Ulft, Netherlands

Belangenverenigingen boos nu vrachtwagens weer door Terborg mogen

Foto: REGIO8
Het besluit van Oude IJsselstreek om vrachtverkeer weer toe te staan in de kern van Terborg, zet kwaad bloed bij Terborgs Belang en Dorpsbelangen Etten. Vol ongeloof ontvingen leden van beide inwonersgroepen een belletje van wethouder Ria Ankersmit met de boodschap dat het verkeersbesluit waar zij zo hard voor hebben gestreden weer ingetrokken wordt.
Tim Rondeel | Bart Sollman | 19 maart 2024 15:11 | Aangepast op 19 maart 2024 15:11
"Ik viel echt van mijn stoel toen ik het hoorde van de wethouder", zegt Els Bakker van Terborgs Belang. Ze waren juist zo blij toen vorig jaar bekend werd dat vrachtverkeer geweerd zou worden van de Zeddamseweg en Walstraat. Luc Löverink van de Ettens evenknie baalt als een stekker: "In Gaanderen is geklaagd door inwoners, het lijkt nu net of de gemeente wel serieus luistert naar inwoners van een andere gemeente, en haar eigen inwoners niet hoort." De huidige inrichting van de weg is volgens Löverink dan ook niet meer geschikt voor vrachtwagens: "De fietspaden zijn breder gemaakt, nu wordt de fietser gebruikt om het verkeer te vertragen. Met kleine kinderen en grote vrachtwagens is dat simpelweg gevaarlijk."

Toch zijn er volgens Oude IJsselstreek ook daadwerkelijk klachten uit Terborg zelf ontvangen bij de gemeente. Het vrachtverkeer vond zijn route de afgelopen maanden namelijk via de Industrieweg, een smalle klinkerstraat. "We hebben meerdere meldingen ontvangen dat het vrachtverkeer die weg gebruikte", zegt wethouder Ria Ankersmit. "Die is nog minder geschikt voor dergelijke voertuigen. Samen met de klachten die we van buurgemeente Doetinchem kregen, hebben we besloten het verkeersbesluit terug te draaien." Volgens de wethouder was er, voor het besluit in eerste instantie genomen was, niet duidelijk dat het afsluiten voor een dergelijke drukte op die andere plek zou zorgen: "We hebben met één verkeersstroming geen rekening gehouden."

Borden hangen er nog
In de kern van Terborg is nog weinig te merken van het teruggedraaide besluit. in ruim een half uur kwamen er twee vrachtwagens door de straat, waarvan er één, een melkwagen, duidelijk geen bestemmingsverkeer was. De oorzaak is simpel, de verbodsborden hangen er nog. Ankersmit: "Die mogen we ook niet zomaar weghalen. Het besluit moet eerst zes weken ter inzage liggen, daarna kunnen we pas echt wat veranderen."

Dit alles is onder het voorbehoud dat er geen bezwaren worden ingediend. "We zijn nu aan het kijken of we een dergelijk bezwaar in kunnen dienen, en hoe", zegt Bakker. Grote kans dus dat de borden er nog langer dan die zes weken hangen.

Lees ook

Orion-volleyballers één winst verwijderd van kampioenschap

De volleyballers van Active Living Orion kunnen woensdag landskampioen worden. De Doetinchemmers won...

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl in race voor Gouden Strop

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl is genomineerd voor de Gouden Strop. Met haar boek 'Het perfecte ...

Weerboer voorspelt vanuit koolzaadveld in Etten zonneschijn op de zondag

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Inwoners willen meer relaxen en loungen in centrum Doetinchem

Het idee om verschillende zit- en relaxvlonders te plaatsen in de Doetinchemse binnenstad, is tijden...

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...