Ulft, Netherlands

Bijzondere Rotary-onderscheiding voor Theo Hendriksen

Foto: REGIO8
In hetzelfde rijtje staan als de Amerikaanse president Jimmy Carter en de Russische president Boris Jeltsin, dat kunnen niet veel Achterhoekers zeggen. Vanaf woensdagavond kan Theo Hendriksen uit Etten dat wel. Hij ontving de hoogst mogelijke onderscheiding van Rotaryclubs, en dat is zeer uitzonderlijk.
Bart Sollman | 8 mei 2024 22:15 | Aangepast op 8 mei 2024 22:15
Vanaf 18.00 uur stromen de leden van Rotary druppelsgewijs binnen in de kantine van Hendriksen Prefab in Ulft. De lokale afdeling van de vereniging heeft woensdag hun wekelijkse clubavond, ditmaal bij het ooit door Theo Hendriksen opgerichte bedrijf. Hendriksen is zelf geen lid van de Rotary, maar staat altijd open voor het organiseren van gezellige avonden.

Dat hij deze avond een bijzondere onderscheiding zou krijgen, wist hij op dat moment nog niet, al werd het bijna verraden door een van de leden bij binnenkomst. "Dag Theo, ja ik zag je zoon al staan beneden, die heb ik al de hand geschud", zei ze. Waarop hij verbaasd reageerde: "Mijn zoon is hier vanavond helemaal niet." Op dat moment wist hij ook nog niet dat zijn kinderen en kleinkinderen al buiten stonden te wachten.

Als alle leden van de Rotary binnen zijn, is het tijd om ook de familie binnen te laten. Hendriksen heeft ook dan nog niets door. "We dachten, laten we ook gezellig de familie uitnodigen, zij steunen je natuurlijk allemaal met het bedrijf", zegt Jos van Aalst, voorzitter van Rotary Bergh. "Gelukkig, ik dacht al dat er iets geks ging gebeuren", aldus Hendriksen.

Betekenisvol voor gemeenschap
Na het eten blijkt er dan toch 'iets geks' te gebeuren. "We hebben ook nog een hele speciale gelegenheid. Theo, wat heb jij veel betekend voor het verenigingsleven, de gemeenschap en je familie", zegt Van Aalst. Volgens hem komt dit overeen met de voorwaarden om de hoge onderscheiding te mogen ontvangen. Dan volgt er een indrukwekkende lijst met alle zaken waarvoor Hendriksen de onderscheiding ontvangt.

Zo zet hij zich onder andere in voor de Ulftse carnaval als sponsor en oud-prins. Hij is ook zeer actief binnen schutterij de Eendracht Ulft, waar hij jarenlang in het bestuur heeft gezeten. Ook is hij sponsor, gilderaadslid en bestuurslid van de concourscommissie. Hij steunt al twintig jaar de Moeder Teresa Stichting, is met de Hendriksen Groep al jaren hoofdsponsor van de Ulftse Boys en ondersteunt het 65-plus muziekfestival Oude IJsselstreek.

Een project waar Hendriksen de laatste tijd veel energie in steekt, is de realisatie van 'Paviljoen de Strang'. Dit moet een dagbestedingslocatie worden voor mensen met een verstandelijke beperking, gelegen aan de Oude IJssel in Ulft. Hier is hij sponsor, zit hij in het bestuur en stelt hij ruimte beschikbaar voor de prefabbouw van het paviljoen. Onder luid applaus werd Hendriksen dan ook de onderscheiding opgespeld.

Uitzonderlijke situatie
De onderscheiding die Hendriksen woensdagavond kreeg, is de 'Paul Harris Fellow onderscheiding', de hoogst mogelijke onderscheiding binnen de Rotary, vernoemd naar de oprichter van de club. Maar het wordt nog uitzonderlijker. Hendriksen is namelijk geen lid van de Rotary; het komt zeer zelden voor dat iemand buiten de club een dergelijke onderscheiding ontvangt.

Hoewel de familie en Hendriksen zelf niet bekend zijn in de Rotarykringen, moesten ze dit nog wel even opzoeken. "Toen ik hoorde dat mijn vader deze onderscheiding zou krijgen, wist ik eerst niet precies wat het was", geeft zoon André toe. "Wij kenden niet de waarde van de onderscheiding maar wij wisten wel dat hij het meer dan waard is. Hij is maatschappelijk en sociaal heel betrokken."

Lees meer over:

Rotary|Ulft|Etten|

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Waaghalzen storten zich van metershoge schans naar beneden in Silvolde

Jasper Hazelaar | Viggo Zweverink | 13 mei 2024 14:30

Lees ook

Nieuwe portretten op Monument voor de Arbeider Ulft

Voor de vrijwilligers van het monument voor de arbeider op het DRU industriepark in Ulft is 17 mei e...

Politiek Oude IJsselstreek tegen vrachtwagens in kernen Etten en Terborg

Belangenverenigingen spraken zich al uit tegen het terugdraaien van het vrachtwagenverbod door de ke...

Bijna kwart leden Ulftse Boys tegen fusie, SDOUC vrijwel unaniem voor

Bijna alle leden van de Ulftse voetbalclub SDOUC zijn voor een fusie met plaatsgenoot Ulftse Boys, d...

Duitsers kiezen steeds vaker voor Achterhoekse crematoria

In Nederland hebben nabestaanden meer mogelijkheden dan in Duitsland. Dat merken ze bij crematoria l...

Onzekerheid over toekomst deert jarig Huntenkunst (nog) niet

Meer dan tweehonderd kunstenaars gebruiken de SSP-HAL op het DRU-terrein in Ulft eind mei als exposi...

Ulftse dansgarde Iseldonk doet mee aan EK in Frankfurt

De Ulftse dansgarde Iseldonk moet de Achterhoekse eer hoog houden op het EK Dansgarde in het Duitse ...