Volgens het gemeentebestuur is de uitstekende bereikbaarheid van het terrein, zowel voor automobilisten als met het openbaar vervoer, een doorslaggevend voordeel van de locatie. Het tot nu toe agrarisch gebruikte perceel is bovendien eigendom van de gemeente. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de verantwoordelijke instantie in Nederland voor de opvang van asielzoekers, steunt deze locatie eveneens. Daarnaast wordt de nabijheid van een woonwijk als positief gezien, omdat dit de integratie van de vluchtelingen in de gemeenschap zou kunnen bevorderen.
De beoogde integratie is ook de reden waarom in Aalten – anders dan in Bocholt – geen containers worden aangeschaft. In huizen, ook als ze niet van massief materiaal zijn, voelen mensen zich simpelweg prettiger, aldus burgemeester Stapelkamp. Na afloop van de tienjarige gebruiksperiode is het plan om de tijdelijke woningen te renoveren of te slopen en te vervangen door permanente woonruimte.
De gemeente plant het asielzoekerscentrum 50 procent groter dan wettelijk vereist. De reden: het COA neemt pas vanaf een omvang van 300 bewoners de kosten voor de infrastructuur op zich. Zonder dat zou Aalten met die kosten blijven zitten.
Volgende week staan er twee openbare informatiebijeenkomsten gepland waarvoor geïnteresseerden zich kunnen registreren. De eerste reacties van inwoners kwamen direct: op het betreffende terrein zijn al spandoeken geplaatst met leuzen als “Nee, geen AZC hier!” en “AZC, nee!”. Tot nu toe gaat het slechts om voorstellen van het gemeentebestuur. Het laatste woord is aan de gemeenteraad.
Geschreven door Berthold Blesenkemper van Made in Bocholt