Ulft, Netherlands

Bestuurders lopen tegen lamp bij alcoholcontrole na Zwarte Cross

De politie controleerde maandagochtend traditiegetrouw festivalgangers van de Zwarte Cross op het rijden onder invloed. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zou je zeggen. Maar toch liepen binnen het eerste uur van de controle al vijf chauffeurs tegen de lamp.
Redactie REGIO8 | 24 juli 2023 11:25 | Aangepast op 24 juli 2023 11:25
Traditiegetrouw controleerde de politie automobilisten bij café de Domme Aanleg aan de N313 bij Aalten. De actie begon deze maandagochtend iets na 07.00 uur. De verkeersfuik is dus geen verrassing voor de bezoekers, maar toch lopen jaarlijks weer tal van bestuurders tegen de lamp. Ze zijn op de laatste avond van de Zwarte Cross te laat doorgegaan met het drinken van alcohol. Als ze dan op maandagochtend het festivalterrein verlaten, hebben ze nog te veel alcohol in hun bloed.

André werkt bij de politie en is coördinator van de alcoholcontrole. Op de vraag wanneer je moet stoppen met het drinken van alcohol om op deze maandagochtend nuchter door de controle te komen, geeft hij bij Omroep Gelderland een vuistregel: "Dat is lastig te zeggen. We zeggen doorgaans anderhalf uur per alcoholische versnapering. Als je dus twaalf biertjes hebt gehad om middernacht, dan wordt het lastig om nu te kunnen gaan rijden. Dan zal het inderdaad nog steeds aanwezig zijn in het bloed."

Ramptoeristen
De politieactie op de weg van Lichtenvoorde naar Aalten is door de jaren heen een publiekstrekker geworden. Mensen nemen een klapstoeltje mee om te zien hoe Zwarte Cross-bezoekers op de bon worden geslingerd. Ook op deze maandagochtend hebben zich om 8.00 uur al wat kijkers bij de controle gemeld. Ze vinden het goed dat er op alcohol wordt gecontroleerd. "Ik vind het een goed plan”, meldt een toeschouwer. “Maar je kunt verwachten dat het gebeurt, hè. Mensen kunnen er rekening mee houden."

Blazen zonder pijpje
Andre vertelt dat elke agent is uitgerust met een 'sniffer'. "De agenten hebben geen blaaspijpjes meer, zoals we dat vroeger hadden", vertelt André: "De sniffer geeft alleen aan of iemand alcohol heeft gebruikt, en niet de hoeveelheid en niet of het dan mogelijk strafbaar is." Als met de sniffer blijkt dat er alcohol gebruikt is, wordt er weer getest met het ouderwetse blaaspijpje: "En als daaruit blijkt dat iemand te veel heeft gedronken, dan moeten ze mee naar de alcoholvrachtwagen, zoals we hier hebben, voor de ademanalyse."

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

Automobiliste naar ziekenhuis na botsing op boom bij Wehl

Een automobiliste is vrijdagochtend op een boom gebotst langs de weg tussen Wehl en Didam. Ze is na ...

Bestuurders naar ziekenhuis na botsing in buitengebied Varsseveld

Twee automobilisten zijn woensdagochtend op elkaar gebotst op een kruising in het buitengebied tusse...

Geen voorrang meer voor fietsers op beruchte oversteekplaats in Doetinchem

Doetinchem wil de voorrangsregeling voor fietsers veranderen bij de oversteekplaats op de Bilderdijk...

Fietsers onderuit op glad fietspad bij Kilder, meisje naar ziekenhuis

Meerdere fietsers zijn zondagavond onderuit gegaan op een glad stuk fietspad langs de Doetinchemsewe...

Brommerrijder aangereden op rotonde in Doetinchem

Een brommerrijder is dinsdagmorgen aangereden door een automobilist op een rotonde in Doetinchem. Er...

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Een automobilist is vrijdagochtend op een andere auto gebotst in Doetinchem. De man is na het ongeva...