“Ik ben inmiddels de vierde generatie die op dit fruitbedrijf werkt, dus ik ben een fruittelersdochter”, schetst de jonge ondernemer. “Ik ben tijdens mijn studie op de HAS (Hogere Agrarische School, red.) in Den Bosch gaan kijken wat ik kan gaan doen met onze tweede keuze appels en peren. En toen dacht ik, wat is lekkerder dan om daar een glaasje cider van te maken?”
Om de Achterhoekers meer aan het drankje te krijgen organiseert ze zaterdag het eerste ciderfestival bij De Groote Wei in Rha met livemuziek en proeverijen: “Ik hoop dat ik daarmee op een laagdrempelige manier mensen kan laten proeven. Er zijn verschillende cidermakers en verschillende stijlen. Dus ik denk dat er voor ieder wel wat wils is.”
Wereldreis op zoek naar cider
Horstink maakte de afgelopen jaren meerdere reizen langs cidermakers in onder andere Brazilië, Australië, Ierland, Frankrijk en Spanje. Want waar het in andere landen al een graag besteld drankje is, kan er in Nederland nog genoeg terrein gewonnen worden. “We hebben eigenlijk een heel goed klimaat om appels te kunnen telen maar op de een of de ander manier is cider nooit echt van de grond gekomen.”
Achterhoekse voorganger
Toch kent Horstink wel een bijzondere Achterhoekse voorganger, die ooit net als haar aan het pionieren ging met de cider. “Ik weet dat in Doetinchem de eerste Neerlandse ciderfabrikant gevestigd was. En dat was in 1890 De Koninginnencider, die het helaas niet overleefd heeft. Dus ik hoop dat ik in de Achterhoek een tweede poging kan doen. En de Neerlandse ciderfabriek mag worden, weer gevestigd in de Achterhoek.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal