Ulft, Netherlands

 

Burgemeester van Bronckhorst kookt het best

Marianne Besselink van Bronckhorst is de best kokende burgemeester van de Achterhoek. Dat bleek woensdag tijdens Achterhoek Kookt 2022 op het DRU-terrein in Ulft, waar naast burgemeesters vooral streekproducten in de schijnwerpers werden gezet.
Rens van Schip | Lotte groot Wassink | 3 november 2022 16:50 | Aangepast op 3 november 2022 16:50
“We hebben in de Achterhoek allerlei fantastische producten en we laten hier zien wat je daar in de horeca allemaal mee kunt”, vertelt André Brauwer, één van de organisatoren van Achterhoek Kookt 2022. Hij vertelt wat er te doen was op het evenement: “We hebben kookwedstijden van chefs, wedstrijden van horecatalenten, kookdemonstraties, proeverijen en workshops met masterclasses waar je van alles kunt leren.” Naast de door Brauwer genoemde activiteiten vond er in de Popzaal een kookwedstrijd voor burgemeesters plaats. De burgemeesters van Aalten, Bronckhorst en Winterswijk namen het tegen elkaar op. Ze kregen met hulp van een zelfgekozen assistent een uur de tijd om de driekoppige jury te overtuigen met een gerecht.

“Ze gebruiken lokale Achterhoekse ingrediënten, dat is een belangrijke eis. Verder mogen ze het zelf invullen naar wat ze willen maken”, aldus Jeroen Berendsen. De chef-kok en tevens jurylid keek mee terwijl de burgemeesters bezig waren. “Ik zag onderling al dat de één een soep maakte en de ander meer een proeverij van lokale ingrediënten”, vertelt hij. Bengevoord genoot zichtbaar: “Het is natuurlijk reuze spannend maar wel ontzettend leuk om te doen." Naast hem stond de latere winnaar, Marianne Besselink, burgemeester van Bronckhorst. “Harstikke leuk, lekker koken met de Achterhoekse producten", zegt ze. "We hebben aardappels uit Bronckhorst gebruikt en daarmee proberen we een frisse salade te maken."

Aandacht
Volgens medeorganisator Brauwer komen met het evenement de lokale Achterhoekse producten meer onder de aandacht. Ook heeft hij een oproep voor onder meer lokale overheden: “We hopen de Achterhoekse producten ook weer terug te zien in het bedrijfsrestaurant van de gemeente. We zien graag dat boeren die mooie producten maken, ook weer bekend worden bij de gemeente. Dus we dachten, we moeten de lokale politiek erbij betrekken.”

Trots
De burgemeester van Winterswijk ziet ook het belang in van de lokale producten. “We hebben namelijk veel moois te bieden”, vertelt Bengevoord. “Dat weten wij hier wel, maar dat moeten vooral ook de mensen buiten de Achterhoek weten.” Ook Besselink hoopt via deze het evenement streekproducten te promoten: “We werken ook als 8RHK Ambassadeurs heel erg samen om niet alleen het lokale eten, maar echt álle Achterhoekse producten bij elkaar te promoten.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Streekproducten|burgemeester|DRU|

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Patiënten Slingeland kunnen gratis parkeren bij Amphion

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 1 feb 2023 16:25

Lees ook

Bengevoord wil nog zes jaar door in Winterswijk

Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk heeft 'ja' gezegd tegen een tweede periode van zes jaa...

De Baat neemt afscheid van gemeente Montferland

Peter de Baat heeft dinsdagavond afscheid genomen als voormalig burgemeester van de gemeente Montfer...

Montferland blijft komende jaren in pand Gouden Handen

Burgemeester Harry de Vries heeft maandagavond een huurcontract getekend waarmee Gouden Handen de ko...

Muurschildering brengt ijzerwerkers tot leven

De geschiedenis van het DRU Industriepark in Ulft komt tot leven door een nieuwe muurschildering op ...

Traditioneel burgemeestersontbijt staat in teken van de streek

De kinderen van groep 5 en 6 van basisschool Pius X uit Varsselder waren woensdagochtend te gast bij...

REGIO8 blikt in een eindejaarsinterview met burgemeester Otwin van Dijk terug op 2021 in de gemeente...