Ulft, Netherlands

Achterhoekse economie onder druk

De Achterhoekse economie staat onder druk omdat duizenden inwoners de komende jaren stoppen met werken en van hun pensioen gaan genieten, blijkt uit de Achterhoek monitor. Door vergrijzing is het probleem in de regio groter dan elders in Gelderland en de gevolgen voor de economie zijn fors.
Tim Rondeel | 11 maart 2022 09:39 | Aangepast op 11 maart 2022 09:39
"Het gaat heel goed met de Achterhoekse economie, wat eigenlijk heel bijzonder is in deze coronacrisis", laat wethouder Willem Buunk van de gemeente Bronckhorst weten aan Omroep Gelderland. Hij houdt zich namens de Achterhoekse gemeenten bezig met onder meer werkgelegenheid. "Het niveau van de economie is hoger dan ooit en we hebben meer banen dan ooit." Maar de groei van de economie staat onder druk. Overal in Nederland zitten bedrijven verlegen om goed personeel en de Achterhoek gooit vergrijzing nog meer roet in het eten. Veel ouderen stoppen er komende jaren met werken. Twaalf procent van de Achterhoekers is namelijk 60 jaar of ouder. Het lijkt er op dat er per jaar 4800 mensen pensioengangers vervangen moeten worden. Tot 2030 loopt dat aantal op naar 15400 mensen.

Het aantal jongeren dat in deze regio aan het werk gaat is echter niet groot genoeg en dat zorgt voor tekorten. Twee jaar geleden leek het erop dat er per jaar 1250 mensen te weinig waren om alle vacatures in de Achterhoek te vervullen. Dat verwachte tekort is nu gegroeid naar 1450 mensen. Vooral in de techniek, zorg en ICT moeten veel ouderen vervangen worden. Volgens Buunk zijn er nu al bedrijven die geen extra werk aannemen, simpelweg omdat ze de mensen niet hebben. "Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de bedrijven niet groeien en de Achterhoekse economie dus ook niet." Om de regionale economie draaiende te houden, moet het volgens de wethouder anders: "We moeten dingen anders doen. We moeten de zorg en de bedrijven anders organiseren."

'Huur kennis in op gebied personeelszaken'
"Toch redden bedrijven het misschien niet met alleen creatief denken. Volgens Buunk moeten ondernemers kennis op dit vlak gaan inhuren. "Het kenmerkende van de Achterhoek is dat we een hele sterke midden- en kleinbedrijf economie hebben. Dat zijn hele mooie bedrijven met 10, 15 of 25 medewerkers. Maar daar is niemand gespecialiseerd in personeelszaken. Jarenlang ging dat prima, maar dat is nu echt niet meer genoeg. Tegen die bedrijven zou ik ook willen zeggen: zorg ervoor dat je de expertise inhuurt voor personeelszaken." Hij wil een proef beginnen waarin bedrijven ontdekken dat het een meerwaarde kan zijn. De Nijhuis Group in Winterswijk zoekt naar lassers, net als veel andere bedrijven. Toch krijgt het bedrijf de vacatures gevuld door het al anders te doen", zegt Carolien Nijhuis. "Vooral ook omdat we ons niet blind staren op de geijkte profielen waar iemand dan aan moet voldoen. We kijken veel creatiever naar kandidaten en de manier waarop wij het werk kunnen organiseren.

Inzetten op innovaties en robotisering
Als bedrijven niets doen, kunnen ze boot missen. "Er loopt namelijk ook heel veel kennis weg", waarschuwt Nijhuis. "Dus daarom moet je nu al in actie komen. De ouderen moeten de kennis overdragen aan de jongeren. "Ook op het gebied van innovatie en automatisering kan het Achterhoekse bedrijfsleven een slag slaan. "Wij zijn ook steeds bezig met automatisering", legt Nijhuis uit. "Misschien moeten we met elkaar nog veel sneller en slimmer zijn in verder automatiseren. Zo kunnen we in de Achterhoek misschien een heel goed voorbeeld worden van hoe het in de toekomst ook zou kunnen in de maakindustrie."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

economie|

Meest gelezen

Politieauto in vlammen tussen Vorden en Hengelo

Redactie REGIO8 | 24 nov 2022 13:44

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

Serena Speet | 24 nov 2022 10:04

Meerdere gewonden bij frontale aanrijding in De Heurne

Redactie REGIO8 | 23 nov 2022 09:26