Ulft, Netherlands

Coalitie Winterswijk wil Kleiput afdekken

De Kleiput wordt afgedekt, de bezuinigingen voor zwembad Jaspers worden geschrapt en de toewijzing van de weilanden aan de Misterweg als bedrijventerrein wordt heroverwogen. De nieuwe coalitie van Winterswijk (Voor Winterswijk, CDA en PvdA) heeft woensdagmiddag bij de presentatie van het coalitieprogramma de eerste piketpaaltjes geslagen.
Jasper Hazelaar | 23 juni 2022 11:03 | Aangepast op 23 juni 2022 11:03
De Kleiput is één van de hoofdpijndossiers in Winterswijk. De gemeente heeft in de natuurplas licht vervuilde grond gestort, waarna de omwonenden in het geweer kwamen. Ze vonden geen gehoor bij het college, maar wel bij de oppositiepartijen Voor Winterswijk (VW) en CDA, die het na de verkiezingsuitslag met de 'zittende' fractie van de PvdA voor het zeggen krijgen. Het afgraven en afvoeren van de grond in de Kleiput kan volgens Voor Winterswijk-voorman Tom van Beek twee miljoen euro gaan kosten: "Dat kunnen we financieel niet verantwoorden en daarom kiezen we voor het afdekken van de grond." Bovendien is volgens Wim Wassink, de nieuwe CDA-wethouder, de waterkwaliteit in de plas goed.

Mede door de discussie over de Kleiput ontstond er de afgelopen jaren in de gemeenteraad bij vlagen een grimmige sfeer. VW en CDA voerden op felle wijze oppositie en dat leverde ergernis op bij de coalitie, waar ook de PvdA deel van uitmaakte. "Maar we hebben nu een hand uitgestoken en de meeste fracties hebben daarop gereageerd. Dat waren goede gesprekken", zegt Elvira Schepers, die namens de PvdA aanblijft als wethouder. "We mogen best een robbertje vechten, zolang het netjes en met respect voor elkaar gebeurt, en dat we daarna samen een pilsje drinken", zegt Van Beek. Wassink gunt de nieuwe oppositie ook een succesje: "De andere partijen kunnen met goede ideeën komen en dat zijn dan óók goede ideeën."

Heikele items
Er wacht de nieuwe coalitie enkele heikele items, zoals de ontwikkeling van Woow (voorheen Cultuurkwartier, met nieuwbouw voor muziekschool Boogie Woogie). Daarvoor worden twee varianten ontwikkeld en die worden eerst afgewacht. Het Gerrit Komrij College, met een theaterzaal, wordt vooralsnog niet bij de plannen betrokken zoals Van Beek in het verleden wilde.

'Schrappen zou oneerlijk zijn'
Bedrijventerrein Misterweg, door de vorige coalitie aangenomen, wordt als locatie voor een nieuw industrieterrein 'heroverwogen', zegt Van Beek: "Het zou oneerlijk zijn om de locatie gelijk te schrappen." Wassink wil over een jaar duidelijkheid, ook omdat de ondernemers zitten te springen om nieuwe kavels. "We laten opnieuw onderzoek doen en hebben er haast mee, daarom hebben we medio 2023 als deadline gesteld. Dan moet bekend zijn waar een nieuw, groot bedrijventerrein komt of meerdere kleine locaties."

Dennenoord

Nog zo'n hoofdpijndossier is voormalig woonwagenkamp Dennenoord, waar Verhaegh Trading als enige bedrijf nog werkzaam is. Het recyclingbedrijf is niet akkoord gegaan met een uitkoopsom van 3,5 miljoen euro en is blijven zitten. De nieuwe coalitie verwacht geen vertrek op korte termijn en denkt dat Verhaegh met een 'hernieuwde verkaveling' beter kan worden ingepast. De provincie wil het gebied teruggeven aan de natuur.

Zwembad
Zwembad Jaspers kan inzetten op een nieuwe toekomst. De nieuwe coalitie gaat de bezuinigingen schrappen en het overdekte bad verduurzamen. Er moet samen met het zwembad aan een nieuw, toekomstbestendig plan worden gewerkt.

Nieuw college
De nieuwe wethouders naast Schepers (PvdA) en Wassink (CDA) worden Gosse Visser en Sandra Metaal, die beiden namens Voor Winterswijk aan de slag gaan. Ze hebben allebei onder andere een financiële achtergrond en er wordt van ze verwacht dat ze in gesprek gaan met de inwoners van Winterswijk. Van Beek: "Betrokken, laagdrempelig en transparant. De rode draad van mijn inzet in de laatste jaren."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

kleiput|Coalitie|

Meest gelezen

Politieauto in vlammen tussen Vorden en Hengelo

Redactie REGIO8 | 24 nov 2022 13:44

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

Serena Speet | 24 nov 2022 10:04

Meerdere gewonden bij frontale aanrijding in De Heurne

Redactie REGIO8 | 23 nov 2022 09:26

Lees ook

Oppositie hekelt formatie in Berkelland

De nieuwe gemeenteraad van Berkelland heeft dinsdagavond ingestemd met het coalitieakkoord. Wel plaa...

OBL valt buiten de coalitie in Berkelland

Ondernemend Berkelland (OBL) is buiten de coalitieformeringen gebleven van informateur Ellen Nauta, ...

Montferland stap dichter bij een coalitie

D66 en Lokaal Belang Montferland nemen geen deel meer aan de formatiegesprekken in de gemeente Montf...

Ook VVD geen rol in Montferlandse coalitie

Informateur Bert Berghoef adviseert de gemeenteraad van Montferland om met Helder, Lijst Groot Montf...

CDA stapt uit de formatie in Montferland

Het CDA stapt uit de coalitiebesprekingen in de gemeente Montferland. Dat is de conclusie na een ges...

Aalten krijgt coalitie met PP, GB en CDA

In Aalten komt een coalitie met CDA, GemeenteBelangen en Progressieve Partij (PP). Informateur Hans ...