Ulft, Netherlands

Bronckhorst start zoektocht naar nieuwe burgemeester, gemeente lijkt in trek

Foto: REGIO8
De nieuwe burgemeester van Bronckhorst hoeft niet per se overheidservaring te hebben. Wel moet hij of zij voor lange tijd willen binden aan de gemeente. Dit blijkt uit de profielschets van de toekomstige burgemeester die maandagavond door de vertrouwenscommissie is overhandigd aan de commissaris van de Koning.
Viggo Zweverink | 4 juni 2024 16:43 | Aangepast op 4 juni 2024 16:43
"Hij of zij moet in eerste instantie stressbestendig en empathisch zijn", zegt raadslid Marcel Westerink, namens de grootste partij Gemeentebelangen voorzitter van de vertrouwenscommissie. "Hij of zij moet ook in de samenleving staan, wij hebben 44 kernen. Je moet wel je gezicht laten zien op de kermissen en tijdens optochten." Commissaris van de Koning Henri Lenferink is verantwoordelijk voor het maken van een selectie van kandidaten en heeft duidelijke punten meegekregen: "Wat vanavond diverse keren naar boven kwam was een verbinder, een burgemeester die met iedereen om kan gaan."

Vanaf woensdag kunnen mensen solliciteren op de functie van burgemeester van Bronckhorst. De plattelandsgemeente hoeft zich volgens Lenferink geen zorgen te maken of er genoeg kandidaten zijn. Ook de andere Achterhoekse gemeenten krijgen meer aanmeldingen dan andere gemeenten in ons land. "Van 2014 tot 2017 zijn er een flink aantal procedures geweest. Daar zie je twee gemeentes uitspringen, Bronckhorst en Lochem", zegt de commissaris van de Koning. "Die zitten boven de zestig en zeventig aanmeldingen, de andere gemeenten hadden er meer dan twintig. Landelijk gezien is dat erg goed."

Stressbestendig
De voorzitter van de vertrouwenscommissie ziet dat er onderwerpen zijn die veel los maken in de Bronckhorster samenleving, zoals de komst van een asielopvang naast het gemeentehuis. Volgens hem moet de nieuwe burgemeester opgewassen zijn tegen mogelijke kritiek. “Ik hoop op een stressbestendige burgemeester", aldus Westerink. "Er zijn natuurlijk naast de zware onderwerpen ook genoeg andere dingen waar de nieuwe burgemeester zijn of haar werk in kan doen."

Intimidatie
Burgemeesters krijgen steeds meer te maken met intimidatie. Zo kreeg voormalig burgemeester Marianne Besselink dreigende berichten en brieven toegestuurd op haar privéadres. "Burgemeesters zijn steeds vaker de kop van Jut, ze krijgen vaak kritiek over zich heen", weet de commissaris van de Koning. "We moeten wel zeggen dat we dat in Gelderland minder zien en in de Achterhoek nog iets minder." Westerink deelt deze denkwijze: "Ik denk dat de druk van buitenaf groter wordt, maar dat merk je met name in de grote steden."

Drie weken
Kandidaten kunnen vanaf woensdag 5 juni drie weken lang solliciteren. In 2025 moet er dan een nieuwe burgemeester zijn. "Ik hoop dat er veel mensen gaan solliciteren op dit mooie ambt, want dat is het wel", aldus Westerink. "Het is een eer om als burgemeester Bronckhorst te kunnen dienen."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Meest gelezen

Ziekenhuis Emmerik failliet verklaard

Ruben Dales | 19 jun 2024 16:43

Lees ook

Vrouw Hoog-Keppel om het leven gebracht, Ulftenaar verdacht van betrokkenheid

De overleden persoon die zondagnacht is aangetroffen in een woning aan de Dubbeltjesweg in Hoog Kepp...

Jackie (26) maakt hét Zwarte Cross lied 2024

Het Zwarte Cross lied 2024 is bekend gemaakt. Artiesten uit het hele land konden hun eigen gemaakte ...

Ligt Ulft in de Liemers? Gijs Wilbrink onderzoekt het in nieuw boek

Nadat zijn succesvolle debuutroman 'De Beesten' in 2022 verscheen, is deze maand het tweede boek van...

Silvoldse kerk op zoek naar nieuwe naam

Hoewel de kerk in Silvolde tijdens het EK voetbal omgedoopt is tot Oranjetempel, is de naam na het k...

Twee aanhoudingen na eenzijdig ongeval N818 Westendorp

Op de N818 tussen Varsseveld en Terborg heeft de politie ter hoogte van Westendorp met hulp van omst...

Tentoonstelling 'GrenSZweg’ verbindt grensregio

Vanaf 6 juli is er een grensoverschrijdende expositie te zien in de Kult Westmünsterland in Vreden. ...