Ulft, Netherlands

 

Burgerpartij Berkelland wordt opgericht

Burgerpartij Berkelland wordt volgens Jan Zappeij alsnog opgericht. Twee weken geleden liep hij met de ziel onder zijn armen, maar inmiddels is de positiviteit helemaal terug bij de oprichter.
Jasper Hazelaar | 16 november 2021 10:34 | Aangepast op 16 november 2021 10:34
"Wij hebben inmiddels zeven mensen gevonden en dat is genoeg om door te gaan", zo zegt hij tegenover Omroep Gelderland. Het was volgens Zappeij bijna onmogelijk om mensen te vinden die de gemeenteraad in willen. En als een partij zich wil inschrijven voor de gemeenteraadsverkiezingen, dan zijn er toch echt mensen nodig die op een lijst willen staan en daarna ook daadwerkelijk een politieke functie willen bekleden. Tijdens een informatiebijeenkomst begin deze maand, bij zalencentrum Kerkemeijer, wilde Jan de stekker eruit trekken. Slechts een handjevol mensen kwam namelijk opdagen.

Nadat een ultieme poging werd gedaan om nieuwe mensen te vinden lijkt het toch te lukken. "We willen de mensen in Berkelland echt iets nieuws bieden, dus we willen doorgaan met de partij. De komende week heb ik nog verschillende gesprekken met mensen die misschien wel op de lijst willen. En we hebben nog tot eind januari om daadwerkelijk een lijst te hebben", zo legt hij uit. De conceptoprichtingsakte ligt inmiddels bij de notaris en deze maand wordt de partij officieel opgericht.

Wij bouwen voor inwoners
En als een politicus het woord verkiezingen hoort, dan begint de campagne. Nu de Berkellandse Burgerpartij officieel wordt opgericht, voelt ook Zappeij dat hij campagne moet gaan voeren. Waar de partij opstaat uit onvrede over de mogelijke komst van grote windmolens, kijkt de nieuwe partij nu verder met een nieuw verkiezingsitem. Vorige week tijdens een gemeenteraadsvergadering riepen een aantal partijen dat ze Berkelland willen laten groeien naar 50.000 inwoners. Burgerpartij Berkelland is het daar dus niet mee eens.

‘Afstand van groei’
"In reactie op de groeigekte in de Achterhoek hebben we op onze Facebookpagina inmiddels ook afstand genomen van ideeën om Berkelland van 43.000 naar 50.000 inwoners te laten groeien. Dat betekent namelijk een dorp ter grootte van Ruurlo erbij, oftewel 3.500 tot 4.000 woningen extra, oftewel zeer grote stukken buitengebied die bebouwd gaan worden. We zullen zeker enkele honderden woningen moeten gaan bouwen, maar dan wel primair voor de eigen inwoners."

Politieke cursus
Als straks de juiste mensen voor de partij gevonden zijn, dan krijgen die ook allemaal een cursus. "Ik heb ooit eens een cursus gemaakt voor raadsleden", zegt Jan. "De mensen die op onze lijst staan komen niet uit de politiek. Die moeten straks wel weten hoe ze een voorstel, motie of amendement moeten maken en hoe het überhaupt werkt in de gemeentelijke politiek."

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Gemeente|Tuin|

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Pakketbezorger eindigt in sloot bij Sinderen

Een pakketbezorger is maandagavond met zijn voertuig in een sloot geëindigd in het buitengebied bij...

Gemeente Berkelland steunt cultuur- en erfgoedsector

De gemeente Berkelland heeft een eenmalige subsidieregeling in het leven geroepen voor verenigingen ...

Pluimveebedrijf Tomesen uit Doetinchem is Hofleverancier

Pluimveehouderij Tomesen is sinds woensdag een Hofleverancier. Burgemeester Mark Boumans van Doetinc...

Grote overlast door hondenpoep rond school in 's-Heerenberg

De straten rondom de Mariabasisschool in ’s-Heerenberg liggen bezaaid met hondenpoep en daar zijn ...