Ulft, Netherlands

Afvalverwerker ontdaan door aantijgingen

Donkere wolken hangen boven het afvalverwerkingsbedrijf Ter Horst nu de provincie de vergunningen in wil trekken vanwege een ‘groot risico is dat die voor criminele activiteiten worden misbruikt’. Het is een hard gelag voor het florerende afvalbedrijf, dat in 2020 een winst boekte van zes miljoen euro.
Jasper Hazelaar | 13 mei 2022 15:50 | Aangepast op 13 mei 2022 15:50
Als eigenaar Guido Ter Horst over de terreinen van Ter Horst in Varsseveld rijdt, laat hij het ene na het andere nieuwe gebouw zien. Het gaat goed met het afvalbedrijf, de afgelopen jaren kwamen er bedrijfshallen bij, werd er geïnnoveerd er werd flink winst geboekt. De tekst van de provincie is bij Guido en nicht Sandra ter Horst volledig in het verkeerde keelgat is geschoten. De twee vormen samen het bestuur van het familiebedrijf. "Dat gebeurt hier echt totaal niet”, vertelt Guido. “Dat zal de toekomst ook wel uit gaan wijzen, maar van die tekst zijn we ons echt rot geschrokken. Vooral dat iemand van de provincie dat zegt. Dat vinden we echt schokkend", vertelt Guido. Ze zijn ontdaan over de opmerking. "We zijn echt bijzonder verrast, we dachten dat we goede contacten met de provincie hadden", vult Sandra aan.

De provincie komt tot de conclusie dat er een risico bestaat op criminele activiteiten na een Bibob-onderzoek. Dat is een speciale wet waarbij overheden om een onderzoek kunnen vragen om te voorkomen dat een vergunning wordt gebruikt voor criminele doeleinden. Waar het nou precies om gaat, blijft onduidelijk. Het bedrijf, een medewerker en Guido Ter Horst werden vorig jaar veroordeeld vanwege valsheid in geschrifte, waarna ze in hoger beroep zijn gegaan. Maar of dat de aanleiding is voor het intrekken van de vergunning? Niemand die het mag zeggen.

‘Het is strafbaar’
Het Bibob-onderzoek is strikt geheim: daaruit citeren of informatie delen is strafbaar. Ook Guido en Sandra ter Horst weten dat. Ze zijn in hun kantoor in Varsseveld erg voorzichtig. Op vragen of het met de veroordeling te maken heeft, of ze ervan op de hoogte waren én om welke vergunningen het precies gaat is het antwoord eensluidend: daar mogen/kunnen we niks over zeggen. "Het is strafbaar he? We kunnen er echt niks over zeggen”, legt Sandra uit. "Ik wil heel graag, maar het mag echt niet. Ik hoop dat we hier volgend jaar nogmaals zitten en dan openheid van zaken kunnen geven", stelt Guido.

Nieuwe vergunning
De aanleiding van dat onderzoek is een nieuwe vergunning, aangevraagd door Ter Horst. Dat moest alles wat overzichtelijker maken. Dat was volgens de provincie nodig na de grote brand in 2018 en een grootscheepse controle bij het bedrijf in datzelfde jaar. De vergunningen waren onoverzichtelijk. Het zorgde voor discussie met de provincie. "Na die grote controle zijn we in gesprek gegaan”, legt Guido uit. “Toen lagen we wel iets overhoop met elkaar, maar dat is best wel snel rechtgezet. Toen zijn we aan een nieuwe vergunning gaan werken, omdat de provincie wilde dat het overzichtelijker zou worden, dat snap ik ook wel. Het was moeilijk te handhaven.”

Goed meegewerkt
Dat traject moest leiden tot één grote vergunning. Maar als het aan de provincie ligt komt die er dus helemaal niet. "We hebben van onze kant van alles gedaan, alles uitgezocht. De provincie en de gemeente (Oude IJsselstreek, red.) hebben daar zeer goed aan meegewerkt. Dus wat er nu gebeurd is, dat viel ons rauw op het dak." In een eerste verklaring liet het bedrijf al weten dat de provincie Gelderland volgens hen onvoldoende rekening houdt met het feit dat er nog rechtszaak loopt. Dat gaat allemaal over die strafzaak vanwege valsheid in geschrifte.

Veroordeeld
Het bedrijf, een medewerker en Guido ter Horst werden vorig jaar veroordeeld. Er zou gerommeld zijn met inkoopbonnen, maar daar zijn ze het in Varsseveld niet mee eens en dus gingen ze in hoger beroep. "Wij vinden dat het hoger beroep afgewacht had moeten worden, maar dat is niet gebeurd", legt Guido uit. Over waarom ze het niet met de uitspraak eens zijn, willen ze niet te veel kwijt. De advocaat van het bedrijf vindt dat dat in de rechtszaal moet worden uitgevochten, en niet in de media.

