Ulft, Netherlands

Bijl in Achterhoekse bossen door droogte

Door de droogte is een groot aantal bomen in de Achterhoek overleden, wat reden is voor gemeenten om over te gaan tot kappen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in het buurtschap Zwolle in de gemeente Oost Gelre, waar meerdere bomen tegen de vlakte gaan.
Davie Klein Gunnewiek | 8 april 2022 12:11 | Aangepast op 8 april 2022 12:11
"We hebben een aantal droogteperiodes gehad waarbij de bomen, zoals beuken, in de problemen zijn gekomen”, legt wethouder Karel Bonsen uit. “De bomen zijn doorgegaan met verdampen, maar ze konden geen water meer opnemen. Sommigen zijn nu zover afgestorven dat ze een gevaar beginnen te vormen.” De bomen kunnen op een bepaald moment omvallen of er knappen takken af. “Daarom zijn we nu bezig om de exemplaren die heel slecht zijn te kappen”, aldus Bonsen. In Oost Gelre alleen gaat het al om zevenhonderd bomen. “De storm heeft ons daarbij al een klein beetje bij geholpen, want toen zijn een aantal bomen al omgewaaid”, zegt Bonsen. “Dat wil zeggen dat de bomen wel degelijk een gevaar vormen.” Inmiddels zijn er nog zo’n vijfhonderd bomen in de gemeente die gekapt moeten worden. “De honderd bomen die echt een gevaar vormen willen we op korte termijn weghalen. De resterende vierhonderd komen dan in de herfst en winter.”

De Bomenstichting Achterhoek ziet het probleem van bomen die het opgeven na langdurige droogte op meerdere plekken in de regio. Zo gaat het in Winterswijk om 450 bomen, in Bronckhorst om 577 bomen en in Berkelland zelfs om 1.500 bomen die afgelopen jaren door droogte zijn gestorven. “Met name bij de beuk zie je vaak dat grote plakkaten van de barst loslaten”, zegt voorzitter Jaap Cannegieter van de Bomenstichting. “Dat is een berucht teken, waarbij je zeker weet dat het dan is gebeurd met de boom. De beuk heeft een dunne barst en is erg gevoelig voor directe invloed van de zon.”

Kap is bittere noodzaak
Cannegieter ziet dat gemeenten in de Achterhoek nu meer inspelen op de droge omstandigheden na drie jaren van droogte. “Waterschappen proberen het water in de sloten langer vast te houden door sloten te dempen en stuwen hoger te zetten.” Daarom is het volgens Cannegieter bittere noodzaak dat deze bomen worden gekapt: “Gelukkig wordt hier in Zwolle niet de hele laan gekapt, maar je ziet wel kale plekken er tussen.”

Bomen herplanten die beter tegen droogte kunnen
Het streven van Oost Gelre is om hetzelfde aantal bomen te herplanten. "Het is zeker dat hier andere bomen voor terug komen”, zegt Bonsen. “Of dat weer dit soort bomen zijn dat weet ik niet, die plannen moeten nog gemaakt worden. Ik zou zelf voorstellen om daar andere soorten bomen neer te zetten, die beter tegen de droogte bestand zijn.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Bomen|droogte|

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

Lees ook

Verbod op halen water uit beken en sloten

In de hele Achterhoek geldt sinds dinsdagmiddag 12.00 uur een verbod op het onttrekken van oppervlak...

MEC voetbalt ondanks droogte op groene velden

Waar een klein clubje groot in kan zijn. Dankzij de sproeiploeg kunnen de voetballers van MEC bij he...

Aaltenaar vangt water op in zijn tuin

Gerrit Migchelbrink uit Aalten heeft, na de extreem droge zomers van 2017 en 2018, een enorme tank o...

Eeuwenoud landgoed bij Vorden moet spons worden

Het eeuwenoude landgoed 't Medler bij Vorden krijgt een flinke renovatie om beter voorbereid te zijn...

Dijkgraaf Pieper krijgt weer Europese rol

Dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel is voor de tweede keer benoemd als lid van de EU...

Boer uit Beltrum ontvangt tweehonderdste droogtestuw

Op het land van boer Bennie Weiden uit Beltrum is vrijdag door het Waterschap Rijn en IJssel de twee...