Ulft, Netherlands

 

Bijna helft omwonenden wil dat azc inkrimpt

Het azc in Winterswijk herbergt tot eind oktober honderd extra asielzoekers, dus vijfhonderd in plaats van de gebruikelijke vierhonderd. Bijna de helft van de omwonenden is tegen een verlenging van die uitbreiding, zo leert een onderzoek onder 257 adressen rondom het asielzoekerscentrum.
Domien Esselink | 19 augustus 2022 10:50 | Aangepast op 19 augustus 2022 10:50
Behalve die uitkomst over de tijdelijke uitbreiding heeft Bureau Beke uit Arnhem, in opdracht van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en in samenspraak met de gemeente Winterswijk, een zogenaamde eenmeting gehouden. Oftewel een periodiek onderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid rondom het azc. Een groeiend aantal omwonenden is ontevreden, in vergelijking met de nulmeting van een jaar eerder. Er wordt nu meer overlast ervaren door de omwonenden, vooral het lastig vallen van buurtbewoners, onveilige verkeerssituaties tussen bromfietsers en voetgangers en inbreuk op de privacy van de omwonenden.

Het aantal meldingen van criminaliteit, veroorzaakt door het azc, is fors toegenomen. Zo waren er zestien vernielingen tegenover drie in 2021, negen meldingen van diefstal (één in 2021), negen bedreigingen (drie in 2021), twaalf zedendelicten (vier in 2021), acht inbraken (drie in 2021) en 10 winkeldiefstallen (één in 2021). Bovendien waren er voor het eerst meldingen van drugsgebruik en -handel, drie in totaal.

Gevoel van onveiligheid groeit
55 procent van de volwassen omwonenden ervaart een gevoel van onveiligheid, tegenover een jaar eerder nog 31 procent. Bij de kinderen is dat dertig procent, waar dat een jaar eerder 22 procent was. Met betrekking tot het veiligheidsgevoel rolt er een gemiddeld cijfer van 6,7 uit, waar dat vorig jaar nog een 7,5 was. Marc Muis, de locatiemanager van COA op het azc in Winterswijk, heeft naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek besloten maatregelen te nemen om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. Hij draagt in een brief aan de buurtbewoners een handvol suggesties aan om de overlast voor de buurt te beperken.

Maatregelen
Muis stelt de volgende vijf maatregelen voor: plaatsen van leibomen op het azc-terrein 'tegen de inbreuk op de privacy', het azc-terrein op meer plekken verlichten, onderzoek naar extra (camera)toezicht op het azc-terrein, trainen van COA-medewerkers om overlast gevende asielzoekers beter te begeleiden en van het azc in Winterswijk een meer kind- en lhbtiq+-gerichte opvang maken 'en daardoor minder overlast gevende asielzoekers huisvesten.'

'We nemen het serieus'
Wethouder Elvira Schepers van Winterswijk heeft het rapport van Bureau Beke gelezen. "We nemen de resultaten serieus en gaan de komende periode in gesprek met de buurt en het COA voor een vervolg", zegt Schepers.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Winterswijk|Vluchtelingen|

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

Opvang voor vluchtelingen in Gaanderen

Deze week openen de eerste opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne in Doetinchem. De eerste ...

Tolk helpt vluchtelingen in Montferland

Het voormalige familiehotel Engelbarts is een van de opvanglocaties die in Montferland is gerealisee...

Winterswijk heeft alsnog omgekeerde vlaggen verwijderd

De gemeente Winterswijk heeft woensdag alsnog alle omgekeerde vlaggen in de bebouwde kom verwijderd....

Oehoe-braakbal is lot uit loterij voor wijkagent

Wijkagent Willem Saris deed een bijzondere vondst toen hij dinsdag door het bos liep in het buitenge...

Wethouders van Winterswijk geven noodfonds vorm

Wethouder Elvira Schepers van Winterswijk plaatst vraagtekens bij de daadkracht vanuit 'Den Haag'. "...

Hogere kosten voor nieuw cultuurkwartier in Winterswijk

De kosten voor een nieuw cultuurkwartier in Winterswijk pakken hoger uit dan eerder werd aangenomen....