Ulft, Netherlands

 

Achterhoekers fietsen naar de Noordkaap

Tien fanatieke fietsers uit de Achterhoek zijn vrijdagmorgen om 06.00 uur vanaf de Markt in Groenlo vertrokken voor een monstertocht voor het goede doel. Ze fietsen in tien dagen drieduizend kilometer naar de Noordkaap om geld op te halen voor het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waar kinderen met kanker worden behandeld.
Jasper Hazelaar | 3 juni 2022 13:08 | Aangepast op 3 juni 2022 13:08
De wielrenners hopen 10 juni op de Noordkaap aan te komen, na elke dag driehonderd kilometer op de fiets te hebben gezeten, waarbij zeventienduizend hoogtemeters overwonnen moeten worden. "Het gaat gebeuren, hier hebben we twee jaar voor getraind", zei fietser Arnold Harbers vrijdagmorgen om 06.00 uur op een volle Markt in Groenlo, vlak voor het vertrek in Groenlo. "Als iedereen gezond en veilig op de Noordkaap aankomt, dan is de tocht voor ons geslaagd."

Maar er is nóg een doel: geld ophalen voor de behandeling van kinderen met kanker. "We zijn onlangs in het ziekenhuis in Utrecht geweest en dan zie je vier raampjes, waarachter de zieke kinderen liggen", vertelde Harbers. "75 procent geneest, dus met de kinderen achter drie raampjes gaat het goed. Wij fietsen ervoor dat het kind achter het vierde raampje ook geneest."

Bijna 75.000 euro
De teller voor het kinderoncologisch ziekenhuis staat inmiddels op bijna 75.000 euro. "Maar er kan nog gedoneerd worden op onze site, jullie mogen vaker dan één maal doneren", zei Harbers ten overstaan van familie en vrienden op de Markt. "Als we voor elke kilometer nog vijftig euro ophalen, dan levert dat in totaal 150.000 euro op en is de tocht voor ons écht geslaagd."

Pfeifer Challenge
De tocht is een initiatief van Gerrit Pfeifer, in navolging van de Pfeifer Challenge toen een groep renners in 24 uur van Limburg naar Parijs en terug naar Groenlo fietste. Niels Rondeel stelde toen voor een nóg zwaardere uitdaging te zoeken, namelijk een fietstocht naar de Noordkaap. Inmiddels is Niels Rondeel overleden en dat is voor Pfeifer een drijfveer het voorstel van zijn fietsmaat in daden om te zetten.

'Goedaardige tumor'
Maar de ondernemer uit Groenlo werd ook geconfronteerd met kanker bij zijn dochter, zo vertelde hij afgelopen maandag in een wielercafé in Terborg. "Gelukkig bleek het achteraf een goedaardige tumor te zijn, maar het had ook een kwaadaardige kunnen worden", zei Pfeifer.

'Mooi avontuur'
Op de Markt in Groenlo stond Harbers vrijdagmorgen even bij stil bij de vrienden die de ziekte niet hebben overleefd: "We gaan een mooi avontuur beleven en iedereen neemt wel iemand in gedachten mee naar de Noordkaap. Of het nu Niels, Patrick of Tjerk is."

Op de website van de Nordkapp Express en via sociale media kunnen de renners gevolgd worden. De opbrengst van de fietstocht wordt op 7 juli bij City Lido in Groenlo bekend gemaakt, in combinatie met een veiling voor het goede doel.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Wielrennen|Noordkaap|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Koen Bouwman op roze wolk door Italië

Koen Bouwman fietst op een roze wolk door Italië. “Ik had nooit verwacht dat deze droom werkelijk...

Nieuwenhuis gaat zich weer focussen op veldrijden

Wielrenner Joris Nieuwenhuis zegt het rijden van grote rondes op de weg voorlopig vaarwel en gaat zi...

Bouwman wint etappe en bergklassement

Wielrenner Koen Bouwman uit Ulft heeft zich vrijdag verzekerd van de winst van het bergklassement in...

Wielrenster Peperkamp uit Didam droomt van grote rondes

De 25-jarige Esmée Peperkamp uit Didam stapte vijf jaar geleden pas voor de eerste keer op de wielr...

Bergkoning Koen Bouwman onthaald in Ulft

Buurtbewoners liepen maandag uit om Koen Bouwman na zijn succesvolle Giro d'Italia te ontvangen bij ...

Wielerkoers Olympia's Tour twee dagen in de Achterhoek

Wielerkoers Olympia’s Tour komt eind maart twee dagen door de Achterhoek heen. De derde etappe lei...