Ulft, Netherlands

 

Achterhoeks uitvaartconflict loopt hoog op

Uitvaartverzorger Dela wil per direct weer toegang tot de Achterhoekse uitvaartlocaties en begon daarom een kort geding. Maandag probeerde de rechter om DELA en GUV, eigenaar van de crematoria in Etten en Aalten, dichter bij elkaar te brengen, maar dat mislukte.
Redactie REGIO8 | 22 mei 2023 17:10 | Aangepast op 22 mei 2023 17:10
"Iemand die het niet goed doet, moet je kunnen weren", vertelde GUV-directeur Bert van Asselt maandag. Volgens hem is de kwestie te ernstig om uit te praten. Dela-directeur Edzo Doeve noemt het volgens Omroep Gelderland uniek wat er gebeurt: "Dit is ons nog nooit overkomen." Sinds februari zijn de uitvaartverzorgers van Dela niet meer welkom in de crematorium in Aalten en Etten. De vraag waar de rechter zich nu over moet buigen is of een crematorium eisen mag stellen aan uitvaartverzorgers: "Daar willen we duidelijkheid over richting de toekomst", zei de advocaat van GUV maandag tegen de rechter.

De eigenaar van de Achterhoekse crematoria wil zelf mogen beslissen wie zij wel en niet toelaat in de faciliteiten. In februari meldde GUV aan Dela dat de uitvaartcoöperatie niet meer welkom is. "De kwaliteit die Dela tentoonspreidt in onze crematoria en de fouten die gemaakt worden, leiden ertoe dat nabestaanden geraakt worden en dat onze medewerkers daar problemen mee hebben." Wat precies is voorgevallen wil hij vanwege de privacy van nabestaanden niet zeggen.

Aangekeken op fouten

Dela uitvaartverzorgers werken bij een uitvaart in Etten of Aalten samen met medewerkers van GUV. Volgens van Asselt wordt zijn personeel regelmatig aangekeken op fouten van Dela-personeel. "Het gaat om klachten van de afgelopen jaren, en het zijn klachten waarbij de familie tranen laat. Samen met de raad van toezicht en met ons stichtingsbestuur is toen gezegd: dit willen we niet langer, dit straalt negatief op ons af als crematorium."

Raadsel

Voor Dela is het een raadsel waar GUV op doelt. "Wij hebben ons afgevraagd: zijn er klachten? Intern hebben we gevraagd, kennen we deze klachten? Het antwoord is nee", zegt directeur Doeve. Zijn bedrijf verzorgt door het hele land uitvaarten en krijgt daarover wel eens klachten. "Daar gaan we ook altijd netjes op in. Maar GUV suggereert alsof we niets doen met klachten. En voor de Achterhoek geldt, nogmaals, er zijn geen klachten bekend."

Geen sprake van broodnijd

Dela heeft zelf sinds 2019 ook een crematorium in de Achterhoek, in Doetinchem. De advocaten van Dela stellen maandag dat GUV hen weigert zodat ze zelf meer uitvaarten kan verzorgen op haar locaties. Van Asselt ontkent dat er sprake is van broodnijd. "Dat is onzin, wij hebben genoeg uitvaarten", zegt van Asselt. Nog geen tien procent van alle uitvaarten op de beide locaties werd volgens hem door Dela verzorgd.

Leden in nadelige positie

Doeve wil zo snel mogelijk weer terecht kunnen in de Achterhoek. "Onze leden worden in een nadelige positie geplaatst. Zij kunnen nu in Aalten of Etten geen gebruik maken van ondersteuning door Dela, en daardoor komen ze in een nadelige situatie." In 2022 verzorgde Dela in Etten 35 crematies, en in Aalten 40 crematies. De rechter zal moeten bekijken of GUV de vrijheid heeft om eisen te stellen aan uitvaartverzorgers. Of heeft een crematorium een maatschappelijke functie, en moet iedere uitvaartverzorger hier terecht kunnen? De uitspraak volgt over twee weken.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Etten|Aalten|uitvaart|

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Mañana Mañana in zwaar weer maar gaat wel door

Redactie REGIO8 | 27 mei 2023 19:50

Lees ook

Aalten zegt 'nee' tegen nieuwe zonneparken

Aalten staat in de toekomst geen nieuwe zonneparken meer toe. Uit een inventarisatie die de gemeente...

Fietser (87) loopt hoofdwond op bij aanrijding in Aalten

Een 87-jarige fietser heeft dinsdagochtend een hoofdwond opgelopen bij een ongeval in Aalten. Hij we...

Meerdere kalveren omgekomen bij schuurbrand in Aalten

Een vrijstaande schuur waarin meerdere koeien stonden is woensdag aan het einde van de middag in bra...

Historische grond is afsluiting van periode voor Ettens Mannenkoor

Het Ettens Mannenkoor treedt zondag op bij Hotel De Wereld in Wageningen, de plek waar in mei 1945 d...

Gratis jas voor mensen met smalle beurs in Aalten

Sommigen hebben een winterjas over in de kast, anderen hebben er een nodig maar kunnen er geen betal...

Uitvaart zonder uitlaat bij bedrijf in Doetinchem

De morbide humor ligt enigszins op de loer bij de nieuwe rouwauto van uitvaartbedrijf Monnereau uit ...