverberg leidt tot een veroordeling. Het is namelijk mogelijk dat de Doetinchemse zaak is verjaard, zegt Peter Tak, emeritus hoogleraar strafrecht van de Radboud Universiteit.
Redactie REGIO8 | 8 september 2022 10:04 | Aangepast op 8 september 2022 10:04
Woensdag maakte de politie bekend dat na zestien jaar vermoedelijk de moeder is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de baby en het achterlaten van zijn lichaam. Het rechercheteam kwam haar op het spoor dankzij een grote campagne vorig jaar in Doetinchem. "Een anonieme tip heeft geleid tot verder onderzoek en uiteindelijk ook tot aanhouding van deze verdachte", zegt een woordvoerder van de politie bij Omroep Gelderland. Het gaat om een vrouw uit Doetinchem, die ook in 2006 in de gemeente woonde. Meer informatie wil de politie uit privacyoverwegingen nog niet kwijt. De vrouw zit op dit moment vast. Dna-onderzoek moet uitwijzen of ze ook daadwerkelijk de moeder is.

Volgens professor-emeritus Tak is het politieonderzoek van groot belang voor een eventuele vervolging. Vorig jaar sprak hij in een uitzending van De Week van Gelderland al het vermoeden uit dat de moeder betrokken was bij de dood van de baby. "Als het de vader zou zijn geweest, ga ik ervan uit dat de moeder niet vijftien jaar lang haar mond gehouden heeft. Dat moet dan gewoon bekend geworden zijn. Dat kan bijna niet anders."

Zaak mogelijk al in 2018 verjaard
Daarmee wordt het wel een lastige zaak voor de politie, denkt Tak. Daarmee doelt hij op de verjaringsregels bij doodslag door de moeder. "Als er sprake is van kinderdoodslag door de moeder, staat daar maximaal zes jaar gevangenisstraf op. Dat zou betekenen dat de zaak na twaalf jaar, dus al in 2018, verjaard is." Daarbij benadrukt hij dat wel uit onderzoek moet blijken dat ze bang was dat haar bevalling werd ontdekt en dat die angst ervoor zorgde dat zij haar pasgeboren kind om het leven bracht. "De wetgever heeft in de strafmaat rekening gehouden met moeders die in paniek raken en hun kind in een opwelling doden", zegt Tak.

Wanhopige dienstmeisjes
Volgens de rechtbank zijn die bepalingen ooit in de wet gekomen omdat wanhopige dienstmeisjes, in een tijd zonder sociaal vangnet, vroeger soms geen andere mogelijkheid zagen dan hun kind te doden. "Maar dan moet dit wel de reden zijn geweest. Hoe oud was ze toen ze beviel, was ze getrouwd, uit wat voor een milieu kwam ze? Had ze werkelijk angst dat haar bevalling werd ontdekt? Dat moet allemaal worden onderzocht. Op basis daarvan besluit het Openbaar Ministerie of er sprake is van verjaring."

Kindermoord
In het wetboek van strafrecht wordt onderscheid gemaakt tussen kinderdoodslag en kindermoord. In het geval van kindermoord heeft de moeder enig moment van overdenking gehad. In dat geval is de maximale straf negen jaar en verjaart de zaak na twintig jaar, dus 'pas' in 2026. "En stel dat het een 'gewone' doodslag of moord is, is er helemaal geen verjaringstermijn", aldus Tak.

Geen verspilde moeite
Een woordvoerder van de politie zei vorig jaar dat een eventuele verjaring niet betekent dat de zoektocht verspilde moeite zou zijn geweest: "We willen antwoord krijgen op de vragen die we hebben. Ook voor de omgeving en de mensen die de baby gevonden hebben.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bussen en treinen gaan vaker rijden in Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 dec 2022 13:33

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Lees ook

Gestolen scooters gevonden in Doetinchem

De politie heeft zondag in Doetinchem twee gestolen scooters gevonden. Een persoon vluchtte op een v...

Roemeen opgepakt na grenscontrole bij Beek

Een 32-jarige man uit Roemenië is zondagmiddag aangehouden bij een grenscontrole op de A12 ter hoog...

Paal door voorruit auto na ongeval op A18

Een automobilist is vrijdagmiddag met de schrik vrijgekomen bij een ongeval op de snelweg A18 nabij ...

Asbest opgeruimd na brand Achter-Drempt

Omwonenden die dinsdag na de verwoestende brand in Achter-Drempt hun woning moesten verlaten, hebben...

Geen gewonden bij ongeval in Zelhem

Twee auto's zijn dinsdagmiddag op elkaar gebotst op de Doetinchemseweg in Zelhem. Bij het ongeval zi...

Achterhoekse bossen niet veilig na stormen

Stormen Dudley, Eunice en Franklin hebben voor grote schade gezorgd in de Achterhoekse bossen. Staat...