Ulft, Netherlands

Aanpassingen aan oever in Bronkhorst moet zorgen voor verbeterd natuurgebied

Foto: REGIO8 (archief)
Rijkswaterstaat wil de natuur in de Bronkhorsterwaarden aan de IJssel nabij het stadje Bronkhorst verbeteren, zodat verschillende soorten vissen en andere dieren terug kunnen keren in het gebied. Om dit te realiseren moet de overgang van de Achterhoekse rivier de Grote Beek in de IJssel om worden gevormd van een rechte weg, naar eentje vol bochten.
Tim Rondeel | 15 maart 2024 12:05 | Aangepast op 15 maart 2024 12:05
"Deze maatregel draagt bij aan een robuuster en natuurlijk systeem om de riviernatuur te verbeteren", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De Grote Beek stroomt nu in een rechte streep de IJssel in, maar daar moeten dus de nodige bochten in komen. "Het water legt daarmee een langere weg af door de uiterwaard voordat het de IJssel instroomt. Hierdoor ontstaat een stroomsnelheid die meer passend is bij een natuurlijke beekmonding." Door de werkzaamheden worden ook de golven die de scheepvaart veroorzaken in het natuurgebied verminderd, iets dat ook goed is voor de flora en fauna in het gebied. Zo moeten vissen als de barbeel, rivierprik en insecten zoals de kokerjuffer terugkeren aan de oever van de IJssel.

Om inwoners van het kleinste stadje van Nederland mee te nemen in de plannen werd eerder deze maand een bijeenkomst georganiseerd door Rijkswaterstaat. Tientallen geïnteresseerden kwamen op het moment af. "De plannen zijn positief ontvangen", vertelt Richard Schokker, omgevingsmanager van het project. "De mensen vinden het mooi dat er natuurontwikkeling plaatsvind. Ze zien de meerwaarde van vlakke weilanden naar natte en droge natuurontwikkelingen." Er werden ook een aantal vragen gesteld over recreatie in het nieuwe natuurgebied, wat er op dat vlak mogelijk is kan Rijkswaterstaat op dit moment echter nog niet te zeggen.

Schop in de grond
Wanneer de eerste werkzaamheden plaatsvinden is nog niet duidelijk. Ook is niet bekend wat de inwoners van het stadje er van gaan merken. "Uiteraard streven we ernaar dat gedurende de werkzaamheden de hinder voor de omgeving zo beperkt mogelijk is", aldus de woordvoerder. "Het is nu nog te vroeg om duidelijk aan te kunnen geven wat de mensen in Bronckhorst gaan merken van de werkzaamheden."

Miljoenenproject?
Ook is nog niet bekend wat het budget is en wat de aanpassingen aan het gebied precies gaan kosten. "Dat is op dit moment nog niet in beeld gebracht", laat de woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. "De presentatie van het schetsontwerp is de eerste stap in de totale planuitwerking. Naarmate het plan concreter wordt zullen de kosten in beeld komen."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

Olburgenaar Munneke benoemd als Officier in de Orde van Oranje Nassau

Marten Munneke uit Olburgen heeft zaterdag uit handen van minister Pia Dijkstra een hoge onderscheid...

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Militairen steken met zwaar materieel de IJssel over bij Bronkhorst

Een bijzonder gezicht maandagavond bij de veerpont bij het stadje Bronkhorst. Militairen van de 43 G...

Bronckhorst vraagt inwoners mee te denken over nieuwe burgemeester

Bronckhorst vraagt inwoners om mee te denken over een nieuwe burgemeester. De opvolgster van Mariann...