Ulft, Netherlands

 

Burgerinitiatief Oude IJsselstreek wil volgende stap zetten

Met een eigen coöperatie en een nieuw festival wil het burgerinitiatief Energie Oude IJsselstreek een nieuwe stap zetten in de energietransitie. Ook hoopt het initiatief dat er vanuit de samenleving veel ideeën komen, daarom komen ze met een open uitnodiging naar de inwoners.
Tim Rondeel | Michiel Eberwijn | 2 november 2022 13:48 | Aangepast op 2 november 2022 13:48
“We willen dat het door de lokale gemeenschap wordt gedaan, dus met betrokkenheid van burgers”, vertelt Robbie Nas, lid van het burgerinitiatief ‘Energie Oude IJsselstreek’, die grote internationale partijen zoveel mogelijk wil weren van het Oude IJsselstreekse stroomnetwerk. "We willen het vooral samen met de omwonenden doen.” Volgens Nas zorgt dit ervoor dat inwoners meeprofiteren als er bijvoorbeeld een zonneveld wordt aangelegd: “Dat betekent ook dat de opbrengst van de energie die wij opwekken en terug leveren, ook binnen de gemeentegrenzen blijft.”

Een van de concrete ideeën die het burgerinitiatief met de nieuw opgerichte energiecoöperatie wil uitvoeren, is het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het CIVON in Ulft. “Het is vele malen beter dan die panelen op kostbare landbouwgrond”, vindt Nas. Volgens Peter van der Kemp, ook lid van het burgerinitiatief, zijn er meer ideeën: “We zijn natuurlijk aan het kijken in hoeverre wij gevels kunnen beplakken om energie op te wekken en er zijn nieuwe materialen die we kunnen gebruiken. Want in principe is elk oppervlakte wat er tegenwoordig is, wel bruikbaar.”

Samenwerking gemeente
Rob Schuurman, ook aangesloten bij het burgerinitiatief, ziet dat de samenwerking met Oude IJsselstreek steeds intensiever wordt: “We hebben intussen ook een soort van convenant met de gemeente. Op het moment dat er ideeën zijn, gaan we dat met elkaar beoordelen en waarmaken.” Hij hoopt vooral dat er lokaal wordt meegedacht “Wij hopen natuurlijk dat de ideeën vanuit de dorpen komen, vanuit de boeren, bedrijven of vanuit de inwoners", geeft Schuurman aan.

Overtuigen
Om die ideeën vanuit de lokale gemeenschap te krijgen, probeert het burgerinitiatief zoveel mogelijk inwoners mee te krijgen. “Het is wel heel lastig om mensen te motiveren om nu wat te doen”, zegt Schuurman. “Omdat ze dat over het algemeen pas willen, op het moment dat ze een melding krijgen dat die dertig hectare bij hun in de achtertuin komt. Waar wij nu de mensen voor oproepen is, als je dat zou willen voorkomen dan moet je nu meewerken aan beleidsverandering. En niet pas iets gaan doen op het moment dat het al zover is.”

Festival 'Doe Gewoon Watt'
Om meer aandacht voor de werkzaamheden van het initiatief te krijgen wordt er op 4 februari een festival georganiseerd met de naam 'Doe Gewoon Watt' op het DRU Industriepark in Ulft. “We noemen het een festival omdat het geen congres is", aldus Barry ter Voert van het burgerinitiatief. “We gaan niet moeilijk doen, we gaan geen professoren uitnodigen. We gaan uitleggen wat er aan de hand is, wat de energie neutraliteit betekend, en hoe zit dat nou in elkaar?"

Foto: REGIO8

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Snelweg A18 bij Doetinchem afgesloten door brand

Redactie REGIO8 | 30 mei 2023 22:26

Lees ook

Slim containertuintje moet afvaldumping tegengaan

Het eerste ‘slimme containertuintje’ van Doetinchem is vorige maand geplaatst nabij het centrum ...

Brand tijdens werkzaamheden aan dak in Ulft

Bij een woning in Ulft is vrijdagmiddag tijdens werkzaamheden aan het dak een brand ontstaan. De dak...

TERUGBLIK - Burgemeester Van Dijk trots op weerbaar Oude IJsselstreek

REGIO8 blikt in een eindejaarsinterview met burgemeester Otwin van Dijk terug op 2022 in Oude IJssel...

Fusieschool Gendringen heeft nieuwe naam: IKC de Wijssel

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het plein van de Christoffelschool werd vrijdagochtend de nie...

Staatssecretaris opent eerste Urban Oasis op DRU in Ulft

Staatssecretaris Heijnen opent volgende week de eerste Urban Oases op het DRU-terrein in Ulft. Het ...

Ook Oude IJsselstreek helpt inwoners met stijgende kosten

Oude IJsselstreek komt inwoners en organisaties te hulp die last hebben van de stijgende energieprij...