Ulft, Netherlands

Artsen worden verleid om in de Achterhoek te blijven

Een nieuwe samenwerking tussen onder andere het RadboudUMC, Huisartsenzorg Oude IJssel en het Slingeland Ziekenhuis biedt geneeskundestudenten vanaf maart 2023 een compleet verzorgd coschappentraject van twee jaar aan. Hiermee hopen ze meer artsen in spe te verleiden om naar de Achterhoek te komen, ze daar te binden én te behouden.
Sterre Schout | 19 oktober 2022 09:49 | Aangepast op 19 oktober 2022 09:49
Richard Linders, medisch bestuurder Huisartsenzorg Oude IJssel, denkt met dit traject een aantrekkelijk aanbod voor de studenten te hebben. "Normaal gesproken moet een student steeds weer op zoek naar een nieuwe plek om een coschap te lopen", zegt Linders bij Omroep Gelderland. "Dit nemen we nu compleet uit handen. Daarbij zorgen we ook voor huisvesting indien dat nodig is."

Daarnaast noemt hij ook een ander voordeel: "We hebben de coschappen op een andere manier vorm gegeven. Normaal gesproken lopen studenten het eerste jaar vijf dagen per week mee in een ziekenhuis, en het tweede jaar vijf dagen per week in bijvoorbeeld de huisartsenzorg. Nu gaan we die twee lijnen met elkaar combineren, waardoor de studenten meteen meekrijgen hoe de domeinen samenwerken. Dat bevordert kennis, kunde en vaardigheden op die gebieden."

Aandacht vragen voor specialisaties
Hiermee willen ze de studenten ook inspireren om verder te kijken dan werken in een ziekenhuis: "Ziekenhuizen worden steeds kleiner, en andere delen van de gezondheidszorg worden groter. Daarom is het belangrijk om aandacht te vragen voor specialisaties in huisartsenzorg, ouderenzorg of publieke gezondheid," aldus Linders.

Geneeskundestudenten vertrekken uit de regio
Volgens hem zat het idee al sinds 2018 in de pijpleiding: "Wij weten al langer dat moeilijk is om aan zorgpersoneel te komen, en dat geldt ook voor artsen. Het feit dat er geen universiteit in de Achterhoek is, maakt dat geneeskundestudenten uit de regio vertrekken voor hun studie. En dat terwijl we steeds meer oudere mensen krijgen in de Achterhoek, dus dat gaat niet de goede kant op. Daarom proberen wij hun interesse voor de regio weer te wekken."

Veertig co-assistenten in 2025
De eerste twee studenten van het RadboudUMC zullen in maart 2023 beginnen, en daarna stromen er iedere maand twee nieuwe studenten in: "In 2025 hopen we dan dat zo’n 40 co-assistenten deze nieuwe variant volgen in de Achterhoek," besluit Linders.

Foto: REGIO8

Lees ook

Nieuw kinderboekenfestival in het centrum van Doetinchem

Voor het eerst vindt er een heus Kinderboekenfestival plaats in het centrum van Doetinchem. Van het ...

Orion-volleyballers één winst verwijderd van kampioenschap

De volleyballers van Active Living Orion kunnen woensdag landskampioen worden. De Doetinchemmers won...

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl in race voor Gouden Strop

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl is genomineerd voor de Gouden Strop. Met haar boek 'Het perfecte ...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Inwoners willen meer relaxen en loungen in centrum Doetinchem

Het idee om verschillende zit- en relaxvlonders te plaatsen in de Doetinchemse binnenstad, is tijden...

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...