“Het is geweldig om hier te zijn, het is overweldigend, heel overweldigend”, aldus Joann Pellerin, een van de aanwezige Canadezen. Haar vader, Rocco Andrew Speziali, kwam om het leven bij de bevrijding van Netterden. “De Nederlanders zijn zo aardig en zorgzaam, en zo dankbaar. Het is moeilijk om in woorden uit te drukken.” Ook Dennis Isfeld was aanwezig in Gendringen: “Alleen de Nederlanders doen dit, het is geweldig. Ik zou dit nooit missen. Zolang ik de mogelijkheid heb om hierheen te komen, kom ik voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.”
Isfeld kreeg pas drie jaar geleden van ooggetuige Wim Delleman uit Netterden te horen hoe zijn vader om het leven kwam tijdens de bevrijding van de Achterhoek. Dit moment is voor hem nog altijd heel waardevol. “Ik vertel de Nederlanders met wie ik contact heb, dat ik in vijf jaar meer heb geleerd van mijn Nederlandse vrienden dan ik in de vorige 75 jaar heb geleerd van de Canadese archieven. Deze mensen weten meer over ons dan wij zelf doen.”
‘Echt ongelooflijk’
Maarten Koudijs, amateurhistoricus en lid van de werkgroep Opdat Wij Niet Vergeten, haalde Isfeld en Pellerin naar de Achterhoek. Deze groep vrijwilligers organiseert jaarlijks de herdenking in Gendringen. “Het is geweldig dat ze hier zijn”, aldus Koudijs. “Ze zijn zo emotioneel betrokken, dat is echt ongelooflijk.”
‘Thumbs up’ voor Nederland
Pellerin is al meerdere keren aanwezig geweest bij herdenkingen in Nederland. Ter ere van tachtig jaar vrijheid heeft ze dit keer de medailles van haar vader meegenomen en doneert ze die aan de Nederlandse historici. “Mijn vader overleed voordat hij mij ooit zag, maar ik weet dat als hij nu naar beneden kijkt, hij zo onder de indruk zou zijn van iedereen. En zijn vrienden die daarboven met hem zijn ook. Ze zouden gewoon een' thumbs up' geven om te zeggen hoe geweldig en lief iedereen is voor alle Canadezen. Absoluut.”