'Personeel Ter Horst is geschokt'
Het voornemen van de provincie doet de familie en het personeel van het bedrijf veel. "Het personeel is geschokt. We zijn ook zeer strijdbaar, niet alleen voor ons, maar ook voor de omgeving en medewerkers. Voor hen is het ook echt vervelend, die moeten zich op een verjaardag verweren. Dat doet ons wat", zegt Sandra. "We hebben tweehonderd mensen in dienst en vijftig mensen inhuur. Hier werken 250 man, wij hebben zestienduizend klanten. Dat kan je niet zo van de kaart vegen", vult Guido aan. Heeft hij het idee dat de provincie daarmee bezig is? "Ik vind met het laatste artikel, en dat ze ons criminaliteit in de schoenen schuiven, dat ze wel heel ver gaan, ja."

Inzamelvergunning
Wat de gevolgen precies zijn áls de vergunningen worden ingetrokken? Ze willen het er eigenlijk niet over hebben. "Logistiek gaat er dan voor ons wel wat veranderen. Voor onze klanten niet; we hebben dan nog gewoon een inzamelvergunning." Het betekent dat Ter Horst afval kan blijven inzamelen, maar niet langer kan opslaan, als de vergunningen daadwerkelijk worden ingetrokken. Het is op dit moment een voornemen van de provincie, het bedrijf kan nu gewoon doordraaien. "En we weten misschien pas over twee of drie jaar hoe het verdergaat", vertelt Guido.

'Heel vervelend dat we zo geremd worden'
Sandra en Guido Ter Horst vormen sinds een jaar of vijf het bestuur. Ze benadrukken dat ze echt aan het moderniseren zijn. "We zijn met die vergunningen bezig geweest, metalen liggen onder dak, het afval ligt binnen, aan het einde van de week ligt hier amper nog afval", somt Guido op. "We houden de temperaturen bij om brand te voorkomen. Er zijn geen overtredingen geconstateerd", vult Sandra aan.

‘Jonge generatie’
Guido: "Weet je wat ik moeilijk vind? Als jonge generatie zijn we het bedrijf aan het opbouwen. Maar al deze zaken spelen van voor 2018. Ik vind het heel vervelend dat we zo geremd zijn en zo worden weggezet. De laatste vijf jaar zijn we bezig om het een veel beter bedrijf te maken. Je doet zo je best, er zijn geen overtredingen en dan wordt je zo weggezet."

Overtredingen
Navraag bij de provincie Gelderland leert overigens dat er wel degelijk overtredingen zijn geweest de afgelopen jaren. Het bedrijf zegt daar weer op dat 'de vergunning op punten onduidelijk is en roept de nodige vragen en interpretatieverschillen op. Daarop hebben deze kleine incidenten betrekking. Maar voor zover mogelijk zijn deze altijd in goed overleg opgelost.'

Zaak met Belastingdienst
Het zijn volgens Guido allemaal zaken van voor 2018. Naast de Bibob-procedure en de strafzaak speelt er nog iets. Een naheffing van enkele miljoenen van de Belastingdienst. Dat gaat over 2013. Het bedrijf heeft bezwaar gemaakt tegen die naheffing. In een eerdere zitting heeft de rechter de Belastingdienst op de vingers getikt omdat ze het niet volledige dossier overhandigd hebben. De advocaat van de familie zegt ‘dat ze het verdere proces met vertrouwen tegemoet te zien.’

Moderniseren
Terug naar de plannen; want Ter Horst wil moderniseren. In de vergunning die nu voor ligt gaat ook dat waar het begon tegen de vlakte: het huis en de oude schuur aan de Kloosterstraat. Het idee is dat de vrachtwagens niet meer achterom rijden, dat zorgt voor geluidsoverlast, maar meteen het terrein op rijden.

Nieuwe plannen, maar gaan die door?
Aan de achterkant wonen in de vrij directe omgeving mensen. “Met die nieuwe plannen zouden aan de achterkant de vervoersbewegingen en het geluid een stuk minder worden”, vertelt Guido. Of die plannen er door gaan komen? Dat hangt er helemaal vanaf of de provincie het voornemen om de vergunningen in te trekken doorzet. Het bedrijf heeft nog een aantal weken om bezwaar te maken. Ook dient nog het beroep in de strafzaak, wanneer die zaak dient is nog niet bekend.

Strijdbaar
Guido en Sandra ter Horst zijn strijdbaar, maar ze staan niet met bokshandschoenen in de ring. "Wij staan niet tegenover de provincie. Zij hebben een voornemen, nu kunnen wij ons verhaal vertellen. We willen echt in gesprek blijven", zegt Sandra. Tegelijkertijd gaven ze eerder al aan desnoods door te gaan tot de Raad van State om het voornemen van de provincie van tafel te krijgen.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Ter Horst|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Afvalbedrijf Ter Horst al langer omstreden

De provincie Gelderland liet dinsdag weten dat het de vergunningen van afvalverwerker Ter Horst uit ...

Ter Horst dreigt vergunning kwijt te raken

Gelderland en Overijssel willen de vergunningen van afvalverwerker Ter Horst uit Varsseveld intrekke...