Ulft, Netherlands

Burgerinitiatief Oude IJsselstreek wil volgende stap zetten

Met een eigen coöperatie en een nieuw festival wil het burgerinitiatief Energie Oude IJsselstreek een nieuwe stap zetten in de energietransitie. Ook hoopt het initiatief dat er vanuit de samenleving veel ideeën komen, daarom komen ze met een open uitnodiging naar de inwoners.
Tim Rondeel | Michiel Eberwijn | 2 november 2022 13:48 | Aangepast op 2 november 2022 13:48
“We willen dat het door de lokale gemeenschap wordt gedaan, dus met betrokkenheid van burgers”, vertelt Robbie Nas, lid van het burgerinitiatief ‘Energie Oude IJsselstreek’, die grote internationale partijen zoveel mogelijk wil weren van het Oude IJsselstreekse stroomnetwerk. "We willen het vooral samen met de omwonenden doen.” Volgens Nas zorgt dit ervoor dat inwoners meeprofiteren als er bijvoorbeeld een zonneveld wordt aangelegd: “Dat betekent ook dat de opbrengst van de energie die wij opwekken en terug leveren, ook binnen de gemeentegrenzen blijft.”

Een van de concrete ideeën die het burgerinitiatief met de nieuw opgerichte energiecoöperatie wil uitvoeren, is het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het CIVON in Ulft. “Het is vele malen beter dan die panelen op kostbare landbouwgrond”, vindt Nas. Volgens Peter van der Kemp, ook lid van het burgerinitiatief, zijn er meer ideeën: “We zijn natuurlijk aan het kijken in hoeverre wij gevels kunnen beplakken om energie op te wekken en er zijn nieuwe materialen die we kunnen gebruiken. Want in principe is elk oppervlakte wat er tegenwoordig is, wel bruikbaar.”

Samenwerking gemeente
Rob Schuurman, ook aangesloten bij het burgerinitiatief, ziet dat de samenwerking met Oude IJsselstreek steeds intensiever wordt: “We hebben intussen ook een soort van convenant met de gemeente. Op het moment dat er ideeën zijn, gaan we dat met elkaar beoordelen en waarmaken.” Hij hoopt vooral dat er lokaal wordt meegedacht “Wij hopen natuurlijk dat de ideeën vanuit de dorpen komen, vanuit de boeren, bedrijven of vanuit de inwoners", geeft Schuurman aan.

Overtuigen
Om die ideeën vanuit de lokale gemeenschap te krijgen, probeert het burgerinitiatief zoveel mogelijk inwoners mee te krijgen. “Het is wel heel lastig om mensen te motiveren om nu wat te doen”, zegt Schuurman. “Omdat ze dat over het algemeen pas willen, op het moment dat ze een melding krijgen dat die dertig hectare bij hun in de achtertuin komt. Waar wij nu de mensen voor oproepen is, als je dat zou willen voorkomen dan moet je nu meewerken aan beleidsverandering. En niet pas iets gaan doen op het moment dat het al zover is.”

Festival 'Doe Gewoon Watt'
Om meer aandacht voor de werkzaamheden van het initiatief te krijgen wordt er op 4 februari een festival georganiseerd met de naam 'Doe Gewoon Watt' op het DRU Industriepark in Ulft. “We noemen het een festival omdat het geen congres is", aldus Barry ter Voert van het burgerinitiatief. “We gaan niet moeilijk doen, we gaan geen professoren uitnodigen. We gaan uitleggen wat er aan de hand is, wat de energie neutraliteit betekend, en hoe zit dat nou in elkaar?"

Foto: REGIO8

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Schreurs in tranen door eerste erepenning van Oude IJsselstreek

De allereerste erepenning van de gemeente Oude IJsselstreek is voor Herman Schreurs. Donderdagochten...

Triatleet en kickbokster in de prijzen bij Sportverkiezing Oude IJsselstreek

Triatleet Ralf Scholten en kickbokster Romy Loevering zijn vrijdagavond in de prijzen gevallen tijde...

Belangenverenigingen boos nu vrachtwagens weer door Terborg mogen

Het besluit van Oude IJsselstreek om vrachtverkeer weer toe te staan in de kern van Terborg, zet kwa...

Emoties op de DRU, Kaak-CEO is Officier in Orde van Oranje-Nassau

Lodewijk van der Borg, de CEO van Royal Kaak uit Terborg, is dinsdag in het CIVON Innovatiecentrum i...

Zoektocht naar 'Maestro van de grensstreek' gestart

Wie wordt de 'Maestro van de grensstreek'? Zeven onervaren dirigenten uit de Achterhoek en Duitsland...