Ulft, Netherlands

Aalten zegt 'nee' tegen nieuwe zonneparken

Aalten staat in de toekomst geen nieuwe zonneparken meer toe. Uit een inventarisatie die de gemeente heeft laten uitvoeren, blijkt dat er geen noodzaak is om zonneparken op landbouwgrond aan te leggen. De gemeente wil nu vol gaan inzetten op zonnepanelen op bedrijfs- en agrarische daken.
Davie Klein Gunnewiek | 30 september 2022 11:34 | Aangepast op 30 september 2022 11:34
Uit een onderzoek van Land- en Tuinbouworganisatie LTO en de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) blijkt dat er in de gemeente genoeg kansen liggen om zonnepanelen op daken te realiseren. LTO denkt dat er 36 GWh opgewekt kan worden met zonnepanelen op agrarische bedrijfsdaken en ook de AGEM ziet extra mogelijkheden voor zonnepanelen op niet agrarische bedrijfsdaken. “Met de nieuwe hogere windmolens die in de toekomst in windpark Hagenwind komen en 88GWh gaan opwekken, is er geen noodzaak voor de aanleg van zonnevelden”, zegt wethouder Erik Groters. Voor de geprojecteerde zonnevelden, waarvoor Liander reeds toestemming heeft verleend, wordt er geen vergunning meer afgegeven.

Daarnaast speelt mee dat het huidige elektriciteitsnet geen mogelijkheden biedt om grootschalige zonneparken op aan te sluiten. “Tennet en Liander hebben wel plannen voor het verzwaren van het net, maar daadwerkelijke aanpassingen zullen nog jaren op zich laten wachten”, aldus Groters. “Samen met Liander gaan we kijken waar we de focus leggen en kabels de grond in kunnen om grootschalige zonnepanelen op daken te realiseren.”

'Slag om de arm'
De Achterhoek heeft in de Regionale Energie Strategie (RES) afgesproken dat het in 2030 1,35 Terawattuur (TWh) wil gaan opwekken met hernieuwbare energie uit wind en zon. Door niet meer mee te werken aan zonnevelden op landbouwgrond denkt Aalten alsnog voldoende aan deze doelstelling te kunnen bijdragen.

“Er is gekeken naar de verwachte vraag aan energie in de gemeente Aalten in 2030 en 2050”, zegt Groters. “Met de nodige slagen om de arm kan worden gesteld dat het realiseren van het RES-bod in 2030 voor Aalten een overschot realiseert ten opzichte van het verbruik.”

Lees ook

Automobilist (21) moet cel in na noodlottig ongeval bij Westendorp

Een 21-jarige man heeft volgens de rechter schuld aan het noodlottige ongeval in Westendorp waarbij ...

Mogelijke komst zonnepark in Barchem houdt gemoederen bezig

De mogelijke komst van het grote zonnepark Bekenschot in Barchem is al lange tijd een heet onderwerp...

Fietser met hartslag naar het ziekenhuis na reanimatie op straat

Een fietser is vrijdagmiddag gereanimeerd op straat in Aalten. De man werd onwel toen hij op zijn tw...

Kat zit bekneld in raam in Aalten en wordt gered door brandweer

Een kat heeft woensdag een tijdlang vastgezeten in een kiepraam bij een woning in Aalten. De brandwe...

Automobilist overleden bij eenzijdig ongeval nabij Aalten

Bij een eenzijdig ongeval in het buitengebied van Aalten is zondagochtend een automobilist om het le...

Gewonde na aanrijding op kruising in buitengebied van De Heurne

Twee bestuurders zijn woensdagochtend op elkaar gebotst in het buitengebied van De Heurne. Een van d...