Ulft, Netherlands

Achterhoekse brandweer druk door storm

De brandweer in de Achterhoek is donderdag druk met meldingen van stormschade in de regio. Vrijdag en zaterdag is storm Eunice afgekondigd, de brandweer verwacht ook dan veel meldingen te ontvangen.
Tim Rondeel | 11 maart 2022 16:05 | Aangepast op 11 maart 2022 16:05
“De afgelopen 18 uur zijn goed verlopen”, blikt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) terug op de werkzaamheden vanwege storm Dudley. “Er zijn brandweerposten met meerdere meldingen en waar het wat drukker is en brandweerposten waar slechts een enkele melding is binnengekomen.” De storm begon woensdagavond en was tot donderdagmiddag aanwezig. “Op dit moment is de frequentie van nieuwe meldingen lager dan afgelopen avond/nacht”, laat de woordvoerder weten. “Dit komt omdat de wind af is genomen. De verwachting is dat we vanaf vrijdagmiddag weer een toename zullen zien omdat dan de tweede storm over Nederland komt.”

Voor vrijdag is code Oranje voor het hele land afgegeven in verband met storm Eunice. De verwachting is dat deze storm gepaard gaat met een hardere wind dan storm Dudley. Het KNMI houdt rekening met zware tot zeer zware windstoten van 90 tot 120 kilometer per uur. Volgens de VNOG staan de posten altijd paraat, maar worden er geen extra maatregelen getroffen: “Op dit moment zijn er geen voorbereidingen getroffen in de zin van verhoogde paraatheid of bemanning van de brandweerposten die dat normaal niet hebben. Uiteraard staan de voertuigen en het materiaal klaar om uit te rukken wanneer dat nodig is.”

Windhoos
Volgens een woordvoerder van de VNOG zijn de meldingen die binnen zijn gekomen tijdens storm Dudley, en vermoedelijk ook bij storm Eunice, anders dan tijdens de windhoos in oktober. "De windhoos kenmerkte zich door een beperkt gebied met kortstondig veel meldingen. De storm van woensdag en donderdag, en naar verwachting ook vrijdag/zaterdag, kenmerkt zich door de langere periode en is daardoor niet goed te vergelijken met de windhoos.”

Joodse begraafplaats
In Groenlo is donderdagochtend een grote boom omgewaaid op een Joodse begraafplaats. Daarbij is een graf geraakt, dat daardoor is ontzet. De boom heeft ook een muurtje vernield en is deels in de gracht terechtgekomen. Veel losgekomen delen die daardoor in het water terecht zijn gekomen, zijn in de loop van de dag verwijderd.

Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl

Lees meer over:

112Achterhoek|storm|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Man in boeien geslagen na woningbrand in 's-Heerenberg

In een woning in ’s-Heerenberg heeft donderdagochtend een brand gewoed. De politie heeft een aanhoud...

Politie zoekt tipgever die naam schutter noemde in coldcase Tonny ter Horst

De politie zoekt een anonieme tipgever die vorige week dinsdag de naam van een mogelijke schutter he...

Mysterieus bordje waarschuwt voor vossenschurft in grensdorpje

Hondeneigenaren die hun viervoeter uitlaten in het grensdorpje Praest, in de gemeente Emmerik, moete...

Automobiliste vlucht op tijd uit zinkende auto in ’s-Heerenberg

Een automobiliste is maandagochtend van de weg geschoten en in een sloot beland bij ’s-Heerenberg. Z...

Dronken automobilist rijdt bestuurder van de weg bij Sinderen

Een drankrijder is zaterdagavond op een andere bestuurder ingereden op de weg tussen Terborg en Vars...

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...