Ulft, Netherlands

Burgemeester Montferland spreekt raadslid aan op integriteitsprobleem

Burgemeester Harry de Vries van Montferland heeft raadslid John Teunissen maandagavond in een openbare vergadering aangesproken op een integriteitsprobleem. Teunissen, die sinds kort de eigen partij 'Een Monterferland' heeft nadat hij uit het CDA stapte, heeft inderdaad familiaire banden met één van de eigenaren van het pand van Steak 'm in Nieuw-Dijk. De gemeente was voornemens om daar vijftig tot zestig Oekraïners te huisvesten, maar stuitte op veel tegenstand vanuit het dorp.
Bart Sollman | 16 januari 2024 13:59 | Aangepast op 16 januari 2024 13:59
"Op 31 januari heb ik weer een inwonersavond in Nieuw-Dijk, dan breng ik eerst de mensen in het dorp op de hoogte van de situatie”, vertelde burgemeester De Vries. Teunissen reageerde hierop: “Wat is dan precies de insteek van die avond? We moeten er vijftig tot zestig onderbrengen, gaan we dat doen?” De sfeer sloeg om, De Vries verhief zijn stem en begon met een verbale aanval op het raadslid: “Ik wil echt vragen aan meneer Teunissen om het nu niet hier over te hebben. Ik wil dit in de openbaarheid zeggen, spreek hier niet over. Ik waarschuw u nu. U weet als geen ander waarom.”

Dat schoot bij het raadslid van EenMontferland in het verkeerde keelgat. “Ik neem uw advies ter harte. Maar als we afspraken maken met geheimhoudingsplicht gaat dat ook niet. Raadsleden hebben namelijk hun geheimhouding geschonden, geheime informatie stond met koeienletters in de krant.” De Vries schudde zijn hoofd terwijl Teunissen aan het woord was, en zei: “Dat is níet waar. Geen enkel raadslid heeft de geheimhouding geschonden, dat was ik. Anders kregen we namelijk een WOB-verzoek (Wet op openbaarheid van bestuur) van de pers op ons bord. Dat willen we niet. Punt uit.”

Persoonlijk
Vervolgens werd burgemeester De Vries persoonlijker en explicieter naar John Teunissen toe. De burgemeester verhief nogmaals zijn stem en tikte op tafel: “Ik spreek met u niet over Steak 'm in Nieuw-Dijk. Dat is een familielid van u. Dat weet u heel goed. U heeft in deze kwestie een integriteitsprobleem.” Of er daadwerkelijk asielzoekers in Steak ‘m komen zal duidelijk worden op de informatieavond op 31 januari. “Maar zoals ik heb gezegd, het is wel zeker dát er Oekrainers in Nieuw-Dijk komen”, aldus De Vries.

Foto: REGIO8

Lees ook

Nieuw-Dijk wil, alsnog, een warm welkom bieden aan Oekraïners

Vanaf volgende week vinden de eerste Oekraïense vluchtelingen een tijdelijk thuis in het voormalige ...

Oude IJsselstreek gaat vijftig Oekraïners opvangen in Terborg

De gemeente Oude IJsselstreek gaat in Terborg minimaal vijftig Oekraïense ontheemden opvangen. De ge...

Extern onderzoek naar huurdeal Steak'm, zorgen over integriteit

Montferland laat een extern onderzoek doen naar de totstandkoming van de huurdeal voor het voormalig...

Gemeente Montferland wil aankoop Steak'm van NL Capital

De gemeenteraad van Montferland heeft ingestemd met een motie van Daadkracht, Helder, D66, CDA en VV...

Tweede inwonersavond brengt duidelijkheid, dertig Oekraïners in Steak‘m

Na veel onduidelijkheid weten de inwoners van Nieuw-Dijk eindelijk waar ze aan toe zijn. In het voor...

Burgemeester Montferland heeft te dealen met inwoners Nieuw-Dijk, niet met raadslid

ANALYSE | De politieke discussie rondom de opvang van Oekraïense vluchtelingen in voormalig horecapa...