Ulft, Netherlands

Bengevoord naar Den Haag om spoedeisende hulppost te redden

De spoedeisende hulpposten van kleinere regionale ziekenhuizen moeten behouden blijven. Met die boodschap trekt burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk woensdag naar Den Haag om in gesprek te gaan met Tweede Kamerleden.
Davie Klein Gunnewiek | 21 september 2022 11:31 | Aangepast op 21 september 2022 11:31
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil de acute zorg in Nederland ‘slimmer organiseren', mede als gevolg van het tekort aan zorgpersoneel. Kuipers stelt voor om spoedeisende hulpposten van streekziekenhuizen te vervangen voor gespecialiseerde huisartsenposten en de spoedeisende hulp te concentreren bij de grotere ziekenhuizen. Dit moet leiden tot lagere zorgkosten. Door dit plan dreigen streekziekenhuizen ook hun intensive-care afdelingen te verliezen. Bengevoord trekt woensdag samen op met de burgemeesters van Goes, Gorinchem en Waalwijk. Tijdens een speciale informatiemarkt bij de Tweede Kamer kunnen bestuurders van gemeenten lobbyen voor zaken die zij belangrijk vinden.

“Wij maken ons grote zorgen als dit plan uitgevoerd gaat worden”, zegt Bengevoord. “De Minister denkt dat als spoedeisende hulpposten worden samengevoegd, het personeelsgebrek vanzelf oplost. Zo werkt het niet, want bij ons zijn de afstanden veel groter.” Bengevoord denkt dat personeel van het streekziekenhuis SKB in Winterswijk, dat nu nog relatief dichtbij het ziekenhuis woont, er niet voor kiest om straks veel verder te reizen. “Mensen zullen eerder besluiten om ergens anders in de zorgsector te gaan werken dichter bij huis, bijvoorbeeld in de verpleeg- of thuiszorg”, aldus Bengevoord.

Zorgen over voldoende ambulances en reistijd
Ook is de burgemeester ongerust over de zorgkant. Als de spoedeisende hulpposten worden geconcentreerd wil het ministerie de 45-minutennorm loslaten. Nu is het nog zo dat bij een levensbedreigende situatie mensen binnen 45 minuten met een ambulance in een ziekenhuis met een spoedeisende hulp moeten zijn. “Je zal maar echt wat hebben en vijftig minuten naar een ziekenhuis moeten rijden, dat is echt geen pretje.”

'Leefbaarheid in gevaar'
Daarnaast is het volgens Bengevoord maar de vraag of er voldoende ambulances zijn om patiënten in nood tijdig en met zorg af te leveren en of andere ziekenhuizen voldoende ruimte en capaciteit hebben voor een toename aan patiënten. “Ik heb begrepen van David Baden, voorzitter van de vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, dat grotere ziekenhuizen helemaal niet zitten te wachten op patiënten uit kleinere ziekenhuizen”, zegt Bengevoord, die tot slot wijst op de centrale rol die het streekziekenhuis heeft voor de regio: “Als dit plan doorgaat, komt onze leefbaarheid in gevaar."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

SKB|Winterswijk|

Meest gelezen

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Lees ook

Kunstenares ontgoocheld na 'diefstal' werken

Hoogstens een paar honderd euro, meer zijn de schilderijen niet waard. Maar kunstenares Diana Meijer...

Woningen in voormalig horecagebouw in Winterswijk

De hoge glijbaan van de speeltuin van Uitspanning 't Lappenschaar in Winterswijk is definitief gesch...

Winterswijk heeft alsnog omgekeerde vlaggen verwijderd

De gemeente Winterswijk heeft woensdag alsnog alle omgekeerde vlaggen in de bebouwde kom verwijderd....

Alle sportparken in Winterswijk krijgen ledlampen

De sportparken in Winterswijk krijgen de komende twee jaar ledlampen. De bestaande verlichting wordt...

Veertienjarige Malou verovert titel op NK

Malou Rensink uit Winterswijk is ondanks haar jonge leeftijd al Nederlands kampioen. De veertienjari...

Fietser ernstig gewond na ongeval in Winterswijk

Een fietser is donderdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een ongeval in het buitengebied van Winter...