"Wat wij vooral willen is dat de ondernemer en wij duidelijk hebben wat er op het terrein gebeurt en dat we het daar over eens zijn", aldus Gelderland over de noodzaak van een nieuwe vergunning. De afgelopen jaren is wet- en regelgeving veelvuldig aangepast, wat zorgt voor onoverzichtelijke afspraken. In de revisievergunning moeten onder meer hernieuwde afspraken staan over de hoeveelheid en het type afval dat mag worden opgeslagen en de bedrijfsvoering. "We willen de vergunning zo scherp schrijven, dat er geen discussie mogelijk is", laat de provincie, die verwacht dat het traject minimaal een half jaar in beslag gaat nemen, weten. Eigenaar Guido ter Horst van het bedrijf geeft aan binnen de huidige vergunning prima te kunnen werken, maar staat open voor contact met de provincie.
Bij Ter Horst werd recent
geconstateerd dat er teveel afval lag opgeslagen. De eigenaar wijt dat aan de landelijke afzetproblemen. "Dat kan hij wel zeggen, maar het heeft ook te maken met hoe je het georganiseerd hebt", aldus de provincie. "Het is iets te makkelijk om dat aan overmacht te wijten." Inmiddels is onder bestuursdwang gestart met het afvoeren van het bedrijfsafval. Volgens de provincie en Ter Horst komt dat langzaam op gang. "Maar
de bestuursdwang blijft liggen tot de overtreding beëindigd is", benadrukt Gelderland. "Daarna gaan we verder met het gewone traject."
Meer tolerantie voor afvalbedrijvenOndanks de gevolgen van de brand voor de buurt, roept Gelderland op tot tolerantie voor dergelijke bedrijven, ook bij woonwijken. "Als het afval niet meer opgehaald wordt, zoals in Italië, zie je wat een probleem het is. Vroeger was het bedrijf met het dorp vereenzelvigd, nu zit er meer afstand tussen arbeid en bedrijven." Ter Horst poogt zijn welwillendheid te tonen door zaterdag
ijsjes uit te delen, bovendien wil hij graag bloemen verzenden naar de mensen die ’s nachts geëvacueerd zijn door de brand. "Ik wil laten zien dat we een goedwillend bedrijf zijn en alles willen oplossen."
Foto: REGIO8 (archief)