Ulft, Netherlands

Bocholts laatste ooggetuigen beschrijven het einde van de oorlog in een volledig gebombardeerde stad

De Bocholtse ooggetuigen van de oorlog Berthold Blesenkemper
"Die voortdurende luchtalarmen waren voor ons kinderen gewoonweg vreselijk!" Indringend beschreef Marian Tenbusch de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog – tot de dag waarop de Engelsen kwamen en met hen een onverwachte rust neerdaalde over de volledig verwoeste stad.
Redactie REGIO8 | 8 mei 2025 13:36 | Aangepast op 8 mei 2025 13:36
De Bocholtse was een van een tiental hoogbejaarde vrouwen en mannen die gisteren in het LernWerk aan de Industriestraße aan het publiek werden voorgesteld, samen met het project “Zeitzeugen 2.0” in het kader van de gesprekskring Stadsgeschiedenis. Tegelijkertijd werd op diezelfde locatie de tentoonstelling “80 jaar Oorlogseinde en Nieuwe Start in Bocholt” geopend.

In deels urenlange, op video vastgelegde interviews hadden de ooggetuigen de afgelopen maanden hun indrukken gedeeld met enkele jonge studenten. Bij velen waren de herinneringen pas in de afgelopen jaren stukje bij beetje teruggekeerd. Na de oorlog had men simpelweg geen tijd om erbij stil te staan, vertelde een inwoner van Bocholt. Duitsland moest opnieuw worden opgebouwd. Daarna stichtte men gezinnen en ging men aan het werk. Van traumaverwerking of psychologische hulp, zoals die tegenwoordig gebruikelijk is, was toen geen sprake, aldus een vrouw. Bovendien werd het onderwerp oorlog in veel families simpelweg doodgezwegen, zo werd duidelijk.

Bij sommige ouderen keerden de beelden van toen des te indringender terug door de televisiebeelden van de voortdurende bombardementen in Oekraïne. Zoals bij de 96-jarige Bernhard Blesenkemper. Hij herinnert zich nog veel details. “De Engelse bommenwerpers vlogen toen recht over ons huis. En afhankelijk van de hoek waarin ze kwamen, konden we precies zeggen of ze op weg waren naar het Ruhrgebied, Dortmund of Münster. Maar gevaarlijk werd het pas als afzonderlijke, beschoten of beschadigde bommenwerpers terugkeerden. Dan wilden ze hun bommen nog snel vóór Nederland kwijt en gooiden ze die boven ons af,” vertelt hij. De verwoesting van Bocholt zelf maakte Blesenkemper echter niet meer mee. Enkele maanden daarvoor was hij, net 16 jaar oud, opgeroepen en naar het oostfront gestuurd.

Zichtbaar onder de indruk van de verhalen waren, naast het publiek, ook presentatrice Renate Volks-Kuhlmann van het stadsarchief van Bocholt en museumdirecteur Lisa Resing. Beiden leidden de presentatie en de aansluitende vragenronde (zie foto). Daarna werd overgegaan tot de officiële opening van de tentoonstelling “80 jaar Oorlogseinde en Nieuwe Start in Bocholt”. In deze tentoonstelling worden niet alleen documenten en objecten getoond, maar wordt ook via ooggetuigeninterviews en historische filmbeelden een multimediale blik op het jaar 1945 geboden. De tentoonstelling is nog tot eind mei te zien in het LernWerk.

Geschreven door: Berthold Blesenkemper van Made in Bocholt

Lees ook

Burgemeesters willen rond landsgrens met de generatie zonder oorlog gemeenschappelijke nieuwe geschiedenis schrijven

Maandag vierde Nederland massaal Bevrijdingsdag. Vandaag, 8 mei, zijn er aan Duitse zijde in de gren...

Emmerich rent mee voor de vrijheid: 80 jaar vriendschap gevierd met Nederlandse buren

Als even na middernacht het Vrijheidsvuur in Wageningen wordt overgedragen, verschijnt het plaatsnaa...

Estafettelopers Doetinchem zijn binnen, vrijheid vieren kan beginnen

Na een nachtelijke estafetteloop van bijna tien uur is maandag rond 10.45 uur het vrijheidsvuur aang...

Boumans geniet nog altijd na van Koningsdag: ‘Alleen maar blije mensen gezien’

Het is inmiddels alweer een week geleden, maar op zaterdag 26 april stond heel Doetinchem op zijn ko...

Motorrijder scheurt met 189 km/u (!) over tachtigweg in Doetinchem

Een 28-jarige motorrijder is zijn rijbewijs kwijt nadat hij op dinsdag 22 april met een snelheid van...

Doetinchemse burgemeester wil start Tour de France naar de grensstreek halen

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem wil samen met de Duitse collega’s in de grensregio de Tour ...