Ulft, Netherlands

Achterhoekse PvdA- en GroenLinks-prominenten lid van elkaars partij

Burgemeester en voormalig PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk geeft aan dit weekend nog lid te worden van Groenlinks. De Doetinchemse PvdA-fractievoorzitter Maarten op de Weegh is inmiddels al lid geworden van die club. Leo Morren van GroenLinks Berkelland doet omgekeerd hetzelfde.
Davie Klein Gunnewiek | Bart Sollman | 11 februari 2023 12:14 | Aangepast op 11 februari 2023 12:14
Van Dijk denkt niet dat de PvdA ‘de arbeider’ kwijtraakt met de acties. "Eerst was ik daar wel bang voor. Ik heb echter tijdens de energiecrisis gezien dat groen en sociaal hand in hand gaan. Het zou niet moeten kunnen dat mensen door de hoge energieprijzen financiële problemen krijgen.” Op dat gebied is volgens de burgemeester veel te winnen.

"In de Achterhoek zullen we niet meer eindeloos moeten praten over de N18 en de boeren, maar vooral weer oog hebben voor de mens", aldus de raadsleden Morren en Op de Weegh. "En die mensen haken nu af. Die hebben geen of een slecht geïsoleerde woning, kunnen de rekeningen niet meer betalen en een steeds grotere groep voelt zich eenzaam." In de landelijke peilingen zijn de PvdA en GroenLinks samen de grootste en in Gelderland gaan ze nek-aan-nek met de VVD. Volgens de raadsleden liggen een verdere samenwerking en eventueel zelfs fusie op regionaal niveau in lijn met de verwachtingen.

Landelijke fusie
Van Dijk staat zelfs achter een landelijke fusie "Dat ligt natuurlijk wel in de lijn der verwachting. Ik vind het mooi om te zien dat in een tijd van polarisatie er nog twee partijen zijn die elkaar zo kunnen vinden.” De burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek wordt daarom, naast dat hij al 25 jaar PvdA-lid is, dit weekend met plezier lid van GroenLinks.

Puur een gevoelskwestie
Op de Weegh heeft al eens eerder op dat punt gestaan. "Zes jaar geleden, na de winst van Rutte, wilde ik in actie komen. Ik mailde beide partijen om eens mee te lopen. Dat het PvdA werd, was echt puur een gevoelskwestie, want inhoudelijk lagen beide partijen toen ook al ontzettend dicht bij elkaar." Beide heren willen starten met een intensievere samenwerking in de Achterhoek Raad. "En wie weet, zitten we daar binnenkort ook wel als één fractie", vertelt Op de Weegh.

Foto: REGIO8

Lees ook

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

GGD vreest mazelenepidemie in Achterhoek, hoe is dit over de grens?

De GGD Noord- en Oost-Gelderland maakt zich zorgen over een mogelijke mazelenepidemie. In Nederland ...

Tranen bij afscheid Van Dijk als burgemeester Oude IJsselstreek

Met een kleine traan heeft Otwin van Dijk donderdagavond na acht jaar voor het laatste als burgemees...

Achterhoek heeft nieuwe Regio Deal, wel minder dan gehoopt

De Achterhoek heeft een nieuwe Regio Deal met Het Rijk binnengesleept ter waarde van 25 miljoen euro...

Nieuwe Beste Boek Achterhoek en Liemers heeft historisch tintje

De titels die kans maken om verkozen te worden tot Beste Boek van de Achterhoek en Liemers zijn beke...

Minister belooft overleg met regio Achterhoek over verkeersveiligheid N18

Demissionair minister Mark Harbers vindt dat de nieuwe plannen voor de N18, een vierbaansweg tussen ...