Ulft, Netherlands

Bedrijventerrein naar noorden is 'mokerslag' voor Azewijn

De teleurstelling is groot bij Bert de Vries van de Dorpsraad Azewijn nu Montferland definitief kiest om het bedrijventerrein in 's-Heerenberg uit te breiden richting zijn dorp, aan de noordkant. Het nieuwe college wilde uitbreiden richting het oosten, maar kan die verkiezingsbelofte niet inlossen.
Charlotte van de Kant | 13 december 2022 17:11 | Aangepast op 13 december 2022 17:11
“Het kwam wel als een mokerslag aan”, vertelt De Vries over het besluit van de gemeente. “Wij hadden toch de hoop gezet op oost en dan wel in de kleinere vorm zoals ons beloofd is. Alleen voor Mainfreight en vijf hectare voor plaatselijke industrie.” De uitbreiding naar het noorden voelt ook voor wethouder Henk Groote als een verlies. Richting de verkiezingen gaf zijn partij aan zich hard te maken voor uitbreiding richting het oosten. “Wij vinden nog steeds dat die variant, en dat vond het vorige college ook, een betere variant is. Maar op enig moment merk je dat die strijd niet te winnen is en dan moet je gewoon het beste kiezen wat je ervan kunt maken.”

De provincie heeft haar standpunt nooit veranderd en het nieuwe college wilde aanvankelijk de strijd aangaan om de uitbreiding alsnog naar het oosten te krijgen. De vechtlust leek te verdwijnen toen transportbedrijf Mainfreight, een belangrijke werkgever in de gemeente, zich uitsprak voor de noordelijke variant. “Het is niet doorslaggevend geweest, dat was het feit dat de provincie vasthoudt aan haar standpunt", vertelt Groote. "Er zijn gesprekken met Mainfreight geweest en hetgeen wat daar besproken is, is iets tussen Mainfreight en de portefeuillehouders.”

'Zijn de inwoners uit Didam dan belangrijker?
'Het college wilde een deel van de XXL-logistiek niet zelf realiseren, maar tien van de twintig hectare aan Zevenaar overdragen, aan de rand van Didam. De teleurstelling bij De Vries werd nog groter toen donderdag een motie werd aangenomen om deze tien hectare ook in 's-Heerenberg te realiseren. “Als je dan hoort dat de VVD, D66, CDA en Lokaal Belang nu zeggen dat de onderhandelingen moeten stoppen met Zevenaar, omdat de inwoners van Didam dan tegen het bedrijventerrein aan gaan kijken. Ik voel me daar heel slecht bij. Blijkbaar zijn de inwoners van Didam belangrijker dan de inwoners van Azewijn en Lengel.” Mede dankzij de stem van Toon Schepers, die eerder dit jaar uit de partij Helder is gestapt, is de motie aangenomen. De partijen gaven donderdag aan op deze manier de regie te behouden over de ontwikkelruimte. 

Vertrouwen in de politiek
De Vries is zijn vertrouwen in de politiek niet verloren, maar het is wel geschaad. De inwoner van Azewijn laat het er niet bij zitten en gaat zich samen met andere inwoners beraden over vervolgstappen: “We leven in een democratie en we zullen het op een democratische manier weer proberen ongedaan te maken.” Wethouder Groote hoopt de zorgen in de naastgelegen dorpen weg te nemen, zodra de plannen bekend zijn: “Als we kunnen laten zien hoe we het willen gaan omzomen, dan hoop ik dat daardoor het vertrouwen weer positief wordt.”

Foto: REGIO8
Lees ook

Verhalen verzetsstrijders vertelt vanuit cellen De Kruisberg

Op 2 maart 1945 werden 46 mannen 's ochtends vroeg uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald...

Halfvasten in Netterden groter dan ooit: ‘Meer kan het dorp niet aan’

Halfvasten leeft in Netterden, dat staat als een paal boven water. Duizenden bezoekers kwamen zaterd...

Beste streekboek is bekend, deze week veel aandacht voor dialect

‘Vastberaden en veelbelovend’ is zondag uitgeroepen tot Boek van het Jaar van de Achterhoek en Lieme...

Twintigste editie van Hart van Loil TV op REGIO8

Streekomroep REGIO8 zendt de twintigste aflevering van het door inwoners van Loil geproduceerde ‘Har...

Den Haag maakt Achterhoek dialooggebied voor 'Elke Regio Telt'

De Achterhoek wordt voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een sparringpartner om het gat tussen...

Niet ontploft vuurwerk gevonden in 's-Heerenberg, EOD sluit straat af

De Explosieven Opruimingsdienst is zondag uitgerukt naar 's-Heerenberg vanwege niet ontploft vuurwer...