Ulft, Netherlands

Achterhoekse peuters 'praoten plat' op basisschool met nieuw lespakket

Achterhoekse kinderen tussen de twee en vijf jaar oud krijgen vanaf deze week les in de streektaal met een gloednieuw lespakket: Plat veur Potwottels. De aftrap werd maandagochtend gegeven in de dorpsschool in Gelselaar, waar de jonge leerlingen vol enthousiasme aan de gang gingen met termen als regenpiepe en pao en mao.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 29 januari 2024 15:43 | Aangepast op 29 januari 2024 15:43
“Het is natuurlijk hartstikke belangrijk dat het Achterhoeks erin blijft”, zegt streektaalfunctionaris Marije Stomps van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, die haar functie ook omschrijft als ‘plat praot promotor’. “Het hoort bij de streek, het hoort bij wie je bent, dus dat moeten we bewaren. Wat is er dan mooier dan dat we kleine kinderen al een beetje plat leren praten?” Dat leren gebeurt in het lespakket onder meer door spelletjes en boekjes, waarin veel verschillende dialectwoorden voorbij komen. “Het zijn echt doe-dingen waardoor ze het ervaren”, vindt lerares Roos Heusinkveld.

Sinds 2018 is het Nedersaksisch, waar het Achterhoeks onder valt, erkend als streektaal. Dat is reden voor de provincie om te investeren in het lespakket van het erfgoedcentrum. “In elk geval heb ik al één nieuw woord geleerd”, zegt de glunderende gedeputeerde Peter Drenth. De Doetinchemmer mocht het eerste pakket overhandigen aan de G A Van der Lugt basisschool in Gelselaar en was vooral onder de indruk van het woord ‘potwottel’. “Dat is toch veel leuker dan kleuter!? Het klinkt al veel vriendelijker.”

Gratis aanvragen
Basisscholen, bibliotheken en kinderdagverblijven kunnen het lespakket gratis aanvragen via het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Daar wordt al gretig gebruik van gemaakt. “We zijn best een beetje blij verrast dat het zo populair is”, zegt streektaalfunctionaris Stomps, die de afgelopen twee weken werd overspoeld door organisaties die met het lesmateriaal aan de gang willen gaan. “We hebben al voor zeventig tot tachtig pakketten aanvragen gehad.”

Geïnspireerd door opa
Hoe ging het eigenlijk op de basisschool in Gelselaar vóór dit lespakket er was? “Heel af en toe hadden we er toen aandacht voor”, zegt leerkracht Heusinkveld over de streektaal. “Tijdens de kinderboekenweek was er toevallig een opa die in het dialect voorlas. Dat was wel heel leuk, dus toen dachten we al dat we er vaker iets mee wilden doen.” Het pakket komt voor de lerares dan ook als geroepen: “Daardoor worden we wel geïnspireerd om er meer mee te gaan doen.”

Olievlek in de Achterhoek
De hoop is dat niet alleen peuters en kleuters beter en meer plat gaan praoten, maar dat ze de lessen meenemen naar huis. “Ik kan het lespakket eigenlijk ook wel gebruiken en ik ben vast niet de enige volwassene in de Achterhoek”, zegt gedeputeerde Drenth. “Dat is ook wat het mooie is. Als de kinderen beginnen, nemen ouders en grootouders het over. Daarmee is het eigenlijk een soort olievlek.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Doetinchem vindt plek in Schöneveld voor gloednieuwe Basisschool Hogenkamp

Na jaren behelpen in een oud pand, is door de Gemeente Doetinchem een locatie gevonden voor een gloe...

Provincie trekt 17 miljoen euro uit voor deals met dorpen en wijken

De Provincie Gelderland trekt de komende vier jaar 17 miljoen euro uit om lokale initiatieven van de...

Bruglocatie Lochem blijft afgesloten, werk aan rondweg gaat verder

Het werk aan de nieuwe rondweg bij Lochem is weer opgestart na het dodelijke ongeval met de brug van...

Landbouwpasseerhavens en 'landjepik', kritiek op plannen Nettelhorsterweg

Wel of geen landbouwpasseerhavens en 'landjepik'. Dat waren de belangrijkste onderwerpen tijdens een...

Van New York tot VOC, onderzoek werpt nieuw licht op 'de Achterhoeker'

Het onderzoek van Natalya Staring en Willem Willemsen van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers l...

Na achttien jaar oplossing voor lekkende gevels van prijswinnend Metzo College

Bijna twintig jaar na de bouw is er eindelijk een oplossing gevonden voor de lekkende gevels van het...