Ulft, Netherlands

Bijzondere Rotary-onderscheiding voor Theo Hendriksen

Foto: REGIO8
In hetzelfde rijtje staan als de Amerikaanse president Jimmy Carter en de Russische president Boris Jeltsin, dat kunnen niet veel Achterhoekers zeggen. Vanaf woensdagavond kan Theo Hendriksen uit Etten dat wel. Hij ontving de hoogst mogelijke onderscheiding van Rotaryclubs, en dat is zeer uitzonderlijk.
Bart Sollman | 8 mei 2024 22:15 | Aangepast op 8 mei 2024 22:15
Vanaf 18.00 uur stromen de leden van Rotary druppelsgewijs binnen in de kantine van Hendriksen Prefab in Ulft. De lokale afdeling van de vereniging heeft woensdag hun wekelijkse clubavond, ditmaal bij het ooit door Theo Hendriksen opgerichte bedrijf. Hendriksen is zelf geen lid van de Rotary, maar staat altijd open voor het organiseren van gezellige avonden.

Dat hij deze avond een bijzondere onderscheiding zou krijgen, wist hij op dat moment nog niet, al werd het bijna verraden door een van de leden bij binnenkomst. "Dag Theo, ja ik zag je zoon al staan beneden, die heb ik al de hand geschud", zei ze. Waarop hij verbaasd reageerde: "Mijn zoon is hier vanavond helemaal niet." Op dat moment wist hij ook nog niet dat zijn kinderen en kleinkinderen al buiten stonden te wachten.

Als alle leden van de Rotary binnen zijn, is het tijd om ook de familie binnen te laten. Hendriksen heeft ook dan nog niets door. "We dachten, laten we ook gezellig de familie uitnodigen, zij steunen je natuurlijk allemaal met het bedrijf", zegt Jos van Aalst, voorzitter van Rotary Bergh. "Gelukkig, ik dacht al dat er iets geks ging gebeuren", aldus Hendriksen.

Betekenisvol voor gemeenschap
Na het eten blijkt er dan toch 'iets geks' te gebeuren. "We hebben ook nog een hele speciale gelegenheid. Theo, wat heb jij veel betekend voor het verenigingsleven, de gemeenschap en je familie", zegt Van Aalst. Volgens hem komt dit overeen met de voorwaarden om de hoge onderscheiding te mogen ontvangen. Dan volgt er een indrukwekkende lijst met alle zaken waarvoor Hendriksen de onderscheiding ontvangt.

Zo zet hij zich onder andere in voor de Ulftse carnaval als sponsor en oud-prins. Hij is ook zeer actief binnen schutterij de Eendracht Ulft, waar hij jarenlang in het bestuur heeft gezeten. Ook is hij sponsor, gilderaadslid en bestuurslid van de concourscommissie. Hij steunt al twintig jaar de Moeder Teresa Stichting, is met de Hendriksen Groep al jaren hoofdsponsor van de Ulftse Boys en ondersteunt het 65-plus muziekfestival Oude IJsselstreek.

Een project waar Hendriksen de laatste tijd veel energie in steekt, is de realisatie van 'Paviljoen de Strang'. Dit moet een dagbestedingslocatie worden voor mensen met een verstandelijke beperking, gelegen aan de Oude IJssel in Ulft. Hier is hij sponsor, zit hij in het bestuur en stelt hij ruimte beschikbaar voor de prefabbouw van het paviljoen. Onder luid applaus werd Hendriksen dan ook de onderscheiding opgespeld.

Uitzonderlijke situatie
De onderscheiding die Hendriksen woensdagavond kreeg, is de 'Paul Harris Fellow onderscheiding', de hoogst mogelijke onderscheiding binnen de Rotary, vernoemd naar de oprichter van de club. Maar het wordt nog uitzonderlijker. Hendriksen is namelijk geen lid van de Rotary; het komt zeer zelden voor dat iemand buiten de club een dergelijke onderscheiding ontvangt.

Hoewel de familie en Hendriksen zelf niet bekend zijn in de Rotarykringen, moesten ze dit nog wel even opzoeken. "Toen ik hoorde dat mijn vader deze onderscheiding zou krijgen, wist ik eerst niet precies wat het was", geeft zoon André toe. "Wij kenden niet de waarde van de onderscheiding maar wij wisten wel dat hij het meer dan waard is. Hij is maatschappelijk en sociaal heel betrokken."

Lees meer over:

Rotary|Ulft|Etten|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Kerk Etten moet weer het hart van het dorp worden

Een nieuw onderkomen voor alle verenigingen in Etten, dat is wat de Martinuskerk moet worden. Met he...

Oude IJsselstreek wil grond in Ulft laten volbouwen met woningen

Het deels braakliggende terrein nabij de supermarkten in het centrum van Ulft moet worden volgebouwd...

Jonge wielertalenten stralen tijdens Dikke Banden Race in Ulft

Het centrum van Ulft stond zaterdag in het teken van wielrennen. De straten werden afgezet voor de d...

Automobiliste rijdt boom en verkeersbord omver in Ulft

Een automobiliste heeft donderdagavond een boompje en een verkeersbord omver gereden op het bedrijve...

Inwoners van de Achterhoek moeten water blijven koken, waarschuwt Vitens

Inwoners van een deel van de Achterhoek moeten hun water nog altijd koken voor ze het drinken. De wa...

Automobilist slaat over de kop op bedrijventerrein in Ulft

Een automobilist is zondag aan het begin van de avond over de kop geslagen in Ulft. De man vloog uit...