Ulft, Netherlands

 

Achtduizend nieuwe woningen in de Achterhoek voor 2030

De Achterhoek wil voor 2030 achtduizend woningen bouwen om het woningtekort tegen te gaan. Dit is een aandeel in het landelijke plan om in totaal 900.000 nieuwe huur- en koopwoningen te bouwen.
Charlotte van de Kant | 12 september 2022 16:54 | Aangepast op 12 september 2022 16:54
“Wij werken graag mee aan de wens om fors meer woningen te realiseren”, geeft wethouder Arjen van Gijssel van de gemeente Berkelland aan. “Ten eerste voor de eigen, zeer voelbare woningnood die ook in de Achterhoek diep is doorgedrongen. Ten tweede voor passende huisvesting van nieuw aan te trekken arbeidskrachten die we gezamenlijk vanuit de Achterhoek werven. En tot slot om aan de roep uit Den Haag gehoor te geven om overloop uit dichtbevolkte gebieden op te vangen.” Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, heeft in maart dit jaar de Nationale Woon- en Bouwagenda gepresenteerd. Voor meer en in een hoger tempo beschikbare, betaalbare en kwalitatieve woningen in Nederland, in totaal 900.000. De Achterhoek maakt daar met achtduizend woningen deel van uit. Van Gijssel: “Een mooie start in het plek geven van woningzoekenden in onze mooie regio en een kans voor de Achterhoek om de kernen leefbaar te houden en te maken.”

De Achterhoekse gemeenten, ondernemers en organisaties als bouwondernemingen en woningcorporaties hebben samen gekeken naar een gewenst en haalbaar getal. Daarbij geeft de regio zichzelf extra ruimte met 3500 woningen bovenop de achtduizend, met een langere doorlooptijd na het gestelde doel van 2030. De definitieve landelijke verdeling is begin volgend jaar bekend. De regio vindt het extra belangrijk dat er goed getoetst wordt of het aantal nieuwe woningen kan verschijnen, gezien de huidige extra uitdagingen op het gebied van energielevering, personeelstekorten, verduurzaming en regelgevingen.

Definitief bod
Om het plan tot een succes te maken, heeft de Achterhoek ook voorwaarden neergelegd bij de provincie en het Rijk. Goede bereikbaarheid van, naar en binnen de regio is daarbij een belangrijke succesfactor voor de landelijke opvang van het woningtekort. In oktober volgt een definitief bod voor een aandeel in het landelijke totaal vanuit de provincie Gelderland.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Achterhoek|Woningen|

Meest gelezen

Negen jaar cel geëist tegen vrouw die Ben doodreed

Davie Klein Gunnewiek | 14 mrt 2023 21:48

Lees ook

Inwoners mogen naam Varsseveld-West kiezen

Inwoners van Varsseveld mogen een naam uitkiezen voor de nieuwe woonwijk aan de westkant van het dor...

Openbaar vervoer in de Achterhoek weer ontregeld

Medewerkers van het streekvervoer leggen donderdag opnieuw hun werk neer, in de Achterhoek rijden da...

Nieuwe slinger aan 't Isselt als woonwijk

Oude IJsselstreek wil een volgende stap zetten in de bestemmingswijziging van de recreatiewoningen o...

Aantal paasvuren in de Achterhoek stuk lager dan vorig jaar

Het aantal meldingen voor paasvuren in de Achterhoek is dit jaar een stuk lager dan vorig jaar. Dat ...

De Tuit winnende naam voor Varsseveld-West

Inwoners van Varsseveld hebben de naam De Tuit gekozen voor de nieuwe wijk aan de westkant van het d...

Montferland 'moet' bijna tweeduizend woningen bouwen voor 2030

In Montferland moeten een kleine tweeduizend woningen worden gebouwd voor 2030, waarvan er ongeveer ...