Ulft, Netherlands

 

Achterhoekse bossen niet veilig na stormen

Stormen Dudley, Eunice en Franklin hebben voor grote schade gezorgd in de Achterhoekse bossen. Staatsbosbeheer is momenteel druk bezig met het veilig maken van paden en wegen door omgevallen bomen te verwijderen, maar boswachter Doreen Rugers raadt wandelaars aan om voorlopig niet het bos in te gaan.
Serena Speet | 29 april 2022 11:24 | Aangepast op 29 april 2022 11:24
“Blijf echt nog even weg uit het bos", is de duidelijke boodschap van Rugers. “Met name omdat er takken losgewaaid zijn die nog niet naar beneden gevallen zijn. Een zuchtje wind kan er dan voor zorgen dat de tak alsnog valt en je wilt die niet op je hoofd krijgen. Dus we ontmoedigen het zeer om het bos in te gaan. Gebruik je gezond verstand en blijf hier gewoon nog even weg.” In opdracht van Staatsbosbeheer worden de bossen in de regio momenteel aangepakt, onder meer door hout te verwijderen. Volgens Rugers is de stormschade goed te zien: “Vooral heel veel zijtakken zijn afgebroken door de wind, maar soms ook wel hele bomen. Met name omdat het de afgelopen periode heel erg nat is geweest. Dan wordt de bodem nat en hebben de bomen minder houvast. Hierdoor zijn er her en der wel wat bomen gegaan.”

Er is nog iets waar Staatsbosbeheer op let om de wandelpaden veilig te maken. Rugers vertelt: “Wat een belangrijk aandachtspunt is, is dat we naar boven kijken als er een boom half is omgewaaid of een dikke tak al wel is uitgescheurd, maar nog niet is gevallen. Dit kan voor linke situaties zorgen.” Wanneer de bossen weer veilig begaanbaar zijn, vindt Rugers lastig in te schatten: “Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel wind we nog krijgen de komende dagen en hoe snel we hebben opgeruimd wat we allemaal tegenkomen. Dat is dus niet helemaal te voorspellen. Maar ga voorlopig niet het bos in, deze week zou ik het echt afraden.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

112Achterhoek|Storm|

Meest gelezen

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Lees ook

Vuurwerkvondst in box bij stad Doetinchem

In een kelderbox onder een appartementencomplex bij het centrum van Doetinchem is woensdag een grote...

Automobilist botst op boom in Doetinchem

Een automobilist is dinsdagavond tegen een boom gebotst in Doetinchem. De bestuurder is daarbij met ...

Busje raakt van snelweg af door windstoot

Een wit busje is maandagochtend van de weg afgeblazen op de snelweg A18 nabij Didam. Niemand raakte ...

Kop-staartbotsing op kruising in Doetinchem

Een auto is maandagmiddag op een lesauto gebotst op de kruising van de Varsseveldseweg met de Oostel...

Meldkamer overbelast door meldingen storm

De meldkamer van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) is vrijdag overbelast geraakt ...